EYT'de son dakika gelişmesi! Yaş ve prim şartı detayı
EYT ile ilgili son dakika gelişmeleri yaşanmaya devam ediyor. Emekli olmak isteyen milyonlarca kişi düzenleme ile ilgili açıklamaları yakından takip ediyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili yasada sona gelindi. 26 Aralık günü kabinede ele alınacak tasarının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanması ve ocak ayında da yasalaşması bekleniyor. Prim şartı ise değişmiyor. İşte EYT ile ilgili son durum...

Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi bu ay sonunda kamuoyu ile paylaşıldıktan sonra Ocak ayında Meclis'te yasalaşacak. Tasarının teknik çalışması biterken 26 Aralık'ta kabinede ele alınması bekleniyor. Bu noktada karar verildiğinde Başkan Erdoğan kabine sonrası tasarıyı kamuoyu ile paylaşabilir. Ardından da Ocak ayı ile birlikte Meclis'e gelecek olan tasarı yasalaşır. Ocak ayında yapılacak başvurular ile EYT'lilerin emekli maaşı hesabı da 1 Şubat'tan itibaren hesaplanmaya başlar.

ŞARTLAR NE OLACAK?
8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış vatandaşları kapsayan EYT düzenlemesi yeni bir emeklilik sistemi getirmiyor. Bu yüzden birçok kesimden gelen talepler düzenlemenin içeriği ile ilgili olmuyor.

Düzenleme sadece bu tarihten önce sigortalı olmuş ve yaş şartına takıldığı için emekliliği gecikmiş olanların sorununu çözecek. Buna göre de 8 Eylül 1999 öncesi prim şartlarına geri dönülmesi bekleniyor. 8 Eylül 1999 öncesinde bakıldığında SSK'lılar için kadınlarda 20 erkeklerde ise 25 yıl bekleme süresi bulunuyor. Prim şartı ise 5 bin gün.

Bağkur ve Emekli Sandığı'nda prim şartları ise kadınlarda 7200 erkeklerde 9 bin gün olarak uygulanıyor. Yeni çıkacak düzenlemede de bu şartlar aranacak. Bu yüzden primi eksik olanların borçlanma ya da diğer yöntemlerle primlerini tamamlamaları gerekiyor.

KISMİ EMEKLİLİK NE OLACAK?
Yeni Asır'dan Faruk Erdem'in yazısına göre; belli bir prim gününü tamamlamayanlar için ise kısmi emeklilik imkanları bulunuyor. buna göre 8 Eylül 1999 öncesinde kısmi emeklilik SSK için 3600 gün Bağ-Kur için ise 5400 gün olarak uygulanıyor. Yeni getirilen yaş şartı kaldırılırsa kısmi emeklilik için önceki yaş şartı ise kadınlarda 50 erkeklerde 55 olarak uygulanıyordu.

YAŞ SINIRI BELLİ DEĞİL
EYT için prim şartı değişmezken bir yaş sınırının gelip gelmeyeceği ise kesinlik kazanmadı. Burada daha önce çalışmalar sırasında kadınlarda 48 erkeklerde 50 ya da kadınlarda 50 erkeklerde 52 gibi yaş sınırlarının getirilmesi de tartışılmıştı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Vedat Bilgin de bu konuda henüz karar verilmediğini belirterek şu bilgileri veriyor: "Bütün çalışmalar ortaya çıktıktan, toplam tabloyu gördükten sonra yaş sınırına karar verilecek. Yaş sınırına henüz karar verilemedi.

Neticede tabloya bakarak siyasi karar verilecektir. Hükümet karar verecektir. Cumhurbaşkanımız değerlendirecektir. EYT'de ortalama yaş yüzde 49.9. Bu çalışmayı bitirmeye çalışıyoruz."

DİĞER KESİMLER BEKLİYOR
Bu arada EYT düzenlemesinin borçlanmalarla iye giriş tarihini geri çekip çekmeyeceğiz, stajın ve çıraklığın başlangıç sayılıp sayılmayacağı ve geçmişte Bağ-Kur tescili olmayanlara da hak tanınıp tanınmayacağı ise henüz bilinmiyor.

Bu konularda bir resmi açıklama yapılmış değil. Eksik primi olan Bağ-Kur'lular için bir borçlanma imkanı getirilmesi de gündemde. Bütün bunlar taslak ortaya çıktığında açıklığa kavuşmuş olacak.

Bakan Nebati ise, Emeklilikte Yaşa Takılanlara ilişkin kıdem tazminatı yüküne ilişkin uygun finansman koşulları için KGF paketi konusunda hazırlıkların başlatıldığını duyurmuştu.

Öte yandan emekli olup işine devam edecek olan EYT'lilerin kıdem tazminatı için işverene verilecek KGF desteğiyle ilgili Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun'dan bir öneri geldi.

