Borsa İstanbul'dan 3 rekor birden! Kritik tarih işaret edildi
Borsa İstanbul'da 3 rekor üst üste geldi. Borsa İstanbul ile ilgili flaş açıklama geldi. BIST100 Endeksi yüksek hacimle birlikte yeni zirveler denerken yabancı alımları da devam ediyor. Seçimden sonraki beş haftalık dönemde hisse senedi alım tutarları 1.3 milyar doları geçti. 7 Temmuz haftasında TCMB brüt rezervleri 1.8 milyar dolarlık artışla 110 milyar dolara ulaştı, bankalardaki yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 322 milyon dolar arttı, 168 milyar dolar oldu. KKM ise güvenli liman olarak ilgi çekmeye devam ediyor. Öte yandan Günlük ve haftalık kapanış rekorunu kırıp tarihi zirvesini yenileyen Borsa İstanbul’da endeks 24 Mayıs’tan bu yana yüzde 45.5 yükseldi. Şirketlerin piyasa değeri 2.2 trilyon lira artarak ilk kez 7 trilyonu aştı. Borsa İstanbul'a üç rekor birden kırdırdı. Geçen haftayı yüzde 4'lük yükselişle tamamlayan endeks 6.437 puanla hem haftalık hem de günlük kapanış rekoru kırarken, 6.446 puanla da tarihi zirvesini yeniledi.

Borsa İstanbul'da büyük rekor. Tarihi seçimlerin ardından istikrarın sürmesi, yeni ekonomi yönetiminin normalleşme yolunda attığı adımlar, Nato Zirvesi'nin ardından Türkiye'nin stratejik öneminin perçinleşmesi ve önümüzdeki dönemde yabancı ilgisinin artacağı beklentisi Borsa İstanbul'a üç rekor birden kırdırdı. Geçen haftayı yüzde 4'lük yükselişle tamamlayan endeks 6.437 puanla hem haftalık hem de günlük kapanış rekoru kırarken, 6.446 puanla da tarihi zirvesini yeniledi.

Sabah'tan Oktay Özdabakoğlu'nun haberine göre; Borsa İstanbul son 1 ayda yüzde 20 ile dünyanın en fazla yükselen piyasası olurken, son 1 yılda ise yüzde 170 ile üçüncü sırada yer aldı. Borsa İstanbul'da endeks 24 Mayıs'tan bu yana yüzde 45.5 yükseldi. Bu dönemde şirketlerin piyasa değeri ise yaklaşık 2.2 trilyon liralık artışla tarihte ilk kez 7 trilyon sınırını aşarak, 7 trilyon 50 milyar liraya çıktı. Borsa İstanbul'da 21 şirketin piyasa değeri 100 milyarı, 4 şirketin piyasa değeri 200 milyarı, 31 şirketin piyasa değeri 50 milyarı geçti.

ULAŞTIRMA UÇTU
Ulaştırma endeksi 24 Mayıs'tan bu yana yüzde 61.8 değer kazandı. Ulaştırmanın ardından dikkat çeken diğer bir endeks ise bankacılık oldu. Özellikle son 1 ayda yabancı ilgisinin gözlendiği sektörün endeksi 24 Mayıs'tan bu yana yüzde 56.5 prim yaptı. BIST-100 Endeksi'nde 24 Mayıs'tan bu yana en fazla yükseliş yüzde 97.4 ile Borusan Yatırım'da yaşandı.

Penta yüzde 93.7 ile ikinci, Alfa Solar yüzde 90.6 ile üçüncü sırada yer aldı. Bu süreçte BIST- 100'de değer kaybeden tek hisse yüzde 5 ile Cante oldu. 24 Mayıs'tan bu yana BIST-30'da en fazla değer kazanan hisse ise yüzde 81.7 ile Arçelik oldu.

Akbank yüzde 77.5, Pegasus yüzde 75, Aselsan yüzde 72, Astor yüzde 66, TAV yüzde 63, THY yüzde 61, Yapı Kredi ve Ford Otosan yüzde 59 prim yaptı. BIST-30'da değer kaybeden hisse olmadı.

3 YENİ ŞİRKET GELİYOR
SERMAYE Piyasası Kurulu'ndan izin alan 3 şirketin halka arzı bu hafta greçekleşecek. Buna göre Kaleseramik, sermayesinin yüzde 21.2'sini oluşturan 109.4 milyon adet hisseyi 25 liradan halka arz edecek. Halka arz büyüklüğü 2 milyar 734 milyon TL olacak. Atakey Patates Gıda, sermayesinin yüzde 20.3'ünü temsil eden hisseleri 39.5 liradan satacak.

Halka arz büyüklüğü 1 milyar 114 milyon lira olacak. Fuzul Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ise sermayesinin yüzde 28.8'ini temsil eden 91.8 milyon adet hisseyi 8.9 liradan satarak 817.6 milyon liralık halka arz gerçekleştirecek. 3 şirketin toplam arz büyüklüğü 4.7 milyar lira olacak.

Merkez Bankası verileri, 7 Temmuz ile biten haftada hisse senetlerinde yabancı alımlarının 231.4 milyon dolara ulaştığını gösteriyor. BIST100 Endeksi yüksek hacimle birlikte yeni zirveler denerken yabancı alımları da devam ediyor.

