Gazete Vatan Logo

Anlı şanlı okulları olan İstanbul’un adı bile yok

İlk dört sıraya giren öğrenciler Anadolu’dan

Anlı şanlı okulları olan İstanbul’un adı bile yok

YGS sonuçları açıklandı. Birinciler Konya ve Osmaniye’den. 500 tam puan alan öğrencileri Ankara Fen Lisesi’nin öğrencileri izledi. Anlı şanlı okulları olan İstanbul ve İzmir’den ise ilk dörde giren olmadı

Ben olmasaydım bizim sınıftan biri mutlaka birinci olacaktı

Abdullah, 160 sorunun tamamını cevapladı


Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) tüm puan türlerinde 500 tam puanla birinciliği Osmaniye TOBB Fen Lisesi’nden Sümeyye Nur Satin ile paylaşan, Konya’daki Özel Merve Eğitim Kurumları Büyükkoyuncu Anadolu ve Fen Lisesi Anlı şanlı okulları olan İstanbul’un adı bile yok öğrencisi 18 yaşındaki Abdullah Coşkun, hedefinin tıp fakültesi olduğunu söyledi. Bağ-Kur emeklisi Kamil ve ev hanımı Zehra Coşkun çiftinin 7 çocuğundan en küçüğü olan Abdullah Coşkun, yaklaşık 14 ay önce babasının beyin felci geçirdiğini ve evde tedavisinin sürdüğünü söyledi. Sınava hazırlandığı okuluyla aynı çatı altında yer alan dershanede yapılan basın toplantısına ağabeyi Ahmet Coşkun ile gelen Abdullah Coşkun, “Bu başarıdan dolayı Allah’a şükrediyorum. Aslında bu başarıyı tüm arkadaşlarım hak ediyordu. Gerçekten bu başarı öğretmenlerimizin, yöneticilerimizin ve arkadaşlarımızın çok yoğun bir çabanın ürünü. Başarımı aileme, okulumuza ve dershanemize armağan ediyorum. Ben değil ama sınıfımızdan birisi mutlaka birinci olacaktı. Buna inanıyorduk. Burada ben birinci oldum. Ama tüm arkadaşlarım bu başarıya adaydı” diye konuştu. Hedefinin tıp fakültesi olduğunu kaydeden Abdullah Coşkun’a, dershane yetkilileri, Coşkun’a bir otomobil hediye edeceklerini açıkladı

Tam puancı Sümeyye dedoktor olmak istiyor

O da 500 tam puan aldı ailesine teşekkür etti


YGS’de 160 sorunun tamamını doğru yanıtlayarak tüm puan türlerinde 500 puan alıp, Konyalı öğrenci Abdullah Coşkun ile birlikte Türkiye birincisi olan Osmaniye TOBB Fen Lisesi öğrencisi Sümeyye Nur Satin, cevaplarından emin olmadığı sorular nedeniyle sonucun kendisi için sürpriz olduğunu söyledi. Doktor olmak isteyen Sümeyye Nur Satin’i makamında kabul eden Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah, yarım altın ve kol saati ile ödüllendirerek, başarılar diledi. Cerrah, “Sümeyye kızımız 160 sorunun tamamına doğru cevap vererek 500 tam puan aldı. 81 il içinde Osmaniye’nin adını şeref listesinin en başına yazdırdığı için kutluyorum. Bir kızımın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı haftasında böyle bir başarıyı elde etmesi bizim için ayrı bir gurur kaynağı. İnşallah ikinci sınavda da aynı başarıyı bekliyoruz” dedi. Düzenli çalıştığını, okuluda ve dershanedeki öğretmenlerin yardımı ile bir senelik program sonucunda bu sonuca ulaştığını anlatan Sümeyye Nur Satin, “Beni hiç bir zaman yalnız bırakmayan öğretmenlerime ve aileme çok teşekkür ediyorum. Bu sınav birinci aşamaydı, ikinci sınava da çalışacağız. İnşallah onu da başaracağız. Ben inşallah tıp fakültesini bitirip doktor olmak istiyorum” dedi.

