Gazete Vatan Logo

50 çocuğu ellerini bağlayıp katlettiler

BM denetçilerine rağmen ordusunu kışlaya sokmayan Suriye, muhaliflerin kalesinde çocuk katliamı yaptı. Humus’a bağlı Hula kasabasında 50 çocuğun elleri bağlandıktan sonra infaz edildiği iddia edildi

Hula kentinde 50 çocuğun acımasızca öldürüldüğü katliamı inceleyen BM yetkilileri, gözlerine inanamadı. Ölen 114 kişiden 50’sinin 10 yaş altında olduğu ve bu savunmasız çocukların yakın mesafeden ateş edilerek, hatta boğazları kesilerek infaz edildiği belirtildi. Dünya bebek katliamını protesto için sokağa döküldü.

Suriye’de 12 Nisan’da BM eski genel sekreteri Kofi Annan’ın yürürlüğe giren ateşkes planının ardından en büyük katliam muhaliflerin kalesi Humus’un Hula kentinde meydana geldi. Cuma günü öğle saatlerinde Suriye ordusunun yoğun topçu ateşine tuttuğu kentte 114 kişi yaşamını yitirdi. Muhalifler ölenlerden 50’sinin 10 yaş altında çocuklar olduğu ve çoğunun yakın mesafeden ateş edilerek, hatta boğazları kesilerek infaz edildiğini öne sürdü. Suriye’de görev yapan BM gözlemcileri dün Hula kentine incelemeler için gitti.

‘Acımasız bir trajedi’

BM denetçileri ise ölenlerden en az 32’sinin çocuk olduğunu bildirdi. Ölen çocukların kente yapılan yoğun topcu mermileri ve yakın mesafeden açılan ateş sonucunda hayatlarını kaybettiğini açıklayan gözlemci heyetinin başkanı Tümgeneral Robert Mood, saldırıyı ”acımasız bir trajedi” olarak nitelendirdi. Mood, ölümlerden kimin sorumlu olduğunu belirtmedi, ancak açıklamasında, ”Kim başlattıysa, kim karşılık verdiyse ve bu elim şiddet eylemini kim yaptıysa sorumlu tutulmalı. Ben sorumluluğu tetiğe basıp ateş açanlara yüklüyorum” dedi. Norveçli General Mood, El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, “Katliamın sebebi ve detayları şu ana kadar belli değil, önemli olan bunları kim yapıyorsa bir an önce durdurulmasıdır. Hula’da öldürülenlerin isabet yerlerine bakarsak top mermisi ve yakın mesafeden ateş açıldığı kesindir” dedi. Hula katliamı ile ilgili BM’ye rapor sunacaklarını vurgulayan Mood, Suriyeli yetkililerin katliamla ilgili kurdukları komisyonla bir ilişkilerinin olmadığını ve bağımsız bir şekilde çalıştıklarını ifade etti.

Dünyadan kınama yağdı

Annan planına sadık kalmayacaklarını ilan eden Suriyeli muhalifler, Hula katliamından sonra BM’ye çağrıda bulunarak hemen harekete geçmesini istedi. Fransa ve İngiltere, katliamı kınadıklarını açıklayarak en kısa zamanda Suriye’nin dostları toplantısı düzenlemek için çalışmalara başladıklarını açıkladı. Birleşik Arap Emirlikleri de Arap Birliği’nin bir an önce acil olarak toplanması çağrısında bulundu. Beyaz Saray da Hula saldırısını kınayarak, “Son yaşananlar Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın gayrimeşru rejiminin alçaklığını gösterdi” yorumunu yaptı. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, “Katillerin iktidarı artık sona ermeli” diye konuştu.

Türkiye: Esad katliamı

Dışişleri Bakanlığı Hula kasabasında yaşanan bombardımanla ilgili yazılı açıklamada Esad yönetimi katliam yapmakla suçlanırken, “Bir ülkenin resmi güvenlik güçlerinin kendi şehirlerini topa tutması o ülkedeki hükümetin yönetme meşruiyetini tamamen kaybettiğinin en somut kanıtıdır. Suriye güvenlik güçlerinin toplu katliamı sonucunda 50’si çocuk olmak üzere en az 110 masum sivilin katledilmesini şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz” denildi.

Siz hâlâ sadece izleyecek misiniz?

İngiliz İndependent gazetesi dün birincisi sayfasından Suriye’nın Hula kasabasındaki saldırısı ile ilgili olarak tüm dünyaya çağrıda bulundu. Gazetenin birinci sayfasında şu satırlara yer verildi: “Dünya diğer tarafa bakıyor. Ya Siz? 90’dan fazla insan Humus kentinde cuma günü katledildi. Bunlarda 32’si 10 yaşın altındaki çocuklardı. Çoğu boğazı kesilerek infaz edildi. Bu dehşeti göstermek için iç sayfalarımızda katliamın fotoğraflarına yer verdik. Orada ateşkes olması gerekiyordu, ancak vahşi Esad rejimi basitçe bu ateşkesi reddetti. Ya uluslararası camia? Onlar sadece izledi. Siz de mi aynısını yapacaksınız? Yoksa masum çocukların iğrenç kaderine çok çok kızacak mısınız?”

Öfke yağdı

Çocuk katliamına dünyanın dört bir yanından tepki geldi. Türkiye’de de Suriye’ye Özgürlük Platformu, Suriye Konsolosluğu önünde eylem yaptı. Eyleme, Suriye’de 2 ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan gazeteci Adem Özköse de katıldı. Teşvikiye’de bulunan Suriye Konsolosluğu önünde toplanan eylemciler, “Allahın yardımıyla zafer yakındır”, “Suriye’ye özgürlük direnişle gelecek”, “Esed canavarını durdurun”, “Katil Baas ordusuna karşı yaşasın Suriye halkının özgür ordusu”, “Baas despotizmine de emperyalist müdahaleye de hayır” yazılı dövizler taşıyarak Arapça ve Türkçe Esad yönetimi aleyhine sloganlar attılar.


Suriye: Biz değil teröristler yaptı


Suriye yönetimi, Hula’daki saldırının sorumlusunun kendisi olmadığını öne sürdü. Devlet haber ajansı SANA, Suriye ordusunun Hula’ya yönelik topçu bombardımanına hiç değinmeden saldırının sorumluluğunu “silahlı terör grupları”na yıktı. Kentin topçu ateşine tutulması meselesine hiç değinmeyen SANA, “Masum sivilleri öldüren El Kaide’dir” iddiasında bulundu. Daha sonra Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihad Makdisi, düzenlediği basın toplantısında, “Halkı hedef alan bu terörist katliamda, hükümetin hiçbir sorumluluğunun bulunmadığı”nı söyledi. Makdisi, bu katliamı soruşturmak için, ordu ve adli makamlardan oluşan ortak bir komisyon kurduklarını, soruşturma komisyonunun elde ettiği sonuçları üç gün içinde yayımlayacaklarını açıkladı. Makdisi ayrıca, Arap Birliği ve BM’nin özel Suriye temsilcisi Kofi Annan’ın yarın Suriye’ye geleceğini duyurdu. Makdisi, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’in Annan ile görüşerek Hula katliamı ve resmi soruşturma açılmasıyla ilgili detaylı bilgi verdiğini söyledi. Katliamın 4x4 araçlarla gerçekleştirildiğini ifade eden Makdisi, yapılan katliamın devletin yararına olmadığını kaydetti. Makdisi ayrıca, Annan planıyla ülkede terör eylemlerinin arttığına dikkati çekti.








Haberin Devamı