Gazete Vatan Logo

12’den vuran bomba!

Türkiye, "akıllı bomba" üretebilen 4 ülkeden biri oldu

TÜBİTAK, 25 kilometre uzaklıktan hedefi noktasal olarak bulabilen ‘Hassas Güdüm Kiti’ (HGK) geliştirdi. Güdümsüz bombaların üzerine giydirilecek şekilde tasarlanan HGK’lar ile TSK’nın vurucu gücünde ciddi artış sağlanacak.

Savunma sanayii alanında gerçekleştirdiği başarılı projelerle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) vurucu gücünü artıran TÜBİTAK, savaş uçaklarında kullanılan bombaları akıllı hale getiren Hassas Güdüm Kiti’ni (HGK) geliştirdi. Dünyada sadece 4 ülkenin üretebildiği HGK’lar ile uçaklar hedefi 25 kilometre uzaklıktan noktasal olarak vurabiliyor. Uçaktan atılan bombalara güdüm yeteneği kazandıran HGK’lar TÜBİTAK Savunma Sanayi Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) mühendislerinin 5 yıllık çalışması sonucu geliştirildi. Ar-Ge’si tamamlanan HGK’lar güdümsüz bombaların üzerine giydirilecek şekilde tasarlandı. Akıllı hale getirilen bombalar, koordinatları belirlenen hedefi uydu ve özel algılayıcıları yardımıyla 6 metre gibi düşük bir sapma değeri ile yok ediyor. Böylece ortadan kaldırılması istenen hedef dışındaki yerlere zarar verilmeden harekat yapılabiliyor. Savaş uçakları normal bombaları 5-6 kilometre uzaklıktan atarken, HGK’larda bu uzaklık 25 kilometreye çıkıyor. Uçak tehlikeli bölgeye girmeden görevini güvenli bir şekilde tamamlıyor.

2013’te seri üretim

Proje hakkında bilgi veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, HGK’ların sadece 4 ülke tarafından üretilebildiğini söyledi. Ergün, “Savunma sanayi kuruluşları HGK’ları 2013 yılından itibaren seri olarak üretmeye başlayacak ve hava kuvvetleri artık yüzde 100 yerli HGK’lar ile daha da güçlenecek” dedi.

Haberin Devamı