Ankara Fen’ciler stres yapmadılar 2. ve 4. oldular

Türkiye 2’ncisi ve 4’üncüsü Ankara Fen Lisesi’nden çıktı. Türkiye 2’ncisi Fırat Özçelik ve 4’üncüsü Mihrican Büber, başarılarını stressiz sınava girmelerine borçlu olduklarını söylerken, sınav stresi nedeniyle yaşamlarını yitirdiklerini belirttikleri arkadaşlarını da andılar. Ankara Fen Lisesi’nden Fırat Özçelik YGS-1, YGS-2, YGS-6 puan türlerinde ikinci, YGS-3 ve YGS-5’te üçüncü oldu. Yine aynı okuldan Mihrican Büber ise YGS-3 ve YGS-4 puan türlerinde 4’ncü, YGS-1, YGS-2 puan türlerinde 5’inci oldu. Doktor annesi Ela ve yine doktor babası Faruk Özçelik’in de katıldığı basın toplantısında konuşan Fırat Özçelik, sınava 4 yıla yayarak çalıştığını belirterek, “Düzenli, aksatmadan ama kendimi çok fazla yormadan, sadece gerektiği kadar çalıştım” dedi. Sınavda Türkçe’de zorlandığını ve bu bölümü zor yetiştirdiğine dikkat çeken Özçelik,”İlköğretimde çok fazla kitap okurdum, ancak orta öğretimde daha az kitap okudum. Dersaneye gititm ve katkısı olduğunu düşünüyorum” dedi.

Özçelik, bundan sonraki yıllarda sınava gireceklere ise yaptığı tafsiyelerde, “En önemli olan ve burada olmamı sağlayan şey stres yapmamamdı. Eğer ’birinci olmak istiyorum’ diye sınava girseydim, bugün bunu yapamazdım. Çalışmayı son seneye bırakmamaya gayret etsinler. Son senede konuları yetiştirmek çok daha zor oluyor” dedi. Ailesi Malatya’da olduğu ve yatılı okuduğu için basın toplantısına yalnız katılan Mihrican Büber ise, sınavdaki başarısının önemli kısmının çok kitap okumakla edindiği hızlı okuma ve kavrama yeteneğine borçlu olduğunu söyledi. Büber günlük bir veya iki kitap okuduğunu belirttti.

Son anda cevapladı üçüncü oldu

YGS-1, YGS-2 ve YGS-4’te, Türkiye üçüncüsü Özel Nilüfer Fen Lisesi’nden Fatih Furkan Yılmaz (17), başarıyı son anda cevaplandırdığı soruyla yakaladı. 160 soruda 1 yanlış yapan Yılmaz, Türkiye üçüncüsü olmasını son anda, sınav bitimi sırasında rastgele işaretlediği bir sorunun doğru çıkmasından kaynaklandığını belirtti

En başarılı iller Ankara ve Burdur

Hakkari ve Şırnak bu yıl da en başarısız iller arasında yer aldı. Başkent ise uzun yıllardır ilk kez üniversite sınavında başarısıyla adını duyurdu. Burdur ise YGS’nin yıldız kenti oldu

YGS sonuçlarına göre, sınavdaki puan türlerinde Ankara ve Burdur en başarılı iller oldu. Sonuçlara göre, YGS-1’de, YGS-2’de ve YGS-6’de Ankara; YGS-3’te, YGS-4’te ve YGS-5’te Burdur Türkiye genelinde başarılı olarak birinci sırada yer aldı. Sınavda başarılı ilk on il sıralamasında YGS-1 puan türünde Ankara, Burdur, Karabük, Isparta, Yalova, Aydın, Eskişehir, Kayseri, Uşak ve Kırşehir; YGS-2 puan türünde ise Ankara, Burdur, Karabük, Isparta, Yalova, Aydın, Eskişehir, Kayseri, Uşak ve Balıkesir; YGS-3 puan türünde Burdur, Ankara, Kilis, Kırşehir, Aydın, Kayseri, Karabük, Sinop, Uşak ve Antalya, YGS-4 puan türünde Burdur, Kilis, Ankara, Kırşehir, Aydın, Kayseri, Sinop, Karabük, Uşak ve Denizli; YGS-5’de Burdur, Ankara, Karabük, Aydın, Kırşehir, Kilis, Kayseri, Isparta, Uşak ve Yalova; YGS-6 puan türünde Ankara, Burdur, Karabük, Isparta, Aydın, Yalova, Kayseri, Uşak, Kırşehir ve Eskişehir yer aldı.

