Gazete Vatan Logo

Corona virüs nasıl bulaşır? Corona virüs gözden bulaşır mı? (Hastanın gözyaşında corona virüs tespit edildi)

Corona virüs (Covid-19) salgınında ölüm sayısı artıyor. Türkiye’nin sınır komşuları İran, Irak, Gürcistan’dan sonra virüs şimdi de Azerbeycan’da görüldü. Dünya genelinde 84 bine yakın vaka tespit edilen Corona virüsten 2 bin 865 insan hayatını kaybetti. Hastalığa yakalanan 37 bin kişi ise, sağlığına kavuştu. Öte yandan Çin’de hastanın gözyaşında corona virüs tespit edildi. Tüm dünya corona virüs tehdidi ile mücadele ederken, vatandaşın corona virüs hakkında yaptığı araştırmalar da artıyor. Corona virüs nasıl bulaşır? Corona virüs gözden bulaşır mı? İşte Corona virüs hakkında son durum…

Corona virüs nasıl bulaşır? Corona virüs gözden bulaşır mı? (Hastanın gözyaşında corona virüs tespit edildi)

2019 Aralık ayında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyaya yayılan korona virüs (kovid-19) ülkeleri tehdit etmeyi sürdürüyor. Corona virüs nedeniyle ölenlerin sayısı artıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün "Ülkeler corona virüs için hazırlanmalılar, gerçekten kapıyı çalıyor..." açıklaması durumun ciddiyetini ortaya koydu. Çinli araştırmacılar ise Covid-19 bulaşan bir hastanın gözyaşında ve konjunktival salgısında yeni tip koronavirüse rastlandığını açıkladı. Corona virüs nasıl bulaşır? Corona virüs gözden bulaşır mı?

CORONA VİRÜS NEDİR?

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre koronavirüs (coronavirüs) hayvanlardan insana geçen geniş bir grup hayvan virüsünden oluşuyor. Uzmanlar ve bilim insanı Leo Poon ise koronavirüsünün SARS virüsünün kuzeni olarak tanımladı.

Koronavirüsler zarflı, tek zincirli pozitif RNA virüsleri olup, genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olurlar. 2012 yılında Arap Yarımadası’nda ciddi akut solunum yetmezliği ile seyreden hastalarda yeni bir coronavirüs bulunmuş, ismi de Middle East Respiratory Syndrome-coronavirus (MERS-CoV) olarak adlandırılmıştır.

Haberin Devamı

Asemptomatik hastalıktan, ağır pnömoni, çoklu organ yetmezliği ve ölüme kadar ilerleyebilen çeşitli klinik şekillere sebep olabilen koronavirüs, patojene özgül bir tedavi bulunmamaktadır. MERS-CoV ile enfekte olan hastalarda enfeksiyon kontrol önlemlerinin uygulanması virüsün yayılımının önlenmesi açısından önemli bir yer tutar.

İNSANLARDA İLK 1960’LI YILLARDA GÖRÜLMÜŞ

İnsanlarda enfeksiyona sebep olan iki türü 229E ve OC43 1960’larda tanımlanmış olup, 2003’de pandemik ağır akut solunum yetmezliği sendromu (SARS) vakalarında da yeni bir türü izole edilmiştir. 2004 ve 2005’de insanlarda yaygın bir şekilde solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olan iki yeni coronavirüs türü NL63 ve HKU1 tanımlanmıştır. Bununla beraber 229E, OC43, NL63 ve HKU1 türleri SARS’dan farklı olarak genellikle hafif orta şiddette enfeksiyonlara sebep olur.

KORONAVİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ?

Ortaya çıktığı yerden dolayı "Vuhan virüsü" diye de adlandırılan yeni koronavirüs, solunum, hapşırma ve öksürme durumlarında hava yoluyla bulaşıyor.

Haberin Devamı

NCoV'in ilk belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal şeklinde ortaya çıkarken ileri safhalarda zatürre ve böbrek yetmezliğine neden oluyor, nihayetinde ölümle sonuçlanabiliyor.

İlk başta soğuk algınlığı gibi genel üst solunum yolları hastalığıyla başlıyor. Belirtiler burun akması, öksürük, boğaz ağrısı ve bazen de baş ağrısı ile ateş şeklinde başlıyor. Hastalık bu belirtilerle birkaç gün devam ediyor. Hastaların 1/3’ünde bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı gibi gastrointestinal sistem tutulumuna ait semptomlar izlenebilir. Ayrıca, halsizlik ve durgunluk, karın bölgesinin şişmesi
görme sorunları, gözün sulanması ve gözde renk değişimi, solunum sorunları ve nezle, denge sorunları, genel psikolojik durumda değişme ve mutsuz ifade gibi semptomlar görülür.

CORONA VİRÜS GÖZDEN BULAŞIR MI?

Çinli araştırmacılar Covid-19 bulaşan bir hastanın gözyaşında ve konjunktival salgısında yeni tip koronavirüse rastlandığını açıkladı.

Haberin Devamı

Bu bulgu, hastalığın sadece solunum yoluyla bulaşmadığını aynı zamanda gözler aracılığıyla yayılma riskinin olduğunu da ortaya koyabilir. Çin'in doğusundaki Zhejiang Üniversitesi Tıp Fakültesinde görevli bir ekip, 26 Ocak-9 Şubat tarihlerinde enfekte olan 30 hastadan alınan örnekler üzerinde bir çalışma yürüttü.

Çalışmada, bir hastadan alınan iki gözyaşı ve konjunktival (göz kapağıyla ilgili) salgı örneğine yapılan yeni tip koronavirüs testlerinin pozitif çıktığı gözlendi. Diğer hastalardan alınan 58 örnekte negatif sonuçların alındığı belirtilirken başhekim yardımcısı Dr. Şın Ye, hastanın konjunktivitinin gözlerde olumsuz bir durum yaratmadan iyileştiğini kaydetti.

Maske yetmez, gözlük de takılmalı

Şın, öte yandan çalışmanın, yeni tip koronavirüsün gözler aracılığıyla bulaşma riskini ve solunum yolunun, virüsün yayılmasının tek yolu olmayabileceğini ortaya koyduğunu ifade etti. Doktor Şın ayrıca sağlık personeline hastaları muayene ederken maskenin yanı sıra gözlük takmaları tavsiyesinde bulundu.

Haberin Devamı

CORONA VİRÜS ÖLÜ SAYISI

Kovid-19 salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 717’ye çıktı. Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan tarafından yapılan yazılı açıklamada, son 24 saatte 52 kişi yaşamını yitirdi, 406 kişide yeni corona virüsü tespit edildi. Müşahede altına alınanların sayısı 79 bin 108’e geriledi.

Kovid-19’dan iyileşen kişi sayısı ise 37 bin’e yükseldi.