Gazete Vatan Logo

Çifte soruşturma açıldı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, HDPGenel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında, “özerklik” ve 6-8 Ekim olaylarına ilişkin açıklamaları nedeniyle soruşturma başlattı.

Çifte soruşturma açıldı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu’nun resen başlattığı soruşturmanın evrakını Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Suçlar Bürosuna göndereceği öğrenildi. Soruşturmanın, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar”a ilişkin maddeleri ile “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” ve “suçu ve suçluyu övme” suçları kapsamında başlatıldığı kaydedildi.

Diyarbakır Başsavcılığı ise Demokratik Toplum Kongresi’nde (DTK) öz yönetimi destekleyen açıklamalarda bulunan Demirtaş ve DTK Eş Genel Başkanı Hatip Dicle hakkında Türk Ceza Kanunu’nun “Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar”a ilişkin maddeleri kapsamında soruşturma başlattı.

Demirtaş ne demişti?

Demirtaş, DTK Olağanüstü Genel Kurulu’ndaki konuşmasında şu ifadeleri kullanmıştı: “Kürtlerin statüsü ve Türkiye’nin idari yönetimiyle ilgilidir. Bu ikisi özerklikle ilgilidir. Nasıl bir yönetim inşa edebiliriz bunları hatırlatmak ve dünyaya hatırlatmak için bu toplantı çok önemli olacaktır. Kürtler artık kendi coğrafyasında siyasi irade olacaktır. Şimdi tarihi kırılmanın yaşandığı bu günlerde halkımız buna karar verecek. Diktatörlük mü, öz yönetim mi? Gelecek yüzyılda Kürdistan statüsü olacak... Bedeli ağır olacak diye onurumuzu mu yitireceğiz?”

Haberin Devamı

Siyasi partileri denetlemekle görevli Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın da Demirtaş hakkında başlatılan soruşturmaya HDP yönünden dahil olabileceği iddia edildi.