'KREDİ VERİLECEKSE BU KREDİLER NAKİT VERİLMELİDİR'
Erdursun şunları söyledi:"EYT ile emekli olacaklara Kıdem Tazminatı ödenmesi için işverenlere kredi verilecekse bu krediler işverene nakit olarak verilmemeli, işverenin hesabından çalışanların hesaplarına Kıdem Tazminat şeklinde ödenmelidir."

"2023'E KADAR MASAMIZDAN KALKACAK"
EYT düzenlemesinin bu ayın sonuna kadar çözüme kavuşacağı ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "EYT konusunda bu ay sonuna kadar bu işi neticelendireceğiz.

Şu anda ilgili bakan arkadaşlarım çalışmaları sürdürüyorlar ve inşallah ay sonuna kadar da bunu karara bağlayacağız ve 2023’e masamızdan bunu kaldırarak inşallah girmiş olacağız. Olay bu" diye konuştu.

Öte yandan EYT'nin ne zaman çıkacağı ve yaş şartının olup olmayacağı merakla beklenirken, yeni yıla girmeden müjdeli haberi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verdi.

ERDOĞAN EYT İÇİN TARİH VERDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkmenistan dönüşü uçakta yaptığı açıklamada "Bizim hedefimiz, arkadaşlarımızla da yaptığımız görüşmelerde, bu yıl sonuna kadar emeklilikte yaşa takılanlar olayını çözmek. 2023'e bu önemli konuyu masamızın üzerinden kaldırarak girelim diyoruz." milyonları sevindirdi.

EYT'DE YAŞ SINIRI RAFA MI KALDIRILDI?
Bir kez daha yaşa takılma korkusu yaşayan EYT'liler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in yaptığı son açıklamayla da rahatladı.

'TEKNİK SORUNLAR ÇÖZÜLDÜ'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemede kayıtlarla ilgili sorunların çözüldüğünü kaydetti. Bilgin "Altyapıyı oluşturuyoruz. İstifade edecek insanların tamamını kapsayacak bir düzenleme yapıyoruz" dedi.

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?
EYT konusunda çalışmalarının henüz tamamlanmadığını belirten Bakan Bilgin "Çalışmamız bitince açıklayacağız. Burada gizli bir şey yok. Mecliste anlattım; EYT ilgili sayılar her ay değişiyor. Haziran rakamları bir buçuk milyon demiştik. Şimdi bir milyon sekiz yüz bin civarı oldu.

Bu rakamlar da dahil bilinen verileri değerlendirip hesabımızı ona göre yapmamız lazım. Farklı iş yerlerinde çalışmış hizmet birleştirilmesi yapılmış ya da yapılmamış olanlar var. EYT gündeme gelince bize müracaat edenler var.

Daha önce kayıtlarımızda dijital ortamda yer almayanlar dosyalarıyla geliyor inceleyip hizmet birleştirilmesi yapılıyor. Bu teknik bir çalışma. Bütün bu çalışmalar tamamlanacak, ay sonuna kadar bitecek diye düşünüyorum" dedi.

EYT'DE YAŞ ŞARTI
Emeklilikte yaşa takılan (EYT) kadınlarda 48 veya 50, erkeklerde 50 veya 52 şeklinde yaş sınırı getirileceğine ilişkin haberler konusuna Bakan Bilgin açıklama yaptı.

Bakan Bilgin, milletvekillerinin yaş sınırı ile ilgili ısrarlı soruları üzerine de “Bütün veriler ortaya çıktıktan sonra karar vereceğiz. Bir karar açıklama beklentisi doğru beklenti değil. Zaten 15-20 gün içinde Meclise intikal edecek” diye konuştu.

Şimdi bu yaş şartı kalkıyor. Bakan Vedat Bilgin'in üzerini net bir şekilde çizerek verdiği bilgiye göre ise prim gün sayıları değişmiyor.

STAJ EYT'DE BAŞLANGIÇ SAYILA SİGORTASICAK MI?
Staj ve çıraklık dönemi sigortaların EYT için başlangıç sayılıp sayılmayacağıyla ilgili bir soruya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Onlar farklı. Onlar EYT kapsamında değil zaten. Sigorta girişi olanlarda bir sorun yok. Çıraklık ve stajyerlik bir sigorta girişi değil. Onlar sağlık sigortasını korumak üzere geliştirilmiş bir sistem." yanıtını verdi. Yani staj sigortası EYT'de başlangıç tarihi olarak sayılmayacak.

EYT'YLE KISMİ EMEKLİLİK FIRSATI
8 Eylül 1999 öncesinde geçerli olan düzenlemeye göre 3600 prim günü, 15 yıl sigortalılık süresi ve kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaşını dolduran SSK'lı çalışanlar kısmi emekli olabiliyordu. Yine yaş şartları ve sigortalılık yılları aynı olmakla beraber 5 bin 400 prim gününü tamamlayan Bağ-Kur'ular'da kısmi emeklilikten yararlanabiliyordu.
