Gazete Vatan Logo

AK Parti Ege’nin tüm illerinde oyunu artırdı

7 Haziran’ın İzmir’de en çok oy kaybeden partisi olan AK Parti, Binali Yıldırım’la oylarını tekrar yüzde 30’ların üzerine taşıdı. AK Parti tüm Ege’de oylarını artırırken kaybeden MHP ve HDP oldu

AK Parti Ege’nin tüm illerinde oyunu artırdı

İzmir’de 1 Kasım seçim sonuçları tüm yurtta olduğu gibi, 7 Haziran’a göre büyük değişkenlik gösterdi. CHP 7 Haziran’a göre oylarını yüzde 2 oranında artırırken 2 milletvekili daha fazla çıkardı.

Ak Parti’nin oyları 5-6 puan civarında yükseldi ama bu artış milletvekili sayısına yansımadı.

CHP 2 milletvekili fazla çıkardı

İzmir, CHP için oyunu yükselttiği ender metropollerden biri oldu. CHP, İzmir’de 7 Haziran’da aldığı yüzde 44.77 oranındaki oyunu, bu kez yüzde 46.50’ye çıkardı. Bu artış, CHP’ye iki milletvekili kazandırdı. Birinci Bölgede CHP, HDP’ye giden oyları geri almasının yanında, MHP’nin de tepetaklak düşmesiyle 7’inci milletvekili çıkardı. CHP’nin yeni yeni milletvekili Murat Bakan oldu.

İzmir 2. Bölgede, Zeynep Altıok Akatlı, Kemal Kılıçdaroğlu, Zekeriya Temizel, Mustafa Balbay, Aytun Çıray ve 1 Kasım’da Atilla Sertel’in araya girmesiyle 7. sıraya gerileyen Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, yeniden TBMM’ye gitti. 7 Haziran’ın yasaklısı Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atila Sertel, 6. sıradan seçime girdi ve bu kez vizeyi aldı.

Haberin Devamı

Binali faktörü kazandırdı

1 Kasım, Ak Parti’nin İzmir’de büyük bir sıçrama yaptığı seçim oldu. Hiç şüphesiz ki bunda geçen sefer 3. dönem engeline takıldığı için aday olamayan Binali Yıldırım’ın tekrar İzmir’den milletvekili adayı yapılmasının payı çok büyük. Çünkü Yıldırım, her iki seçim bölgesinde de Ak Parti’nin 7 Haziran milletvekili aday listelerinin neredeyse tamamını değiştirdi. Parti teşkilatından ve İzmir’in tanınmış isimlerinden oluşturulan bir listeyle seçimlere giren Yıldırım partisinin oylarını 1 Kasım’da 31.60’a taşıdı. Ne var ki, yaklaşık yüzde 5’lik artışa rağmen Ak Parti, 7 Haziran’da olduğu gibi toplamda 8 milletvekili çıkarabildi.

MHP darmadağın oldu

1 Kasım’da İzmir’in en büyük kaybedeni, MHP diyebiliriz.7 Haziran’da İzmir’den yüzde 13.59 gibi hatırı sayılır bir oy oranı alan MHP, 1 Kasım’da iki puanlık düşüşle yüzde 11.55’e geriledi. Bu düşüş, Devlet Bahçeli’nin partisine İzmir’den 2 milletvekili kaybettirdi.

Haberin Devamı

Sadece milletvekili ve oy değil, prestij de kaybeden MHP, bu kez 4 yerine 2 milletvekiliyle yetinmek zorunda kaldı.

HDP baraj altında kaldı

HDP bu kez İzmir’de ciddi bir oy kaybetti. Ancak bu düşüş milletvekili sayısını etkilemedi. HDP İzmir’de baraj altında kalan oy oranına rağmen, ülke genelinde yüzde 10’un üzerine çıktığı için 7 Haziran’da olduğu gibi yine 2 milletvekilliği kazandı.

MHP 1 vekili kaptırdı

Denizli’de AK Parti yüzde 6 büyüdü, CHP 1 puan, MHP 4 puan, HDP 1.3 puan düştü. Ama vekil sayıları değişmedi.

Uşak’ta Ak Parti oyların 16 bin artırdı. CHP 4 bin oy daha aldı. MHP 22 bin, HDP 2500 oy kaybetti. MHP 1 vekilliği Ak Parti’ye kaptırdı.

Kütahya’da Ak Parti tulum çıkardı. MHP’den 1 vekillik alarak 4 vekilini Mcelis’e taşıdı. Oylarını yüzde 13 artırdı.

DAVUL ZURNALI KARŞILAMA

AK Parti İzmir 1. Bölge 1. sıra milletvekili adayı Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Binali Yıldırım saat 19.30 sıralarında İzmir İl Başkanlığı’na geldi. Yıldırım davul zurnayla karşılandığı parti binası önünde kutlamalara katıldı, partililerle tebrikleşti. AK Partili kadınlar, ellerinde bayraklarla, ‘Tek başına iş başına’ diye bağırdı. Partili gençler ‘Tasalanma yiğidim’ şiirini okudu.

Haberin Devamı