Gazete Vatan Logo

‘Ailesini kurtarmak isteyen bir baba’

İngiliz Daily Mail gazetesi minik Aylan’ın ‘kaçakçı’ olmakla suçlanan babası Abdullah’ın hikayesini yazdı

‘Ailesini kurtarmak isteyen bir baba’

Bodrum kıyısına vuran cansız bedeninin fotoğrafıyla tüm dünyada mülteci krizi tartışmalarını tetikleyen 3 yaşındaki Aylan’ın babası Abdullah Kurdi’nin insan kaçakçısı olduğu iddiası üzerine İngiliz Daily Mail gazetesi Türkiye’ye geldi. Aylan’ın babasının Türkiye’deki hayatını mercek altına alan gazete Kurdi’nin insan kaçakçısı olmadığını tespit etti. İşte 40 yaşındaki Abdullah Kurdi’nin hikayesi:

Tekstilde çalıştı

2011 yılında ailesiyle beraber Suriye’nin başkenti Şam’dan memleketi Kobani’ye kaçtı. Aylan, 2012 yılında Kobani’de dünyaya geldi. Burada berberlik yapıyordu. 2012 kışında İstanbul’a geldi. Bir süre günlüğü 25 liraya tekstil atölyesinde çalıştı. İş arkadaşları, “Hiçbir zaman insan ticareti yapacak bir kişiliğe sahip değildi, bir keresinde bu konuyu konuşuyorduk ancak o, ‘Ailemi asla riske atmam, bu çok tehlikeli’ demişti. Kafasında her zaman ailesiyle birlikte kız kardeşinin yaşadığı Kanada’ya göç etmek vardı. Deniz yoluyla gitmek istemiyordu, evraklarını tamamlayıp yasal olarak Kanada’ya ulaşmak en büyük arzusuydu” dedi.

Haberin Devamı

Günlüğü 35 lira inşaatta

Tekstil atölyesinden ayrıldıktan sonra ailesini yanına almak için Kobani’ye gidip tekrar İstanbul’a döndü. Aylığı 375 lira olan bir eve taşındılar. Burada 4 ay yaşadılar. Maddi gücü yetmeyince ailesini Kobani’ye gönderdi. Daha sonra 18 ay boyunca İstanbul’da yalnız yaşadı. Günlüğü 35 liraya inşaat işçiliği yaptı. Arkadaşlarının evinde konaklamak zorunda kalıyordu.

‘Zeytin ağaçlarına bakacağım’

kurdi geçen sene ekimde Kobani’ye döndü. Çatışmalar çıkınca ailesiyle İstanbul’a geldi. Eyüp’te banyosu bile olmayan bir ev kiraladı. Bu dönemde Kanada’daki kız kardeşi ayda 300 lira gönderiyordu. Komşuları, “Bana Kobani’ye geri dönüp zeytin ağaçlarına bakacağını söylemişti. 6 Ağustos’da buradan ayrıldılar” dedi.