Gazete Vatan Logo

‘Ateşkes’ tutmazsa Suriye bölünür mü?

ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin, ‘ateşkes’in işe yaramaması ve siyasi çözüm yolunda adım atılamaması halinde Suriye’nin bölünmesini içeren B planının uygulanabileceği yönündeki sözleri şaşkınlık yarattı

‘Ateşkes’ tutmazsa Suriye bölünür mü?

ABD Senatosu Dışişleri Komitesi’nde konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye’de hafta sonu başlaması planlanan geçici ateşkesin işe yaramaması ve siyasi çözüm yolunda adım atılamaması halinde B planının ülkenin bölünmesi olabileceğini söyledi. Kerry, “Eğer daha fazla beklersek Suriye’yi tek bir ülke olarak tutmak için gecikebiliriz” dedi.

İlk kez kamuoyu önünde yaptığı bir konuşmada Suriye’nin bölünmesi ihtimalini dile getiren Kerry, Senatörlerden gelen ve bölünmenin nasıl olabileceğine dair sorulara ise net bir yanıt vermedi. Ülkenin bölünmesinden yana olmadıklarını ifade eden ABD Dışişleri Bakanı, “Eğer adım atmazsak işler daha kötüye gidebilir. Rusya’da şu anda bu ihtimali [bölünme] değerlendiriyordur” diye konuştu.

Rusya: Öncelik A planı

Rusya’nın buna tepkisi gecikmedi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Suriye’de ‘A Planı’na, yani bu haftasonu başlaması planlanan ateşkesle ilgili anlaşmaya odaklandıklarını söyledi. Peskov soru karşısında, “Biz şu anda ‘A Planı’na odaklanıyoruz. İki ülkenin (Rusya ve ABD) başkanlarının önceki günlerde formüle ettiği planın gerçekleşmesi bizim önceliğimiz” ifadelerini kullandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Barack Obama, hafta başında yaptıkları telefon görüşmesinin ardından, Suriye’de 27 Şubat’ta ateşkesin başlayabilmesi için birlikte çalışma kararı aldıklarını duyurmuştu.

Haberin Devamı

Putin’le Esad ateşkesi görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile telefonda cumartesi günü başlaması beklenen ateşkes anlaşması üzerine görüştü. Putin ve Esad’ın görüşmelerinde Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) ve El-Nusra cephesine karşı “sürekli ve ödün vermeksizin” mücadelenin önemine vurgu yaptıkları aktarıldı.



IŞİD’den Kuran bombası
ABD’li albay Steve Warren, IŞİD’in güçsüzleştikçe daha vahşice ve korkunç yöntemlere başvurduğunu kaydederek ‘Ramadi’de buzdolaplarına hatta Kuran’ların içinde bomba yerleştirdiklerine şahit olduk’ dedi. IŞİD’ın Irak ve Suriye’de toplam 20-25 bin silahlı üyesi olduğu düşünülüyor.

Haberin Devamı

Muhalifler kararsız

Suriyeli muhalifler ABD-Rus planına uyup uymayacakları konusunda henüz karar vermediler. Suriyeli muhaliflerin baş müzakerecisi Muhammed Alloush bu konudaki kararın Yüksek Müzakere Komitesi tarafından verileceğini söyledi. Alloush en büyük İslamcı asi gruplardan Ceyş El İslam’ın siyasi kanadının başında.