Gazete Vatan Logo

Dövdükleri er kalpten öldü!

Komutanlar 10 ay ceza aldı

Dövdükleri er kalpten öldü!

2007’de Emirdağ’da askerliğini yaparken koşu sırasında yere düşen Esat Mengili adlı eri tekmeleyip kalp krizi geçirerek ölümünden sorumlu tutulan bir astsubay ve iki uzman çavuş 10 ay hapis cezası aldı, hükmün açıklanması ise geri bırakıldı..

AFYONKARAHİSAR’IN Emirdağ ilçesinde bulunan 3’üncü Jandarma Eğitim Tabur Komutanlığı’nda 7 Şubat 2007’de 73 günlük er Esat Mengilli, birliğinde düzenlenen 2 bin 400 metrelik teçhizatlı koşuya katıldı. Mengilli, varış yerine 500 metre kala fenalaşıp yere düştü. Askeri ambulansa alınan Mengilli kaldırıldığı Emirdağ Devlet Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Mengilli’nin geçirdiği kalp krizi sonucunda öldüğü belirtildi.


‘Tanıklık yaparız’ dediler

Bir yıl sonra vatani görevlerini tamamlayıp terhis olan bir grup er Hatay’a giderek ölen Esat Mengilli’nin babasıyla görüştü. Erler, baba Mengilli’ye oğlunun koşu öncesinde ve koşunun sonunda yere düşmesi nedeniyle komutanları Jandarma Kıdemli Üstçavuş Özay Ayvaz ile jandarma Uzman Çavuşlar Mustafa Korkmaz, Muhittin Baş ve Sinan Almış tarafından tekme ve sopalarla dövüldüğünü öne sürdü. Erler tanıklık da yapabileceklerini belirtti. Baba Yusuf Mengilli, Emirdağ’ın askeri yargı olarak bağlı olduğu Eskişehir’deki 1’inci Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Askeri Savcılık 21 Temmuz 2009’da hazırladığı iddianamede üstçavuş ve uzman çavuşların ’İştirak halinde ölüm ile neticelenen asta müessir fiil’ suçundan 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasını talep etti. Eskişehir Askeri Mahkeme’de açılan davada 10 yıla kadar hapisleri istenen 4 tutuksuz sanık suçlamaları kabul etmedi.

Temyize başvuracağız

Eskişehir Askeri Mahkemesi, dün yapılan karar duruşmasında tutuksuz sanıklar Jandarma Kıdemli Üstçavuş Özay Ayvaz ile Uzman Çavuşlar Muhittin Baş ve Mustafa Korkmaz’ı Esat Mengilli’ye ’Asta müessir fiil’ suçunu işlemekten önce 1’er yıl hapis cezasına çarptırdı, ardından iyi hallerini göz önünde bulundurarak cezayı 10’ar aya indirdi. Heyet hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Diğer tutuksuz sanık Jandarma Uzman Çavuş Sinan Almış’ı ise beraat etti.

Cezayı az bulduklarını söyleyen baba Yusuf Mengilli, “Verilen ceza az oldu. Temyize başvuracağız. Esat Mengilli benim tek erkek oğlumdu. Benim soyumu tükettiler. Oğlumu vatani görevini yapmak için gönderdim. Oğlumun öldüğünü söylediler. Ben oğlumu sokakta bulmadım. Emanet ettiğim komutanları tarafından öldürüldü” dedi.

Haberin Devamı