Gazete Vatan Logo

15 yıl hapis istendi!

Yaklaşma cihazları, flaplar arızalıydı; 15 yıl hapis istendi..

Isparta’da, 30 Kasım 2007’de 57 kişinin yaşamını yitirdiği uçak kazasıyla ilgili davanın dünkü duruşmasında Cumhuriyet Savcısı Murat Kılıç, ’birden fazla kişinin ölümüne neden olmak’ tan 7 sanık hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istedi.

30 Kasım 2007 günü Atlasjet’in, World Focus’tan kiraladığı İstanbul-Isparta seferini yapan yolcu uçağı, Süleyman Demirel Havalimanı’na inişe geçtiği sırada Keçiborlu Türbetepe Mevkii’nde düştü. Kazada 7’si mürettebat 57 kişi yaşamını yitirdi.

Kazayla ilgili Atlasjet’e karşı açılan dava ile kamu davasının birleştirilmesinin ardından 23’üncü duruşma, dün Isparta Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. ’Taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme’ suçundan 2- 15 yıl arası hapis cezası istemiyle 18 sanığın yargılandığı davanın duruşması, talimatla ifade veren tanıkların beyanlarının okunmasıyla başladı.

Kazadan 2 yıl sonra açılan davada Cumhuriyet Savcısı Murat Kılıç söz alarak, “Bizce dosya tekamül etmiştir. Aydınlatılacak başka husus kalmamıştır. Kovuşturmayı genişletme talebimiz yoktur” diyerek ilk kez mütalaasını verdi.

Savcı Kılıç mütalaasında sanıklar Aydın Kızıltan, Faruk Çağımnı, İsmail Taşdelen, Fikri Zafer Dinçer, Oktay Erdağı, Ali Arıduru ve Yavuz Çizmeci hakkında ’taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma’ suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istedi. Savcı Kılıç ayrıca sanıkların ceza alması halinde 3 aydan az ve 3 yıldan fazla olmamak üzere, meslekten men cezası verilmesini istedi.

Cumhuriyet Savcısı Murat Kılıç, davanın diğer sanıkları Hilmi Tülemen, Şahin Tufan, Yavuz Yaşar, Sinan Sevinç, Necati Küçük, Zeynel Gündoğ, Ali Murat Ersoy, Tuncay Mutafa Doğaner, Reşat Atalay, Fevzi Yavuz ve Mehmet Şerif Erbilgin’in ise beraatına karar verilmesini talep etti.

İşte sorumlular!

Kazanın oluşumunda uçağın uçuş öncesi tespit edilen teknik eksiklikler ve arızaları giderilmeden uçmasına müsaade edildiği, uçakta kokpit ses kayıt cihazı, uçuş verileri kayıt cihazı, geliştirilmiş yere yakınlık uyarı cihazı ve flapların arızalı olduğu, FMS seyrüsefer cihazının da uçuş öncesi güncellenmediğine işaret eden Savcı Kılıç, şunları kaydetti:

“Sanıklardan Dünyaya Bakış Hava Taşımacılık A.Ş Genel Müdürü Aydın Kızıltan, Teknik Müdürü İsmail Taşdelen, olay tarihinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) Müdürü Ali Arıduru ve SHGM Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı, SHGM tarafından tespit edilen tüm arıza ve eksiklikleri bilmesine rağmen gerekli önlemleri almadığından, sanık Fikri Zafer Dinçer sorumlu uçak mühendisi olarak uçağın bakım faaliyetleri ile ilgili görevinin gereğini yerine getirmediğinden, sanık Faruk Çağımnı eğitim müdürü olarak pilotların eğitimlerinin verilmesinin sağlanması vedenetleme görevini yerine getirmediğinden, sanık Yavuz Çizmeci’nin Dünyaya Bakış Hava Taşıma A.Ş ortağı olduğu, şirketteki konumu, etkisi ve fiili durumu gereği uçağın her türlü teknik kusurlarını ve SHGM denetçileri tarafından tespit edilen tüm arıza ve bakım eksikliklerini bilmesine rağmen ve uçağın kiraya verilmesinde belirleyici rolü olmasından dolayı kusurlu oldukları yapılan yargılama sonunda sabit olduğu anlaşıldı.”

Haberin Devamı