Gazete Vatan Logo

Dink cinayetinde 66 gün uyarısı!

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Hrant Dink cinayetine yönelik telefon kayıtlarının silinmesine 66 gün kaldığını, 66 gün sonra cinayete ilişkin en önemli delillere ulaşılamayacağını iddia etti.

Ağbaba, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Hrant Dink cinayetinin üzerinden bin 760 gün geçmesine rağmen olayın asıl sorumluları hakkında bugüne kadar hiçbir işlem yapılmamasının, Hükümet'in 'bir ayıbı' olduğunu savundu. 'Devletin neredeyse tüm kurumlarının, cinayeti aydınlatmak için değil, süreci uzatmak ve cinayeti unutturmak için çalıştığını' iddia eden Ağbaba, 'Dink cinayetinin sır perdesini aralayabilecek bilgi ve belgelere sahip TİB de bu kurumların başında geliyor' dedi.

"TİB GÖREVİNİ İHMAL EDİYOR SUÇ İŞLİYOR"

TİB'in, cinayetin işlendiği gün AGOS Gazetesi önünde dolaşan 4 kişinin telefon konuşma kayıtlarını, 'özel hayatın ihlali' gerekçesiyle Dink'in avukatlarına vermediğini ileri süren Ağbaba, TİB'in bir süre sonra mahkemeye, 'Zaten o bölgede hiç telefonla konuşulmadı' diye bir yazı gönderdiğini söyledi.

Ağbaba, TİB'in, Dink cinayetine ilişkin 'kasta varacak davranışlarda bulunduğunu, görevini ihmal ettiğini ve suç işlediğini' iddia ederek, 'TİB'in bu kadar cesur davranmasının nedeni, AKP'nin arkasında durmasıdır. TİB Başkanı, AKP Hükümeti tarafından korunuyor. AKP ve TİB, bu cinayetin arkasındaki gerçek güçleri açıkça ortaya çıkarmak istemiyor' ifadesini kullandı.

"KAYITLARIN SİLİNMESİNE 66 GÜN KALDI"

Veli Ağbaba, 19 Ocak 2012'de Dink cinayetin üzerinden 5 yıl geçmiş olacağını anımsatarak, şu görüşleri dile getirdi: 'TİB tarafından sürdürülen oyalama taktiği nedeniyle kayıtların silinmesine 66 gün kaldı. 66 gün sonra cinayetin sır perdesini aralayacak en önemli delillere hiç ulaşılamayacak, kayıtlar silindiği için de mahkeme süreci iyice sekteye uğrayacaktır. TİB'in yaptıklarından, yapmadıklarından AKP sonuna kadar sorumludur. Bu nedenle Sayın Başbakan ve Ulaştırma Bakanı, TİB'in, kayıtlar silinmeden önce mahkemeye tüm bilgi ve belgeleri göndermesini sağlamalıdır. Yoksa, Dink'in elleri Başbakan'ın ve AKP Hükümeti'nin iki yakasındadır.'

Ağbaba ve arkadaşları ayrıca, TİB'in, dava süresince sorumluluklarını yerine getirip getirmediğinin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması için TBMM Başkanlığına önerge verdi.

AVUKAT EDA SALMAN: "TİB KAYITLARI SİLİNMEMESİ İÇİN KARAR ALINSIN

Müdahil avukatlarından Eda Salman, TİB’deki kayıtların yasalar gereği 5 yıl sonrasında silindiğini belirterek "Bu durumda bu davayla ilgili kayıtlar 64 gün sonra silinecek. Mahkemenin, TİB’deki kayıtların muhafaza altına alınmasını sağlamasını ve kayıtların silinmemesi için tedbir kararı vermesini talep ediyoruz" dedi.

AVUKAT ÇETİN: "TİB’İN KAYITLARI SAKLANIYOR"

Avukat Fethiye Çetin de, TİB’in söz konusu kayıtları herkesten sakladığına dikkat çekerek, "Ankara Kumrular Sokak’taki patlama ve Güngören patlamasında failler MOBESE kameraları ve TİB kayıtlarıyla bulundu. Ama bu davada elimizde görüntüler olduğu halde, şahısların kimliğine ulaşamıyoruz" diye konuştu.
Avukat Bahri Belen ise, toplanması gereken deliller olduğunu düşündükleri için mütalaaya karşı bir şey söylemeyeceklerini belirtti.

SAVCI USTA: "MÜTALAA İLE HİÇBİR DAVANIN BİTİRİLMESİ GİBİ BİR TUTUM ORTAYA ÇIKARILAMAZ"

Taleplere ilişkin görüşü sorulan Savcı Hikmet Usta, bir önceki duruşmada mütalaa sunulurken müdahil avukatlarının salonu terk ettiğini hatırlatarak bu konuda bir açıklama yaptı. Bu davranışla "Olumsuz bir tutum takınıldığını" ifade eden Savcı Usta, "Mütalaa ile hiçbir davanın bitirilmesi gibi bir tutum ortaya çıkarılamaz. Çünkü böylece belki davaya yeni bir safha açılmış, taraflara yeni bir değerlendirme imkanı sunulmuştur" dedi. Kimsenin umutsuzluğa kapılmasını istemediğini belirten Savcı Usta, "Devletimize güvenmek zorundayız. Devletimiz hasım ilan edilemez. Katil varsa, azmettirici varsa bu ancak gerçek kişi olabilir. Masumiyet karinesi de unutulmamalıdır. Hakkımızı yasal olarak aramalıyız. Sanırım bu davanın maktulü de böyle düşünürdü. Hakikat asla gizlenemeyecek bir gerçektir. Karanlık noktalar aydınlatılacaktır. Kimse merak etmesin" diye konuştu.
Bunun üzerine konuşan Avukat Bahri Belen, tavırlarının savcıya yönelik olmadığını belirterek "Devlet yurttaşlarının adil yargılama hakkı, düşünce hakkı gibi haklarını güvence altına aldığında hukuk devletidir. Bunları tek taraflı koruduğunda meşruiyetini kaybeder" dedi.

TUNCEL’DEN YALAN MAKİNESİ TALEBİ

Sanıklardan Erhan Tuncel de, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e mektup yazdığını belirterek "Ceza yasasında yalan makinesi yok ama emniyette var. Bunlar cüzi rakamlarla alınabilir. Devlet bu cinayeti çözmek istiyorsa, beni yalan makinesine oturtsun ben 3 saatte çözerim. Ben bu durumu Cumhurbaşkanı’na yazdım. Adalet Bakanı’na da buradan sesleniyorum" dedi.

DAVA ERTELENDİ-

Duruşmaya yaklaşık 1 saatlik ara verdikten sonra kararlarını açıklayan Mahkeme, TİB’ten sinyal bilgilerini bildirmesini istedi. Sanıklar Erhan Tuncel ve Yasin Hayal’in kaçma şüpheleri olduğu gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme, duruşmayı 5 Aralık’a erteledi. Mahkeme, mütalaaya ilişkin görüşlerini bildirmesi için müdahil ve sanık avukatlarına 5 Aralık’taki duruşmaya kadar süre verdi.

Haberin Devamı