Gazete Vatan Logo

Atatürk vefatının 84’üncü yılında Demirören Medya Center’da anıldı

Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk vefatının 84üncü yılında Demirören Medya Centerda yapılan bir programla anıldı. Anma programında yazar Doğan Hızlan, Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine Atatürkü anlattı.

Atatürk vefatının 84’üncü yılında Demirören Medya Center’da anıldı

Program sabah saat 09.05'te Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin (MTAL) önünde saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından Demirören Medya Center Artium'da Orka Quartet orkestrası Fikrimin İnce Gülü, Yiğidim Aslanın Burda Yatıyor ve İzmir Marşı gibi Atatürk'ün sevdiği şarkıları çaldı. Öğrenci, öğretmen ve çalışanların katıldığı programda dinleyiciler duygu dolu anlar yaşadı.

Daha sonra ise usta yazar Doğan Hızlan, Demirören Medya MTAL öğrencileriyle bir araya gelerek Atatürk, devrimleri ve gençlere bıraktığı Cumhuriyete ilişkin konuşma yaptı.

ATATÜRKÜN TEMEL KİTABI NUTUKTUR

Cumhuriyetin gençlere emanet edildiğini söyleyen Hızlan, Emaneti kutsal bir şekilde yaşatacaksınız. Her liderin temel kitabı vardır. Atatürkün de temel kitabı Nutuktur. Nasıl bir siyasi hayatı olduğunu, askeri zaferlerini Nutukta anlatıyor. Ben Cumhuriyetin kuruluşunu kitaplardan izledim. Tabi ki siz de izleyeceksiniz. Zamanla algılama, değerlendirme değişiyor. Atatürkün ilk öldüğü yıllarda incelemeler, açıklamalar vardı en önemlisi de o zaman birçok şair onun için şiir yazdı. Daha sonra duygulu anlar bilimsel anlara dönüştü. Atatürkle ilgili kitaplar yazıldı dedi.

Haberin Devamı

DEVRİMLER, SANATTA, EDEBİYATTA YER BULDUĞU ORANDA YAYGINLAŞIR

Atatürk'ün müzikle de çok ilgilendiğini aktaran Hızlan, Atatürk, bizim eski müziğimizle Cumhuriyetin müziğinin de yapılamayacağına karar veriyor. Evet konservatuarlar vardı ama o Batının, Avrupa'nın getirdiği yenilikleri de yeni bir Cumhuriyetin yeni bir zevki oluşturması da gerekiyordu. Çünkü devrimler, siyasi hareketler sanatta, edebiyatta yer bulduğu oranda yaygınlaşır. Kuru bir zaferin anlatılışı bir askeri tarih yetersizdir. Atatürk, askeri hareketi yeni bir kültür anlayışı olarak belirtti. Bir anısı var İran şahı ziyaret için Türkiye'ye geliyor. Atatürk hemen Ahmet Adnan Saygun'u arıyor ve opera bestelemesini istiyor. Saygun da Türksoy Operasını besteliyor. Yani Doğuya, Türkiye'nin Batıya açılan yolunun rehberi olduğu mesajı veriliyor ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Cumhuriyet kuşağının bilim, sanat, resim, müzik alanındaki devrimlerin yaygınlaşmasını sağladığını söyleyen Hızlan, O zaman değişik alanlardaki müzisyenler, ressamlar farklı Batı ülkelerine gönderiliyor. Orada usta ressam ve bestecilerden işi öğreniyorlar. Daha sonra buraya dönüp Anadoludaki farklı illere gidiyorlar. Oranın halkını resme, müziğe getiriyorlar. Askeri komutanın sivillerle iş birliği yaparak kültür yenilenmesi yapması çok önemli bir atılımdır. Dünyada da çok örneği yoktur. Atatürk gibi uygulaması yoktur dedi.

Doğan Hızlan konuşmasını, öğrencilere Atatürk'ü yeniden değerlendirmek, fikir beyan etmek için yardımcı olacak kitap önerileriyle bitirdi.