Gazete Vatan Logo

Bozdağ, yanında savcıları da götürdü

Adalet Bakanı Bozdağ, Fethullah Gülen’in iadesi için gittiği ABD’ye FETÖ soruşturmalarını yürüten savcıları da götürdü

Bozdağ, yanında savcıları da götürdü

Darbe girişiminin talimatını veren Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iadesiyle ilgili gözler ABD’ye çevrildi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions ile dün bir araya geldi. Bozdağ’ın yanında FETÖ ve Gülen’le ilgili darbe soruşturmalarına imza atan anayasal suçlarla mücadeleyle görevli üç cumhuriyet savcısı da yer aldı. Savcıların Bozdağ’dan ayrı olarak ABD’li soruşturma birimleriyle görüşmesi bekleniyor. Bozdağ, Gülen’in Türkiye’ye iadesi için görüşmeler yapmak üzere ikinci kez Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti. ABD’nin eski Adalet Bakanı Loretta Lynch ile Ekim 2016’da görüşen Bozdağ, Trump döneminde ABD Başkanı olan Jeff Sessions ile dün bir araya geldi. Bozdağ’ın, ABD ziyaretinde bu kez FETÖ ve Gülen’le ilgili soruşturmaları bizzat yürüten üç cumhuriyet savcısı da yer aldı. Savcıların Bozdağ’dan ayrı olarak ABD soruşturma makamları ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Gülen’in savcısı

Bozdağ ile birlikte ABD’ye giden savcılardan Ramazan Dinç, 15 Temmuz’da FETÖ’nün darbe girişimini organize eden 38 kişilik Yurtta Sulh Konseyi’nin ortaya çıkarıldığı Genelkurmay Başkanlığı karargâhında yaşananlara ilişkin 26’sı general 221 şüpheli hakkında açılan çatı iddianamesine imza attı. İddianamede; Gülen bir numaralı şüpheli olarak yer alırken, darbenin sivil imamları Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Harun Biniş, Nurettin Oruç, Hakan Çiçek de suçlanmıştı. Dinç firari Adil Öksüz’ün, darbenin diğer sivil imamlarıyla birlikte ABD’ye yaptığı seyahatleri mercek altına aldı ve darbeden önce FETÖ’nün sivil imamlarının bu ülkeye gidiş ve gelişlerini tek tek ortaya çıkardı. Dinç, firari Öksüz’le ilgili soruşturmayı halen yürütüyor.

Haberin Devamı

Muhafız Alayı savcısı

ABD’ye giden Cumhuriyet Savcısı Ali Alper Saylan, darbe girişimi kapsamında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’nda yaşananlara ilişkin eski Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanı Albay Muhsin Kutsi Barış’ın da bulunduğu 27 sanık hakkındaki iddianameyi hazırladı. İddianameyle Muhafız Alayı’nın darbenin merkez üssü gibi hareketli olduğu anlaşıldı. 15 Temmuz’da darbeciler tarafından kaçırılan Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Fahri Kasırga’nın ifadesi de ilk kez Saylan’ın hazırladığı iddianame ile kamuoyuna yansıdı. Saylan, darbe soruşturmalarının yanısıra FETÖ’nün yargı içindeki yapılanmasıyla ilgili, 2012’deki avukatlıktan hâkimliğe geçiş sınavında usulsüz yaptıkları iddiasıyla 56’sı tutuklu 82 şüpheli hakkındaki iddianameyi de hazırladı. İddianamede, Kırmızı ve Turuncu listelerdeki ByLock yazışmaları da ilk kez gün yüzüne çıktı.

Haberin Devamı

Kışla iddianamesi

Bozdağ’ın ekibinde yer alan savcılardan İstiklal Akkaya ise Beytepe’de bulunan Jandarma Okullar Karargahı’nda (Beytepe İsmail Selen Kışlası) yaşanan olaylara ilişkin 247’si tutuklu 325 şüpheli hakkında iddianameyi hazırladı. İddianamede, 317 şüpheli hakkında, üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi. 638 sayfadan oluşan iddianamede, FETÖ’nün genel yapısı, örgütün TSK içindeki yapılanması, Jandarma Genel Komutanlığı’ndaki darbeye kalkışma eylemleri ile şüphelilerin eylemleri açığa çıkarıldı.

Haberin Devamı