Düzce'de deprem bekleniyor mu, Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde Düzce var mı? Düzce deprem bölgesi mi? Deprem risk haritası!
AFAD'ın verilerine göre saat 13.55'te merkez üssü Bolu olan 4.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem İstanbul, Ankara ve Düzce'den de hisselince Düzce’nin deprem risk haritası sorgulanmaya başlandı. Peki, Düzce deprem bölgesi mi? Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde Düzce var mı, Düzce’de deprem riski devam ediyor mu? Düzce deprem risk haritası ile deprem fay hattı haritası…

AFAD'dan yapılan açıklamada "Bolu ilimizde saat 13.55’te 4,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi" denildi. Depremin derinliği 8.13 kilometre olarak açıklandı. Bolu'daki deprem İstanbul, Ankara ve Düzce'den de hissedildi. Söz konusu deprem sonrası Düzce’de yaşayan vatandaşlar “Düzce deprem bölgesi mi? Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde Düzce var mı, Düzce’de deprem riski devam ediyor mu?” sorularına yanıt aramaya başlandı. İşte Düzce deprem risk haritası…

DÜZCE DEPREM BÖLGESİ Mİ?
2019 yılından önce yürürlükte olan Türkiye Deprem Bölgeleri haritasına göre ise Düzce 1. Derece deprem kuşağı içerisindedir. Düzce İlinde en çok can kaybına neden olan doğal afet olayı depremdir. Türkiye Deprem Tehlike Haritasında en büyük yer ivmesi değerine göre Yüksek Tehlikeli Deprem Bölgesindedir. Tarihsel dönemlerde yıkıcı depremlerden etkilenen Düzce, Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAF), Düzce Fay Zonu, Hendek Fay Zonu ve Çilimli Fay Zonu’nun etkisi altındadır.

Düzce İli Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAF), Düzce Fay Zonu, Hendek Fay Zonu ve Çilimli Fay Zonu’nun etkisi altındadır. Bu fay zonlarının aktif faylardan oluştuğu araştırmacılar tarafından kabul görmüştür.

KUZEY ANADOLU FAY HATTI ÜZERİNDE DÜZCE VAR MI?
Düzce havzası ülkemizin en önemli aktif faylarından olan Kuzey Anadolu Fayı (KAF) üzerinde yer almaktadır. Bu fay, doğuda Karlıova yöresinden başlayarak ülkenin kuzey yarısının doğu batı yönünden boydan boya kat eder. Bolu yöresine kadar genelde tek kırıklardan meydana gelen dar bir zonda izlenen bu fay, Bolu batısında (Dokurcum Vadisi) çatallanır ve iki ana kola ayrılarak Marmara Denizine doğru uzanır. Sakarya-Düzce yöresindeki Hendek fayları da KAF sistemine katılır ve fay zonunun genişliği 40 km.'ye ulaşır.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta yaşanan depremlerin ardından bazı uzmanların İstanbul'da şiddetli bir deprem beklendiğini yönünde yaptığı açıklamalar kentte yaşayanlarda tedirginliğe neden oldu. Hal böyle olunca çok sayıda vatandaş civar illerden arsa bakmaya başladı.

DÜZCE DEPREM RİSK HARİTASI
Düzce’nin KAF zonu üzerinde bulunması sebebi ile 1999 yılında art arda meydana gelen 2 büyük depremden büyük ölçüde etkilenmiştir. Bunlar; 17 Ağustos 1999 Gölcük ile 12 Kasım 1999 Düzce depremleridir. Meydana gelen bu 2 büyük depremin verileri de incelendiğinde; deprem afeti yönünden Düzce’nin ne kadar büyük bir risk taşıdığı ortadadır.

Düzce'nin KAF (Kuzey Anadolu Fay) zonu üzerinde bulunması sebebiyle deprem riski vardır. 1999 yılında meydana gelen 17 Ağustos Gölcük ve 12 Kasım Düzce depremleri, Düzce'nin deprem afeti yönünden riski olduğunu gerçeğini ortaya koyuyor. Düzce gibi deprem riski yüksek bölgelerde, afetlere hazırlıklı olmak ve önlemler almak oldukça önemlidir. Bölgedeki yapıların deprem dayanıklılığına yönelik çalışmalar yapılması, halkın deprem konusunda bilinçlendirilmesi ve acil durum planlarının hazırlanması gibi önlemler alınması gerekmektedir.