Gazete Vatan Logo
GündemÇin’le hiçbir pürüz yok!

Çin’le hiçbir pürüz yok!

Savunma sanayii kaynakları VATAN’a konuştu..

Çin Halk Cumhuriyeti’nin CPMIEC firmasıyla yapılan ihale görüşmelerindeki farklı açıklamalara SSM (Savunma Sanayii Müsteşarlığı) kaynakları noktayı koydu. Kaynaklar, görüşmelerdeki son durumu ve izlenecek yol haritasına ilişkin kritik bilgileri VATAN’la paylaştı. Buna göre Çin’den sonra 2. sıradaki Fransa-İtalya ortaklığı olan Eurosam ve 3. sıradaki ABD ile, Türkiye’ye yeni tekliflerle gelseler bile masaya oturulmayacak. Ancak Çin ile sözleşme imzalanmaması durumunda bu firmalarla görüşülecek.

‘Yazılım çalışmaları başladı’

Fransa-İtalya ortaklığı ve ABD geçtiğimiz günlerde yeni teklif hazırlığı içerisinde olduğu sinyalini vermişti. Çin ile yapılan görüşmelerde hiçbir teknik problemin yaşanmadığı, hatta sözleşmenin öngörülen 6-12 ay aralığından çok daha önce imzalanması bekleniyor. Türkiye, Çin’den temin edilmesi planlanan sistemin NATO standartlarına uygun olmayacağı ve NATO sistemleri ile entegre edilmeyeceği iddialarını çürütmek için de kritik bir adım attı.

‘Yüzde 90 imzalanır’

Çin’le sözleşme görüşmelerinin olumlu seyretmesi nedeniyle füzelerin NATO sistemlerine entegrasyonunu sağlayacak yazılım çalışmasının başlatıldığı ve büyük yol katedildiği belirtildi. Yazılımla Türkiye, sistemi kendi hava savunma ağına entegre edebilecek ve Çin ile NATO’nun teknolojilerinin her iki kesim tarafından da görülebilmesinin önüne geçilmiş olacak. Görüşmelerin seyri nedeniyle Çin ile sözleşme imzalanmasının yüzde 90 olasılıkla gerçekleşeceği, teknik olarak hiçbir pürüzün olmadığı belirtildi. Bu aşamadan sonra şayet Çin ile sözleşme imzalanmazsa, bunun ancak siyasi bir kararla olabileceği ifade ediliyor. NATO ve ABD’den ihaleyle ilgili son dönemde yapılan eleştiriler ise SSM kaynakları tarafından, “Türkiye’nin de üyesi olduğu NATO adına son sözü NATO Konseyi söyler. Şu ana kadar eleştirileri ise NATO’nun memurları yaptı. Türkiye kaynaklarını çeşitlendirmek ve alternatif yaratmak zorunda. Yani sadece Batı sistemi içinde olmak zorunda değil” diye değerlendirildi.

Avrupa ve ABD fiyat değiştirmedi!

Füze ihalesinde Çin’in gerisinde kalan ülkelere, 31 Ocak’a kadar tekliflerini uzatmaları istenmişti. Edinilen bilgilere göre firmalar, teklif süresini bir fiyat değişikliğine gitmeden uzattı. Böylece Çin’le görüşmeler sürerken, tekliflerin geçerliliğini koruması amaçlandı. Türkiye, NATO ve ABD’nin iddialarının aksine, Çin’den temin edilmesi planlanan sistemin, NATO standartlarına uygun olacağını ve NATO sistemleri ile entegre olabileceğini savunuyor. Türkiye sistemi kendi hava savunma ağına entegre edebilecek. Ayrıca Çin’in dışında ihaleye teklif veren firmalar Türkiye’nin 4 milyar dolar olan bütçesini aşmış bulunuyor.

Haberin Devamı