Tahvil bonoda (DİBS) ise yabancılar 57 milyon dolarlık alım yaptılar. Seçimden sonraki beş haftalık dönemde hisse senetlerindeki alım tutarları 1.3 milyar doları geçti.

Diğer yandan aynı hafta; TCMB brüt rezervleri 1.8 milyar dolarlık artışla 110 milyar dolara ulaştı, bankalardaki yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 322 milyon dolar artışla 168 milyar dolar oldu.

ur korumalı mevduat (KKM) ise güvenli liman olarak ilgi çekmeye devam ediyor. Son girişlerle ile birlikte 2.8 trilyon TL’ye yükseldi. Dolar bazında ise 109.3 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bankalardaki toplam mevduatın yüzde 67’si dövize endeksli gibi bir durum ortaya çıktı.

Türkiye’nin CDS primindeki düşüş eğilimi de devam ediyor. 430’lu seviyelere kadar çekildi. Piyasalar şimdi önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapacağı ziyaretlerin sonuçlarını bekliyor. Körfez ülkelerinden yeni yatırım beklentileri arttı. Tasarrufların önemli bir kısmı dövizde beklemeye devam ediyor.

Hisse senetleri de son dönemde yatırımcıların ciddi olarak dikkatini çekmiş durumda. Borsada oluşan primlerle seçici olmak daha önemli hale geldi. Önümüzdeki günlerde bu yılın ikinci yarısına ait bilançolar yayınlanmaya başlayacak. Haliyle hisse bazlı hareketlilik artacak.

6.500 ÖNEMLİ DİRENÇ
BORSADA çıkış trendi devam ediyor. Kâr satış denemeleri zayıf kaldı ve gelen satışlar alımlarla kısa sürede karşılandı. İlk destekler 6.350-6.300 olarak görülürken sonraki destekler 6.200 ve 6.000 seviyelerinde. İlk direnç noktaları ise 6.500-6.550 noktalarında.

Çıkış kanal direnci olan bu seviyelerde kâr satışları görülebilir. Daha üst dirençler ise 6.800-7.000 noktalarında. Endekste çıkış hareketi gücünü koruyor. Ancak direnç seviyelerinde kâr satış denemeleri görülebilir.

GÖZLER 20 TEMMUZ’DAKİ FAİZ KARARINDA
20 Temmuz Perşembe günü TCMB toplantısı ve faiz kararı var. Beklentiler faiz artırımlarının devam edeceği yönünde. Faiz artırımının büyüklüğü konusunda net bir piyasa beklentisi henüz oluşmuş değil. 2-3 puan bekleyen de var, 5 puan bekleyen de. TCMB “kademeli faiz artırımı” yolunu seçtiğine göre daha büyük bir faiz artışı zor gibi. Artırım oranı piyasa yatırım araçları için önemli. Büyük montanlı bir faiz artırımı kurlar ve borsa üzerinde yavaşlatıcı etki yapabilir. Küçük adımların ise aksi yönde yansıma göstermesi muhtemel. Ayrıca, faizin mevduat ve kredi faiz oranlarıyla ekonomi üzerindeki etkileri malum.

ABD ENFLASYONU MORAL VERDİ
İÇ piyasalar son dönemde kendi gündemine dönerken dış piyasalar geçen hafta ABD enflasyonuna odaklandı. Enflasyon ve istihdam verileri bilindiği üzere ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararları üzerinde oldukça etkili. ABD haziran enflasyonu TÜFE verisi yıllık yüzde 3.0 olarak geldi. Bu rakam son iki yılın en düşüğü. Fed’inn hedefinin yüzde 2.0 olduğunu dikkate alırsak bu seviyeye daha da yaklaşıldı. Benzer görünüm ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi) için de geçerli.Enflasyondaki düşüş, artan risk iştahıyla birlikte piyasalara olumlu yansıdı ve moral verdi.

FED İSTEDİĞİNİ ALDI
Geçen hafta ABD ve Almanya başta olmak üzere dış borsalarda yükseliş görüldü. Fed’in faiz artırım beklentileri son enflasyon verileriyle zayıfladı. Artık “Faiz artırımının sonuna yaklaşıldı” görüşü ağırlık kazandı. Fed uyguladığı para politikasından beklediği sonucu aldı. Faizi kademeli olarak yükseltirken ekonomide bir kazaya neden olmadan enflasyonu hedef seviyelerine yaklaştırdı.

Şimdiye kadar Fed yetkilileri “şahin” tarafı ağır basan açıklamalarda bulunuyorlardı. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, politika yapıcıların ABD enflasyonunu hedeflerine döndürmek için yeterince şey yaptıklarını söylemeleri için çok erken olduğu görüşünde.Fed üyesi Christopher Waller, eylül toplantısında ihtiyaç duyulması halinde faiz artırımlarının göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Ama piyasalar bu söylemlere çok da itibar etmiş değil. Piyasalar daha çok, faiz artırımlarının son demlerine yaklaşmasını fiyatlıyor.



