Gazete Vatan Logo

AYIPTIR GÜNAHTIR

Dilara'nın ölümünden sorumlu MVM’nin sözleşmesini iptal edip 2 yıl ihale yasağı getiren Kadir Topbaş, iş aynı firmanın kazandığı 187 milyon euro’luk ihaleye gelince yan çizdi...

Küçük Dilara can verdikten sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, minik kızın ölümünde ihmali olduğu gerekçesiyle İSKİ Genel Müdür Dursun Ali Çodur’u görevden aldı. Tavukçu Deresi ihalesini alan MVM inşaat firmasının ise sözleşmesini feshetti ve 2 yıl kamu ihalelerinden yasaklı olmasını sağladı.

Kadir Topbaş’ın bu uygulamaları “Türkiye’de bazı şeyler değişiyor” yorumlarını da beraberinde getirdi. Ancak Topbaş’ın, MVM’nin kazandığı 187 milyon euro’luk Ambarlı ihalesi için, “O ayrı konu, hak ettiler” demesi herşeyin eskisi gibi olduğunu gösterdi. 2 Mart’ta MVM şirketine 2 yıl ihale yasağı getirildiğini açıklayan Topbaş, böylece 187 milyon euro’luk ihalenin imzalanacağı işaretini verdi.

800 bin YTL yanacak
Vatan’ın görüştüğü MVM şirketi yetkilileri de aynı Topbaş gibi düşünüyor. Telefonla ulaştığımız MVM inşaat müdürü Ali Demirci, iptal edilen Tavukçu Deresi ihalesinin kendilerine yazılı olarak bildirilmesinden sonra yasaklama sürecinin başlayacağını ve bunun da bir kaç ay süreceğini söyledi. Bu sebepler yüzünden de 187 milyon euro’luk ihalenin imzalanmasında bir sakınca olmadığını sözlerine ekledi.

Demirci iptal edilen sözleşmeyle ilgili olarak şöyle konuştu: “Avrupa 4. Kısım bakım, onarım ihalesinin feshiyle ilgili belediyenin aldığı karar bize yazılı olarak bildirilecek. Daha sonra ise şantiyede yapılan işin tespiti gerçekleştirilecek ve biz işten çekileceğiz. Tabii bu noktada bizim teminatımız yanacak. Bu teminat yaklaşık 800 bin YTL.”

’Ben yaptım oldu’ olmaz
Ali Demirci, yasaklama konusunda ise Topbaş’ın “Firmaya 2 yıl ihale yasağı geldi“ açıklamasına karşı çıkıyor: ”İhalelere yasak getirilmesi konusunda, ben yaptım oldu diye bir şey yok. Yasaklama işinin kanuni prosedürü var. Kamu İhale Kanunu’nun yönetmeliklerine göre hareket ediliyor. Yasak getirilmesinin prosedürü tahminimce 1-2 ay sürer. Ancak bunun hukuki süreci de var. Biz karara itiraz ederiz ve Danıştay’a kadar gideriz. Sonuçta bu süre uzar. Yasak konusunun 187 milyon euro’luk Ambarlı ihalesini etkileyeceğini sanmıyorum. Bu ihaleyi konsorsiyum olarak kazandık, payımız yüzde 10’u geçmez. Bence yasak konusu Ambarlı ihalesini etkilemez ve etkilememeli.”

İhale bedeli kadar para
Küçük Dilara’nın rögar çukuruna düşmesiyle iptal edilen Tavukçuderesi ihalesi Aralık 2005 tarihinde yapıldı. MVM bu ihaleyi 9 milyon 120 bin YTL ile kazandı. Kadir Topbaş ise bu sözleşmenin iptal edildiğini 2 Mart cuma günü açıkladı. İSKİ’ye yakın kaynaklar ise 2005 yılından günümüze kadar yani aradan geçen yaklaşık 15 ay içinde bu ihaleyle ilgili olarak MVM şirketine hakedişler ödendiğini söylüyor. Ödenen rakamın ise 9 milyon YTL’yi geçtiği iddia ediliyor. İSKİ’ye yakın kaynaklara göre ihale bedelinin yüzde 90’ı MVM tarafından tahsil edildi. Hatta ihale tarihinden sonra geçen her yıl için de ihale bedeline ’TÜFE’ farkı ekleniyor. Böylece ödenen rakamın ihale bedelinin üstüne dahi çıktığı iddia ediliyor.

Haberin Devamı