En başarısız Hakkari Şırnak ve Van

YGS’de en az başarı gösteren il tüm puan türlerinde Hakkari olurken, bu ili Şırnak ve Van izledi.Geçen yıl da YGS’de de Hakkari ile Şırnak en az başarı gösteren il olmuştu. YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4 ve YGS-6’da Hakkari sonuncu sırada yer alırken, Şırnak ise YGS-5’te sonuncu olmuştu. Bu illeri tüm puan türlerinde Ardahan takip etmişti.

Sosyal bilimler ve askeri liselerin üstünlüğü

Okul türüne göre başarı sıralamasında Sosyal Bilimler Lisesi ve Askeri Lise birinci sırada yer aldı. Her iki lise türü de 140 ve üzeri, 180 ve üzerinde puan alan aday yüzdesi bakımından yüzde 100’ü yakaladı. Bu liseleri Fen Lisesi, Anadolu Lisesi, Özel Fen Lisesi, Öğretmen Liseleri izledi.

Akşam liseleri başarı sıralamasında son sırada yer alırken, bu lise türünü Endüstri Meslek Lisesi, Ticaret Meslek Lisesi, Özel Akşam Lisesi takip etti. Geçen seneki sınavda da Sosyal Bilimler Lisesi en başarılı okul türleri sıralamasında birinci sırada yer almıştı. Askeri Lise ve Polis Koleji ise geçen sene yapılan YGS’de ilk sıralarda bulunuyordu.

Kızlar bu yıl da daha başarılı

2012 YGS’de kız adayların yüzde 45,38’inin, erkek adayların ise yüzde 54,62’sinin sınava geçerli sayıldı. Kız adayların yüzde 91,18’i, erkek adayların yüzde 85,47’si 140 ve üzerinde puan aldı. 180 ve üzerinde puan alan kız adayların oranı yüzde 76,52, erkek adaylar yüzde 68,21 olarak belirlendi.

Geçen sene yapılan YGS’de kız adaylar yine erkek adaylara göre başarı göstermişti. Kız adayların yüzde 83,86’sı, erkek adayların yüzde 76,05’i 180 ve üzerinde puan almıştı. 140 ve üstünde puan alan kız adayların oranı yüzde 94,55, erkek adayların oranı yüzde 90,19 olarak hesaplanmıştı.

Üniversite mezunları ilk sırada

Buna göre yüzde 42,70 olan son sınıf düzeyindeki adayların yüzde 86’sı 140 ve üzerinde; yüzde 69,34’ü 180 ve üzerinde puan aldı. Adayların yüzde 31,27’sini oluşturan mezunların puanları, yüzde 87,42’si 140 ve üzerinde, yüzde 70,92’si 180 ve üzerinde hesaplandı. Sınava giren yüzde 18,44 oranındaki üniversite öğrencisi adayın yüzde 92,28’i 140 ve üzerinde, yüzde 77,74’ü 180 ve üzerinde puan aldı. Sınava yüzde 4,66 oranında üniversite mezunu girerken bu adayların yüzde 96’sının 140 ve üzerinde, yüzde 86,41’inin ise 180 ve üzerinde puan aldığı belirlendi. Buna göre, sınavda en başarılı olan adaylar üniversite mezunu oldu. Lise son sınıf öğrencileri ise öğrenim durumuna göre başarı sıralamasında son sıralarda yer aldı. Geçen yıl yapılan YGS’de de yine üniversite mezunları en başarılı adaylar olarak belirlenirken, lise son sınıf öğrencileri başarı sıralamasında sonlarda yer almıştı.

Haberin Devamı