Gazete Vatan Logo

Kargo firmalarının ‘adreste bulamadık’ yalanına karşı uyarı! Fırsatçılar devreye giriyor, vatandaş iki kere mağdur oluyor

Kargo firmaları ‘adreste bulamadık’ bahanesi ile onlarca vatandaşı mağdur etti. Artan şikayetler üzerine ise Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Teslim edilmeyen kargolar nedeni ile çok sayıda vatandaşın dolandırıldığını belirten TÜKONFED Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, tüketicilerin yapmalarını tek tek sıraladı.

Kargo firmalarının ‘adreste bulamadık’ yalanına karşı uyarı! Fırsatçılar devreye giriyor, vatandaş iki kere mağdur oluyor

YASİN ARSLAN | gazetevatan.com

İnternetten alışveriş yapanların en büyük şikayeti kargo firmaları. Vatandaşlar, 'adres bulunamadı' yalanıyla teslim edilmeyen kargolara isyan ediyor. Ticaret Bakanlığı ise konuyla ilgili harekete geçti. Düzenlemeye göre; bundan böyle yetkisi olmayan firmalar artık faaliyette bulunamayacak. Kargo firmaları hakkında yapılan şikayetlerden önemli bir bölümünün ‘adreste bulamadık’ şeklinde olduğunu dile getiren Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili ve Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Başkanı Avukat İbrahim Güllü, “Tüketicilerimizin şikayetleri incelendiğinde adreste olmalarına rağmen kargonun gelmediği, kargonun gelmemesine rağmen adreste bulunamadığından kargonun teslim edilemediği şeklindeki kargo şirketlerinin mazeretleridir” dedi.

Avukat Güllü, gazetevatan.com’a yaptığı değerlendirmede, “Kargo şirketleri belki de yeterli personel çalıştırmamaları, iş disiplini ve sorumluluk duygusunun gelişmemesi, firmanın etik değerlerinin yeterli seviyede olmaması, müşteri memnuniyetini ön planda tutmamaları nedeniyle sorunlarla karşılaşmaktayız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Ticaret Bakanlığı’nın tüketiciyi mağdur eden firmalara yönelik olarak düzenleme getirdiğini dile getiren Güllü, “Adreste bulamadık yalanını söyleyen firmalar bu yasaklama ile bu mazeretlerin arkasına sığınamayacaklar. Ulaştırma bakanlığından yetki almadan faaliyet gösteren yetkisiz kargı firmaları kapatılacak. Pandemi süreciyle birlikte internet üzerinden yapılan e ticaret satışlarında büyük artışlar kaydedildi. İnternetten yapılan alışverişlerde malın teslimini gerçekleştiren kargo şirketlerinin hizmetleri hiç olmadığı kadar önemli hale geldi” şeklinde konuştu.

MAĞDUR VATANDAŞLAR NELER YAPMALI?

Kargo firmaları tarafından böyle bir sahtekarlığa maruz kalınması durumunda yapılması gerekenleri sıralayan Avukat İbrahim Güllü, “Tüketiciler, internet üzerinden alışverişlerde güvenilir e-ticaret portallarını tercih etmelidirler. Mağduriyet yaşayan tüketici e-devlet üzerinden ilgili firmayı şikayet edebilirler. Tüketici, uğramış olduğu maddi zararı belgeleyerek tüketici hakem heyetine başvuruda bulunabilir” dedi.

Haberin Devamı

TESLİM EDİLMEYEN KARGOLAR DOLANDIRCILARA KAPI AÇIYOR!

Sahte kargo firması ile dolandırıcılık yapıldığını da hatırlatan Avukat Güllü, “Dolandırıcılar ve bazı sözde hukuk firmaları tüketiciye sms atarak ya da aramak suretiyle 'kargonuzu almadınız' diyerek kargo masraf bedeli adı altında hukuksuz ve haksız para talep etmektedirler. Paranın ödenmemesi halinde ise icra takibi yapılacağı söylenerek tüketici tehdit edilmektedir. Tüketicinin kişisel bilgilerinin nasıl ve ne şekilde elde edildiği de belli değildir. Burada gibi kişisel verilerin elde edilmesi ve kullanılması da ayrı bir suç oluşturmaktadır. Tüketici bu yönden de şikayette bulunmalıdır” ifadelerini kullandı.

0800'lü NUMARALARA DİKKAT! 

TÜKONFED Başkan Vekili Güllü, “Başka bir dolandırma tekniği ise tüketiciyi arayıp kargolarını adreslerine teslim edemediklerini söyleyerek telefonu kapatan dolandırıcılar, daha sonra kendilerini arayan vatandaşları 0800'lü bir numaraya yönlendiriyor ve telefonda oyalayıp her saniye başı yüksek miktarda para alınmasıdır. Vatandaşları arayan bir numara kişiye kargosu olduğunu ancak adresine teslim edilemediğini söyleyip telefonu kapatıyor. Aynı numaradan geri aradığında kuryeye ulaşması için kendisine 0800’lü bir numara veriliyor. Bu numarayı vatandaşlar bu numarayı arayınca telefonda oyalanıyor ve böylece arayan kişiden büyük ücretler tahsil ediliyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

“Tüketiciyi koruyacak tedbirleri alma görevinin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) aittir” diyen Güllü, şunları söyledi: “5809 sayılı kanuna göre tüketicilerin sağlıklı hizmet almalarını sağlamak BTK’nın görevidir. BTK bu tür servisleri engellemeli ve derhal önleyici tedbirler alması gerekir. Tüketici Bilgi Teknolojileri Kurumuna şikayette bulunmalıdır.”