Samsun'da fındık ağaçlarını söküp diktiler! 400 tanesi 1 ton ürün verecek, 250 TL'den hepsi satıldı
SAMSUN HABERLERİ... Samsun'da fındığa rakip çıktı. Samsun'un Çarşamba ilçesinde fındığa alternatif olarak dikim yapıldı ve 480 metrekarelik alanda 1 ton ürün bekleniyor. Fındığa göre daha çok kazanç sağlayan ve zahmeti olmayan ürünün kilosu 250 TL'den başlıyor


Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Çarşamba ilçesinde ejder meyvesi üretimi yapan kadın girişimci Neşe Özbek'in serasını ziyaret etti. Ziyarette üretim süreci, verimlilik ve pazarlama imkanları hakkında bilgi alındı.

Özbek ailesi tarafından yaklaşık 4 yıl önce kurulan serada, fındığa alternatif olarak ejder meyvesi yetiştiriliyor. 480 metrekarelik kapalı alanda 100 direğin etrafına toplam 400 fidan yerleştirildi.

Üretici Neşe Özbek, fındık dışında farklı bir ürün yetiştirmek amacıyla yaptığı araştırmalar sonucunda ejder meyvesine yöneldiklerini belirtti.
Yaklaşık 4 yıl önce fidanları diktiklerini ifade eden Özbek, son 2 yıldır hem meyve hem de fidan satışı yaptıklarını söyledi.
Özbek, bu yıl ejder meyvesinin kilogramını 250 TL, adetini ise 100 TL üzerinden sattıklarını belirtti. Üreticinin verdiği bilgiye göre fidanların adet fiyatı ise 120 TL olarak uygulanıyor.

Ejder meyvesinin bölge koşullarında açık alanda yetiştirilemediğini belirten Yılmaz, bitkinin düşük sıcaklıklara karşı hassas olduğunu ifade etti. Bu nedenle üretimin kontrollü sera ortamında gerçekleştirildiğini kaydetti.
Yılmaz, kış aylarında sıcaklığın sıfırın altına düşme riskine karşı seranın ısıtıldığını ve bu sayede verimli üretim sağlandığını belirtti.
Örtüaltı yetiştiriciliğin birim alandan yüksek gelir sağladığını belirten Yılmaz, ejder meyvesinin geleneksel ürünlerle karşılaştırıldığında yüksek birim alan getirisine sahip olduğunu söyledi.
Yaklaşık 4. yılında bulunan seradaki 400 fidandan bu yıl 1 ton civarında ürün beklediklerini açıklayan Yılmaz, ejder meyvesinin piyasada kilogramının 100 ila 200 TL arasında alıcı bulduğunu ifade etti.
Yılmaz, sahil ilçelerinde ana ürünlerin yanında ek gelir sağlayabilecek alternatif ürün modellerinin önem taşıdığını belirtti.





