Gazete Vatan Logo

Cuma namazı evde kılınır mı, Diyanet ne diyor? Cuma farz mı?

Corona virüs tedbirleri kapsamında camilerin kapatılmasıyla birlikte çoğu kişi cuma namazı ile ilgili aramalar gerçekleştiriyor. 'Bugün cuma namazı var mı?' 'Cuma namazı evde kılınır mı?' 'Evde tek başına cuma namazı kılınır mı?' 'Cuma namazı tek kılınır mı?' soruları internette sıklıkla aratılıyor. İşte Diyanet İşleri Başkanlığı'nın cuma namazı ile ilgili açıklaması...

Cuma namazı evde kılınır mı, Diyanet ne diyor? Cuma farz mı?

Corona Virüsü salgını nedeniyle alınan önlemler kapsamında halk sağlığını korumak ve virüsün yayılımını azaltmak için camiler kapatılmıştı. Cuma vaktinin yaklaşmasıyla birlikte corona virüs önlemleri nedeniyle kapatılan camilerin açık olup olmadığı binlerce vatandaş tarafından merak ediliyor.

Önlemler kapsamında cuma namazı ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı daha önce açıklama yapmıştı. Peki, 'Bugün cuma namazı var mı?''Cuma namazı evde kılınır mı? Evde tek başına cuma namazı kılınır mı? Cuma namazı tek kılınır mı? İşte cuma namazı ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklaması...

CUMA NAMAZI EVDE TEK KILINIR MI?

Cuma Namazı evde kılınmaz, Cuma Namazı cuma vakti cemaatle kılınır. Ancak Din İşleri Yüksek Kurulu'ndan Cuma namazıyla ilgili açıklama yapıldı; "Risk grubundakiler Cuma namazı yerine evlerinde öğle namazı kılabilirler" denildi.

Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan açıklama:

Din İşleri Yüksek Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada, cuma namazının, kitap, sünnet ve icmâ ile sabit olup, cemaatle kılınan ve şartlarını taşıyan her mükellefin yerine getirmesi gereken farz bir namaz olduğu belirtildi. Bununla birlikte can ve mala yönelik tehlikeler ve hastalık gibi çeşitli mazeretlerin, Cuma namazına gitmemeyi mubah hale getirdiği bilindiği kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi:

Haberin Devamı

"Bu kapsamda hasta olup Cuma namazına gittiği takdirde hastalığının artmasından veya uzamasından endişe eden kimselerin Cuma namazı kılmakla yükümlü olmadığı kaynaklarımızda açıkça ifade edilmiştir. İslamın hayatın korunmasına yönelik aldığı önlem olarak bulaşıcı hastalık durumu da, aşağıda zikredilen şartlar çerçevesinde Cuma namazıyla ilgili bir mazeret olarak değerlendirilmiştir. Bu çerçevede; koronavirüs hastalığının görüldüğü ülkelerde yaşayan ve yüksek risk grubunda bulunan Müslümanlar mazeretli sayılacağından Cuma namazı yerine evlerinde öğle namazını kılabilirler. Koronavirüs hastalarının veya şüphe nedeniyle gözetim altında tutulanların, Cuma namazı veya başka bir gerekçeyle insanların toplu halde bulunduğu mekânlara gitmeleri caiz değildir. Kamu sağlığını korumakla yetkili otoritelerce karar alınması halinde, hastalığın yayılmaması için karantina kapsamında tutulan bölgedeki kişilere Cuma namazı farz değildir. Bu kişilerin, söz konusu çağrıyı veya sınırlamayı ihlal ederek cemaate katılması caiz değildir. Bu kişiler, Cuma namazı yerine evlerinde öğle namazını kılmalıdırlar."

Haberin Devamı

CUMA GÜNLERİ CAMİLER KAPALI TUTULACAK

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş imzasıyla müftülüklere gönderilen yazıda, insanın can güvenliğini sağlamanın İslam'ın ana gayelerinden biri olduğu belirtildi.

Erbaş, daha önce yaptığı cuma namazı açıklamasında şu ifadelere yer vermişti: ''Cuma namazı başta olmak üzere cami ve mescitlerde cemaatle namaza ara verilmesi gerekli hale gelmiştir. Bu süreçte cuma namazı yerine öğle namazının kılınması yeterlidir'' dedi. 4 İbadetlere katılmak için sağlıklı olmanın yanında başkasına zarar vermemek de gerekli.

