Gazete Vatan Logo

18 yaşa seçilme erlere oy hakkı!

Seçilme yaşını düşüreceklerinin sinyalini verdi

Başbakan Erdoğan seçilme yaşını 18’e indireceklerini, er ve erbaşlara seçme hakkı tanıyacaklarını açıkladı.

Erdoğan Suriye’ye sert mesajlarını da sürdürdü: “Bizim can damarlarımıza basılan yerde sulhu konuşmayız.”

Başbakan Erdoğan, Davutpaşa Kampüsü’nde, Yıldız Teknik Üniversitesi 2012-2013 eğitim ve öğretim yılı açılışı, fahri doktora ve 11 tesisin toplu açılış törenine katıldı. Başbakan gençlere tavsiyelerde bulunduğu konuşmasında seçilme yaşını düşüreceklerinin sinyalini de verdi.

Seçilme yaşını 30’dan 25’e indirmede kendilerine çok hendeklerin atlattırıldığını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti: ”Bu ne demektir biliyor musunuz? ’Biz size güvenmiyoruz’. 18 yaşına seçme yaşını veren, bu yetkiyi veren anlayışa diyorum ki; madem sen 18’e bu yetkiyi verdin, gelin 18’e seçilme imkanını da verelim. Çünkü hayatta zor olan seçilmek değil, zor olan seçmektir. İyi ile kötüyü ayırma kabiliyeti. Bizde biliyorsunuz bir de kaide var, akil baliğ olma meselesi. İşin aslı bu. Bugün batılı ülkelerin içinde 18 seçilme yaşı var. Bizde niye olmasın? 18’i verdiğiniz zaman herkes seçilecek diye de bir şey yok. Ama oradan yetişerek gelecek. Şimdi 25 olduğu zaman bizim belli bir dinamik sürecimizden geride kalıyor.”

Er ve erbaşa oy hakkı

Yeni bir adım atma hazırlığı içinde olduklarını anlatan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: ”TSK içinde muvazzaf kadro oy kullanma hakkına sahip, er ve erbaşlar değil. Bizim bunun önünü açmamız lazım. Asker, er, erbaş niye oy kullanmasın? Onlar da oyunu kullanabilmeli. Onlara haksızlık oluyor. 18 yaşa seçme hakkı veriyorsun, eğer askerdeyse oy kullanamıyor. Bunun da önünü açmamız lazım. Niye açmamız lazım? Demokratik haklarını kullanma noktasında bu hakkın asla inkıtaya uğramaması lazım. İleri demokrasi diyorsak, bunun gereğini yapmamız lazım. Sizlerle birlikte bizim bıraktığımız yerden Türkiye’nin 2071 hedeflerini belirleyecek bütün hazırlıkları genç nesle biz emanet ediyoruz.”

‘Türkiye seçilme yaşında dünyanın çok gerisinde’

Dünya tarihinde seçilme yaşı için ilk yasa Roma döneminde M.Ö.180 yılında çıkarılmıştı. O tarihten bu yana ülkeler seçme ve seçilme yaşı konusunda farklı standartlar uyguluyor. ABD’de seçilme yaşı için eyaletler arasında farklı uygulamalar mevcut. Ancak limit 18 ile 21 arasında değişiyor. Özellikle 2000’li yıllarla birlikte gençlik örgütlerinin kampanyaları sayesinde özellikle Avrupa ülkelerinde seçilebilme yaşı 18’e indirildi. Estonya gibi bazı ülkelerde ise Belediye Başkanı seçilebilmek için gerekli yaş sınırı 18’ken, milletvekili olma yaşı ise 21. Dünyada milletvekilliği için en yüksek yaş limitini uygulayan ülke ise 30 yaşla Nijerya.

Demokrasilerde asker oy kullanıyor

Dünyada anayasal demokrasinin bulunduğu ülkelerin hemen hemen hepsinde ordu mensuplarının da seçimlerde oy kullanmasına izin veriliyor. Orduya oy hakkı vermeyen ülkeler ise şöyle: Angola, Arjantin, Brezilya, Çad, Kolombiya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, Guatemala, Honduras, Endonezya, Kuveyt, Paraguay, Peru, Senegal, Tunus, TÜRKİYE ve Uruguay.

Batı neden yıkılacak

Başbakan Erdoğan YTÜ’de öğrencilere konuşurken ailenin ve dayanışmanın önemine dikkat çekti: Batının yıkılışı buradan gelecektir ama bu milletin yükselişi de buradan olmalıdır. Çünkü onlar, 18 yaşından itibaren iki kardeş aynı evin içinde oturmuyor. Herkes kendi evine gidiyor. Evlenip evlenmemesi de önemli değil. Ama bizde böyle olmamalı. O dayanışma ruhunu devam ettirmeliyiz. Günümüzde, kendini genel olarak iyi yetiştirmiş, bununla birlikte belli bir alanda uzmanlaşmış, o alanın en iyilerinden biri haline gelmiş kişiler, diğerlerinden bir adım öne geçiyorlar.”

‘Savaş meraklısı da savaştan uzak da değiliz’

BAŞBAKAN Erdoğan kentsel dönüşümün başlatıldığı törende de Suriye kriziyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Akçakale’ye atılan top mermisinde ölenlere rahmet dileyen Erdoğan şöyle devam etti:

“Kayıplarımızın acısı yüreğimizi yaktı. Ülkemize yapılan bu salırdıyı cevapsız bırakmadık, misliyle cevap verdik. BM ve NATO başta olmak üzere ilgili uluslararası mekanizmaları süratle harekete geçirererk haklılığımız bütün dünyaya anlattık ve tescil ettirdik. Uçağımzıın düşürülmesi sonrasında sürekli uyarı yapmış, tekrarları halinde tepki vereceğimizi belirtmiştik. Burada bir kez top mermisi atışı oldu, boş araziye düştü uyarı yaptık. iki , üç oldu. 4, 5, 6. 7 oldu,. Boş araziler düştüğü için sadece nota ile işi bıraktık. 5 vatandaşımızın şehit olması nota ile geçiştirilecek iş değildi. Bu defa onların da canlarını yakacak şekilde misliyle cevabın verdik Suriye’nin Türkiye’ye yönelik mütecaviz tavrını sürdürmesi, bizi ülkemizin saygınlığına halel getiercek hiçbir girişimini karşılıksız bırakmadık bırakmayacagız. Şunu samimiyetle ifade etmek istiyorum. Asla savaş merkalısı değiliz ancak savaştan da uzak değiliz. Bu millet yeri gelmiş kıtalararası savaşları görerek savaşarak bugünleregelmiştir. Birileri bize yurtta sulh cihanda sulh diyor.Yurtta sulh cihanda sulh, sulhun egemen olduğu yerde olur. Bizim can damarımıza bastıkları yerde sulhu konuşamayız.”

“Şu anda Suriye’de devlet terörü estirilmektedir “ diyen Erdoğan, “Kendi halkına, kendi şehirlerine, kendi kültürel mirasına değer vermeyen, kendi yerleşim yerlerini bombalayan böyle bir anlayışın tek bir tanımı olabilir: O da devlet terörüdür” dedi.

YTÜ’de iki gözaltı

Başbakan Erdoğan’ın akademik yıl açılış törenine katıldığı Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Yerleşkesi’nde slogan atan 2 öğrenciye müdahale edildi. Başbakan’ın konuştuğu binanın yakınında hükümet ve Başbakan Erdoğan aleyhine slogan atan iki öğrenci ağızları kapatılarak apar topar gözaltına alındı. Sivil bir polis aracına bindirilen öğrenciler kampüs dışına çıkarıldı.

Haberin Devamı