Gazete Vatan Logo

BM’den Trump’a Kudüs tokadı

BM Genel Kurulu’nda ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan eden kararını geçersiz kılacak tasarı ele alındı. Tasarı 9’a karşı 128 oyla kabul edildi. 35 ülke ise çekimser kaldı

BM’den Trump’a Kudüs tokadı

Türkiye’nin girişimleriyle hazırlanan ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısı, BM Genel Kurulu’nda ABD’nin tehditlerine rağmen 9’a karşı 128 oyla kabul edildi. Oylamada 35 ülke ise çekimser kaldı.

BM Genel Kurulu dün Trump’ın Kudüs kararını eleştiren ve Kudüs’ün statüsüne ilişkin “İsrail’in İşgal Altındaki Doğu Kudüs ve Filistin Topraklarındaki Faaliyetleri” başlıklı karar tasarısını görüşmek üzere özel oturumla toplandı.

Trump’a derin teessüf...

BM Güvenlik Konseyi’nden 1967’den 2016’ya kadar geçmiş 10 karar’a atıf yapan tasarıda, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak ilan etmesi ve ABD’nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs’e taşınmasına ilişkin kararına atıfta bulunarak “Kudüs’ün statüsüne ilişkin son kararlara yönelik derin teessüfte” bulunuldu.

Kudüs’ün ruhani boyutu

Tasarıda BMGK kararlarına da atıf yapılarak, Kudüs’ün “ruhani, dini ve kültürel boyutlarının” korunması gerektiği ifade edilirken, Kudüs’ün statüsünün BM kararları çerçevesinde müzakerelerle çözülecek en son konu olduğu vurgulandı. Tasarı metninde “Kutsal Kudüs şehrinin statüsünde, karakter ve demografisini değiştirmeye yönelik herhangi bir adımın geçersiz, hükümsüz olduğu ve ilgili Güvenlik Konseyi kararları uyarınca feshedilmesi gerektiği beyan olunur ve bu bağlamda tüm üye devletlerden Güvenlik Konseyi 478 (1980) sayılı kararı gereğince Kutsal Kudüs şehrinde diplomatik misyon açmaktan kaçınması çağrısında bulunuluyor” ifadesine yer verildi.

Haberin Devamı

Tüm üye devletlere BMGK’nin Kudüs kararlarına uyması ve bu kararlara aykırı atılan adım ve kararları tanımamaları talebinde de bulunan tasarı aynı zamanda Filistin’de iki devletli çözümü tehlikeye atan olumsuz trendleri tersine çevrilmesi ve BM kararları kapsamında ve Madrid karaları kapsamında Ortadoğu’da kapsamlı ve kalıcı bir barış sağlanması için uluslararası ve bölgesel çabalara hız verilmesi çağrısında bulunuyor.

ABD, yalnız kaldı

18 Aralık’ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BM) ABD’nin Kudüs kararını geçersiz kılma yaklaşımıyla Mısır’ın gündeme getirdiği tasarı, ABD’nin vetosuna karşın kalan İngiltere dahil 14 üyenin de desteğini almış ve ABD Kudüs konusunda BM’de yalnız kalmıştı.

Haberin Devamı

Filistin: Kudüs anahtar

Tasarının oylaması öncesi konuşma yapan Filistin Dışişleri Bakan El Maliki, “Barışı destekleyenler arasında bu kadarı destekleyen biri var mı? ABD neden yalnız kaldığını merak ediyor mu? Kudüs bütün bölgede barışın anahtarıdır. ABD, tekrar önemli bir fırsatı kaçırdı” ifadesini kullandı.

