Gazete Vatan Logo

‘Benim annem cumartesi...’

Gözaltına alındıktan sonra cansız bedeni bulundu

Gözaltına alındıktan sonra işkence izleriyle dolu cansız bedeni Beykoz ormanlarında bulunan Hasan Ocak’ın ailesi ve diğer kayıp yakınlarının gözaltında kayıp olaylarına kamuoyunun dikkatini çekmek için 27 Mayıs 1995’te Galatasaray Lisesi’nin önünde başlattığı oturma eylemi, bugün 400. kez tekrarlanacak. Arjantin’de ‘Plaza Del Mayo’da her perşembe toplanan annelerden esinlenen gruba, zaman zaman ‘yasadışı eylem’ gerekçesiyle sert müdahalelerde bulunuldu. Anneler 1980-2000 yılları arasında 2 binin üzerinde insanın kaybedildiğini belirterek, Meclis’te siyasilerle birlikte insan hakları savuncularının da yer alacağı bir hakikatleri araştırma komisyonu kurulmasını istedi ancak talepleri yerine gelmedi.

Anne Emine Ocak, “Biz Hasan’ı kaybettik ama binlerce Hasan kazandık. Bir gün gözaltından yeni çıkmış bir genç bize, polislerin ‘Seni kaybedecektik ama dua et ki Cumartesi Anneleri var’ dediğini söyledi. O zaman bu eylemin önemini anladım” diyor.

Oğlunun 20 Kasım 1980’de gözaltına alındığını belirten anne Elmas Eren de şöyle konuşuyor: “32 yıl geçti hala eve polis geliyor, oğlun asker kaçağı diye. Geçen yıl babası ile karakolda ifade verdik. Seçimlerde seçmen kağıdı geliyor. Babası oğlunun mezarını bulamadan kendi mezara girdi. Devlet oğlumu öldürdüyse en azından mezarını gösterseydi. Çiçeklerle donatsaydık, dualar etseydik. Bize bunu bile çok gördüler. Ben oğlumun bir mezarı olana kadar değil 400. hafta 4 bin hafta da Galatasaray Meydanı’nda oturumaya razıyım..”

Haberin Devamı