Gazete Vatan Logo

Alman Parlamentosu çekilmeyi onayladı

İncirlik anlaşmazlığı dün Alman Bakanlar Kurulu’nda ele alındı. Bakanlar Kurulu, askerlerin İncirlik’ten çekilmesi konusunda karar aldı

Alman Parlamentosu çekilmeyi onayladı

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’in Alman askeri birliğini İncirlik’ten çekme planı Bakanlar Kurulu’nda kabul edildi. Bakan Ursula von der Leyen, kararın ardından, “Türkiye’nin şu anda Alman parlamenterlerin İncirlik üssünü ziyaretine izin verme durumunda olmadığı göz önüne alan kabine, Alman askerlerinin İncirlik’ten Ürdün’e nakledilmesine karar vermiştir” açıklamasında bulundu. Alman askerlerinin Federal Meclis kararıyla İncirlik’e gönderilmiş olmasına rağmen kararda üs ismi geçmediğinden son kararın parlamento değil hükümet tarafından alınmasının yeterli olacağı belirtilmekteydi. Ancak hükümetin Alman silahlı kuvvetlerinin ‘parlamento ordusu’ olması nedeniyle parlamentoyu karara ortak etmesi de ihtimal dâhilinde bulunuyor.

NATO: Üzüntülüyüz

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir Funke Medya Grubu’na yaptığı açıklamada Almanya’nın İncirlik üssüne yaptığı yatırımlara son vermesini istedi. Özdemir, ‘İncirlik görevinin sona ermesiyle birlikte Almanya’nın üsteki yatırımların finansmanından da çekilmesi gerektiğini’ söyledi. NATO ise Türkiye ile Almanya arasındaki görüş ayrılıklarının üzüntüyle karşılandığını duyurdu. NATO merkezinden yapılan açıklamada Genel Sekreter Jens Stoltenberg’in Berlin ve Ankara ile sürekli temas halinde olduğu ve her iki ülkenin de terör örgütü DEAŞ ile mücadeleye önemli katkıda bulundukları belirtildi. NATO sözcüsü Alman haber ajansı dpa’ya yaptığı açıklamada ‘konunun başka türlü çözümlenememiş olmasının üzüntüyle karşılandığını’ söyledi.

Haberin Devamı

Anlaşma sağlanamamıştı

Hafta başında Türkiye’de Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelen Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, izin verilmemesinden dolayı Alman askerlerinin Türkiye’de başka bir üsse nakledileceğini açıklamıştı. Gabriel, “Türkiye bu durumda İncirlik’teki Alman askerlerini başka yere taşımamız gerektiğini anlamalı. Alman Parlamentosu, İncirlik’teki askerler için başka bir yer bulunması konusunu hükümete soracak” demişti.

Merkel: Diyalog sürmeli

Almanya Başbakanı Merkel, kararın ardından basına yaptığı ilk açıklamada “Türkiye ile diyaloğu sürdürmeliyiz. Başka konulara odaklanabiliriz, bir sürü zorlu mesele var. Ama bu adımda ilişkilerin bozulduğu bir durum görmüyorum” dedi. Türkiye’yle çok sayıda ortak çıkarı olduğunu belirten Merkel, buna yakın ekonomik ilişkiler ve mülteci krizinin de dahil olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Merkel, “Ürdün’e gideceğiz. Tabii ki öncesinde DEAŞ karşıtı koalisyondaki partnerlerimizle, operasyonel kapasitemizi nasıl koruyabileceğimizi, hareket için neye ihtiyacımız olduğunu konuşmamız gerekiyor. Ardından koalisyonun etkili olması koşuluyla bu hareket hızlı bir şekilde gerçekleştirilecek” ifadelerini kullandı.

Keşif uçuşları aksayacak

Alman silahlı kuvvetler raportörü Bartels Ürdün’deki El Azrak üssünün Alman askerleri için İncirlik’ten daha tehlikeli olabileceğini söyledi. Ürdün’deki hava üssü ABD tarafından da kullanılıyor. 250 asker, 6 Tornado ve 1 yakıt ikmal uçağıyla birlikte 10 bin ton malzemenin de 200 konteyner içinde Ürdün’e taşınması gerekecek. Malzemenin gözbebeğini, Tornadoların havadan çektiği resimlerlin değerlendirildiği tesisat oluşturuyor. Bu sistem El Azrak’ta kurulmadan Alman uçakları keşif uçuşlarına başlayamayacak. Askeri malzemenin konteynerlere yerleştirip El Azrak’ta boşaltılması birkaç hafta sürecek. Önce yakıt ikmal uçağının iki ya da üç hafta içinde göreve hazır hale getirilmesine çalışılacak. Tornadoların havalanabilmesinin ise iki ila üç ay sürebileceği ancak bu sürreyi kısaltmanın da mümkün olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Bakan Işık’ı aradı

Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ı telefonla arayarak, Bakan Işık’a Türkiye’nin İncirlik’teki ev sahipliği için müteşekkir olduklarını; ancak çekilme kararı alma mecburiyetinde kaldıklarını ve yapılacak intikal planlaması hakkında Türkiye’yi bilgilendireceklerini söyledi. Bakan Işık ise bu intikalin DEAŞ’la mücadelede bir aksaklığa yol açmayacak şekilde gerçekleşmesi için gerekli hassasiyetin tabii olduğunu söyledi. İki bakan, intikalin detayları hakkında yakın temas içinde kalmak konusunda mutabakata vardı.

Haberin Devamı