Erbaş, doğal afet veya salgın hastalık sebebiyle cemaate katılmanın zor veya tehlikeli olduğu zamanlarda Sahabe-i Kiram'ın namazların evlerde kılınmasına dair uygulamalarının bilindiğine işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

"5 Yaşanan bu olağanüstü durum dikkate alındığında cami ve mescitlerde namazların cemaatle kılınmaya devam edilmesi durumunda virüsün yayılma riski artabilİR. Bu itibarla temel gayelerinden biri de insan hayatını korumak olan İslam dini, insanların hayatını tehlikeye atacak uygulamalara asla cevaz vermez.

Nitekim Peygamber Efendimiz, 'Bir yerde veba hastalığı çıktığını duyarsanız oraya girmeyin, bulunduğunuz yerde veba hastalığı çıkarsa o bölgeden de ayrılmayınız.' buyurarak karantina uygulamasına dikkat çekmiş, 'Bulaşıcı hastalık taşıyan kişi, sağlam kişinin yanına gitmesin.' buyurarak salgın hastalıklara karşı tedbirli olmanın gereğini vurgulamıştır." 6 "Asr-ı Saadet ve Sahabe-i Kiram dönemlerine ait bu bilgi ve uygulamalara dayanan İslam alimleri toplu halde eda edilen ibadetlere katılmak için sağlıklı olmanın yanında başkasına zarar vermemenin de gerekli olduğunu belirtmişlerdir."

Haberin Devamı

CUMA NAMAZI HADİSLERİ

Allahü teâlâ Cuma gününü müslümanlara mahsus kılmıştır. Cuma günü öğle vaktinde, Cuma namazını kılmak, Allahü teâlânın emridir.

Allahü teâlâ, Cuma sûresi sonundaki âyet-i kerîmede meâlen buyurdu ki,

Ey îmân etmekle şereflenen kullarım! Cuma günü, öğle ezânı okunduğu vakit hutbe dinlemek ve Cuma namazı kılmak için camiye koşunuz! Alışverişi bırakınız! Cuma namazı ve hutbe, size başka işlerinizden daha faydalıdır. Cuma namazını kıldıktan sonra, camiden çıkar, dünya işlerinizi yapmak için dağılabilirsiniz. Allahü teâlâdan rızık bekleyerek çalışırsınız. Allahü teâlâyı çok hâtırlayınız ki, kurtulabilesiniz!

Namazdan sonra, isteyen işine gider çalışır, isteyen câmide kalıp namaz kılmak ile, Kur'ân-ı kerîm ve duâ ile meşgul olur. Cuma namazı vakti girince, alış-veriş günahtır.

Peygamberimiz "sallallahü aleyhi ve sellem" çeşitli hadîs-i şerîflerinde buyurdu ki:

Bir müslüman, Cuma günü gusül abdesti alıp, Cuma namazına giderse, bir haftalık günahları affolur ve her adımı için sevâb verilir.

Cuma namazı kılmayanların kalblerini Allahü teâlâ mühürler. Gâfil olurlar.

Günlerin en kıymetlisi Cumadır. Cuma günü, bayram günlerinden ve Aşûre gününden daha kıymetlidir. Cuma, dünyada ve Cennette mü'minlerin bayramıdır).

Bir kimse, mâni yok iken, üç Cuma namazı kılmazsa, Allahü teâlâ, kalbini mühürler. Ya'nî iyilik yapmaz olur.

Cuma namazından sonra bir an vardır ki, mü'minin o anda ettiği duâ red olmaz.

Cuma namazından sonra, yedi defa İhlâs ve Mu'avvizeteyn yani Felak ve Nas surelerini okuyanı Allahü teâlâ, bir hafta kazâdan, belâdan ve kötü işlerden korur.

Cumartesi günleri yahudilere, Pazar günleri nasaraya [hıristiyanlara] verildiği gibi, Cuma günü de Müslümanlara verildi. Bu gün, Müslümanlara hayır, bereket, iyilik vardır).

Cuma günü yapılan ibâdetlere, başka günde yapılanların, en az iki katı sevâb verilir. Cuma günü işlenen günahlar da iki kat yazılır.