Gazete Vatan Logo

'Asıl hedef ordu'

Dışişleri eski Bakanı emekli Büyükelçi İlter Türkmen, AKP’nin Anayasa paketine sürpriz biçimde son dakikada eklediği geçici 15. maddenin kaldırılmasına yönelik teklifini değerlendirirken, “Öngörülen bu değişiklik var olan kutuplaşmayı arttırır. Büyük kaos yaratır. Asıl mesele ordu tabi. Hedef ordu” dedi.

Türkmen, Anayasa değişikliği paketine eklenen ve 12 Eylül darbesini gerçekleştirenlerin yargılanmasına olanak sağlayan değişikliği ANKA’ya değerlendirdi. Söz konusu maddenin sadece Milli Güvenlik Konseyi üyelerini değil Bakanlar Kurulu üyelerini ve Danışma Meclisi üyelerini de kapsayacağını ifade eden Türkmen, bu kişilerden birçoğunun da vefat ettiğini anımsattı. Türkmen, “Güvenlik Konseyi’nden de 3 kişi kaldı. Sadece onlar üzerine odaklanılacak tabi. Zaten kafi derecede kutuplaşma var. Öngörülen bu değişiklik var olan kutuplaşmayı arttırır. Asıl mesele ordu tabi. Hedef ordu” şeklinde konuştu.

-O DEVİR KAPANDI-

“Orduyu ilgilendiren son derece önemli konuların olduğu bir dönemde böyle bir değişikliğin gündeme gelmesinin ne kadar doğru olacağının tartışılacağını” dile getiren Türkmen, bunlara bir tane daha eklemenin siyasi vesayet bakımından doğru olmayacağını ileri sürdü. Türkmen, şöyle konuştu:
“Bu değişiklik fikir bakımından belki doğru bir şeydir ama artık o devir kapandı. ‘Bunların hepsini yargılayacağız’ demek ne kadar doğru bilemiyorum. Şunu da belirteyim; benim açımdan bir problem yok. Herhangi bir çekincem yok. Dış politikayı yargılamak çok zordur. Bir sürü talepler olacak. Tekrarlıyorum, çok büyük kaos çıkacak. O devir bittiği için yargılamak çok zor. Bir çok hukukçu da bunu söylüyor zaten. AKP, bu değişiklikle ne kadar CHP’ye olta atmak istese de CHP’nin desteğini sağlayamaz. Anayasa’da öngörülen askerlere yönelik diğer değişiklikleri dikkatle hazırlamak gerek. Başka Avrupalı ülkelerin kurallarını da incelemekte yarar var.”

Haberin Devamı