‘Dünya beşten büyüktür’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Dünya beşten büyüktür” ifadesini kullandı. “Buraya daha önce defalarca geldik ve Filistinlilerin hepimiz gibi yaşamaya hakkı olduğunu söyledik” diyen Çavuşoğlu şöyle devam etti: Onların da özgür ve güven içerisinde olma hakları var. Müreffeh bir hayat yaşama hakları var. Yasa dışı işgal devam ediyor ve Filistinliler en basit haklarını dahi alamıyorlar. Filistinliler sistematik şiddet ve ayrımlığına maruz kalıyor. Bugün kullanılacak oy bize Filistinlilerin yalnız olmadığını göstermesi açısından önemlidir. Bugün, üç ilahi din için de kutsal sayılan Kudüs için sesimizi yükselteceğiz. Bugün farklı etnik grupların ve dinlerin bir arada yaşayabileceğini göstereceğiz. Bu toplantı öncesinde bir BM üyesi bir ülke diğer bütün BM üyelerini tehdit etti. Bu kabul edilemez. Oy kullanacak ülkelerin oylarının satın alınabileceğini düşünmek ahlaki değildir. Ya da şöyle söyleyeyim, biz korkmadık! Sen güçlü olabilirsin ama bu seni haklı yapmaz. Türkiye asla Kudüs’ü yalnız bırakmayacaktır. Filistin halkı asla yalnız kalmayacaktır. Dünya beşten büyüktür.

Haberin Devamı

Ülke temsilcilerinin konuşmalarının ardından tasarı için elektronik oylama yapıldı. Oylama sonucunda 128 ülke kabul 9 ülke ret, 35 ülke ise çekimser oy kullandı. Böylece tasarı 3’te 2’den fazla oyla kabul edildi.

172 ÜLKE KATILDI; KİM, NASIL OY VERDİ?

Birleşmiş Milletlere üye 193 ülkeden 172’sinin katıldığı tarihi Kudüs oylamasının sonuçları şöyle:

Haberin Devamı

‘RET’ KULLANAN 9 ÜLKE

ABD, Palau, Guatamala, Togo, Nauru, Honduras, İsrail, Marshall Adaları, Mikronezya.

ÇEKİMSER KALAN 35 ÜLKE

Antigua ve Barbuda, Arjantin, Avustralya, Bahamalar, Benin, Bhutan, Bosna Hersek, Kamerun, Kanada, Kolombiya, Hırvatistan, Çekya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Fiji, Güney Sudan, Romanya, Polonya, Uganda, Panama, Filipinler, Meksika, Macaristan, Haiti, Jamaika, Kiribati, Letonya, Lesotho, Malawi, Paraguay, Ruanda, Solomon Adaları, Trinidad Tobago, Tuvalu, Vanuatu.

KABUL VEREN 128 ÜLKE

Afganistan, Arnavutluk, Cezayir, Andorra, Angola, Ermenistan, Avusturya, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Barbados, Belarus, Belçika, Belize, Bolivya, Botswana, Brezilya, Brunei, Bulgaristan, Burkina Faso, Burundi, Cabo Verde, Kamboçya, Çad, Şili, Çin, Comor Adaları, Kongo, Kosta Rika, Fildişi Sahili, Küba, Güney Kıbrıs, Güney Kore, Danimarka, Cibuti, Ekvador, Mısır, Eritre, Estonya, Etiyopya, Finlandiya, Fransa, Gabon, Gambiya, Almanya, Gana, Yunanistan, Grenada, Gine, Guyana, İzlanda, Hindistan, Endonezya, İran, Irak, İrlanda, İtalya, Japonya, Ürdün, Kazakistan, Kuveyt, Kırgızistan, Laos, Lübnan, Liberya, Libya, Lichtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Madagaskar, Malezya, Maldivler, Mali, Malta, Moritanya, Mauritus, Monako, Karadağ, Fas, Mozambik, Namibya, Nepal, Hollanda, Yeni Zelanda, Nikaragua, Nijer, Nijerya, Norveç, Umman, Pakistan, Papua Yeni Gine, Peru, Portekiz, Katar, Güney Kore, Rusya, Saint Vincent ve Grenadinler, Suudi Arabistan, Senegal, Sırbistan, Seyşeller, Singapur, Slovakya, Slovenya, Somali, Güney Afrika, İspanya, Sri Lanka, Sudan, Surinam, İsveç, İsviçre, Suriye, Tacikistan, Tayland, Makedonya, Tunus, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Tanzanya, Uruguay, Özbekistan, Venezuela, Vietnam, Yemen, Zimbabve.