Gazete Vatan Logo

Depremi haber verecek sistem yok

Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, “İtalya’da 6.5 büyüklüğündeki depremin 48 saat önceden haber verildiği” haberlerinin doğru olmadığını belirterek “Deprem sadece bir kaç saniye önceden tahmin edilebilir” dedi.

Depremi haber verecek sistem yok

Jeoloji mühendisi Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, İtalya’da Pazar günü meydana gelen ve son açıklamalara göre 6.5 büyüklüğündeki depremin, 48 saat öncesinden uyarılar yapılması sonucu can kaybı olmamasına ilişkin haberleri değerlendirdi. Yard. Doç. Dr. Gündoğdu, İtalya’da 6 Nisan 2009 tarihinde L’Aquila kentinde yaklaşık 300 kişinin öldüğü 6.3 büyüklüğündeki depremden sonra, halkı yanlış yönlendirmekle suçlanan 7 İtalyan bilim insanının, 6’şar yıl hapis cezasına çarptırıldığını ancak bu cezanın yüksek mahkemeye götürülmesi sonucu beraat ettiklerini söyledi. Gündoğdu şöyle devam etti:

Gediz fayları gibi

Depremi önceden belirleyen bu konuda İtalya’da bir çalışma yok. Depremi sadece birkaç saniye öncesinde tahmin edilen erken uyarı ve önceden tahmin ettiğimiz bilgiler var. İtalya’daki halk orada zaten sürekli sallandığı için zaten tedirginlik içerisinde. Kent, kültür kent konumundaki eski binalardan oluşuyor. 10 gün önce yine büyük bir deprem oldu. Orada öncü ve artçı depremler birbirine karıştı gibi.

Haberin Devamı

Sürekli sallantı olduğu için oradaki ilgili kurum uyarıyor. ‘Sağlam olanlar girebilirler ama diğerleri için girmeyin’ deniliyor. Can kaybı olmadı. Deprem tam kentin ortasında değil biraz uzak noktada oluyor. 2009’da 300 kişinin öldüğü deprem, tam kentin ortasındaydı. Orada parça parça faylar var. Bu faylar çok büyük boya sahip değil ama düşey hareketlerde bizim Gediz’deki gibi olabilir.