Gazete Vatan Logo

Bilirkişi muamması!

Bilirkişi heyeti taban tabana zıt iki rapor hazırladı

12 yaşındaki İrem’in ‘yanlış teşhis’ sonucu öldüğü iddiasıyla açılan davada iki bilirkişi heyeti taban tabana zıt iki rapor hazırladı.

Zonguldak'ta yaşayan Hatice ve Ahmet Yağcı çiftinin kızları İrem, 30 Kasım 2009’da 12 yaşındayken bulantı, kusma ve baygınlık şikayetiyle Zonguldak Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne götürüldü. İrem’e acil serviste görevli Dr. Pınar Menderes Turhan tarafından, ’mantar zehirlenmesi’ tanısı konuldu. İlk müdahaleden sonra küçük kızın Ankara Sami Ulus Çocuk Hastanesi’ne sevki kararlaştırıldı. Sevk kararından yaklaşık 6 saat sonra ambulansla yola çıkarıldığı öne sürülen İrem, yolda hayatını kaybetti. Adli Tıp Kurumu’nda yapılan otopside mantar zehirlenmesi bulgusuna rastlanmazken talihsiz kızın ‘beyincik içi kanaması’ sonucu öldüğü saptandı.

Ailesi şikayetçi oldu

Ailenin şikayeti üzerine olayda ihmalleri olduğu iddia edilen 2’si doktor 6 sağlık personeli hakkında, Zonguldak 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde ’taksirle ölüme neden olmak’ suçlamasıyla 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Mahkemenin talebi üzerine Yüksek Sağlık Şurası Başkanlığı’nca bilirkişi raporu hazırlandı. 12 profesörün imzası bulunan raporda, sanık Dr. Pınar Menderes Turhan’ın İrem’e yanlış teşhis koyduğu, sevk ederken ambulansta doktor görevlendirmediği, 12.00’de sevk kararı vermesine rağmen, sevk edildiği saat 18.05’e kadar acil serviste tuttuğu, herhangi bir tıbbi takip, tedavi ve müdahale uygulamadığı belirtildi. Raporda, “Tanı doğru konulmuş olsa hastanın kurtulma ihtimali olabilirdi” dedi.

Raporda Dr. Turhan ile birlikte, Başhekim Dr. Kemal Koban ve üç sağlık personelinin kusurlu olduğu belirtildi.

Kararı Adli Tıp verecek

Sanık avukatları ilk rapora itiraz edince mahkeme Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden ikinci bir bilirkişi raporu istedi. Prof. Dr. Aslıhan Avcı, Doç. Dr. Deniz Tekin, Uzman Dr. Müge Günalp ve Uzman Dr. Gökmen Kahiloğulları’nın hazırladığı bilirkişi raporunda, Yüksek Sağlık Şurası raporunun aksine sanık Dr. Pınar Menderes Turhan ve diğer sağlık personeli kusursuz bulundu. Raporda İrem’in Ankara’ya daha erken nakil edilmesi durumunda bile akıbetinin değişmeyebileceği görüşüne de yer verildi. İrem Yağcı’nın babası Ahmet Yağcı’nın avukatı Kerem Ertem, ikinci bilirkişi raporuna itiraz ettiklerini ve raporun mahkeme tarafından Adli Tıp Kurumu’na gönderildiğini söyledi. Şimdi Adli Tıp’tan gelecek rapor bekleniyor.

Haberin Devamı