Asgari ücret 11 bin 402 TL'ye yükseldi! Ödemeler de değişecek, işte detaylar
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısından 2023’ün ikinci yarısından geçerli olmak üzere yüzde 34’lük artış oranı çıktı. Bu artışla asgari ücret net 8 bin 506 liradan 11 bin 402 liraya yükseldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, işverenlere yönelik asgari ücret desteğinin kalan altı aylık süreçte 500 TL’ye çıkarıldığını açıkladı.

Yılın ikinci yarısında uygulanacak olan net asgari ücret, yüzde 34 oranında artışla 8 bin 506 TL’den 11 bin 402 TL’ye çıkarıldı. Karar, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu oluşturan işçi, işveren ve kamunun ortak mutabakatıyla alındı. Kalan altı aylık süreçte asgari ücret desteği de aylık 500 TL olacak.

ÜÇÜNCÜ TOPLANTIDA KARAR ÇIKTI
Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın üçüncü toplantısını yaptı. Toplantı sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, komisyonun kararını birlikte açıkladı. Taraflara teşekkür eden Çalışma Bakanı Işıkhan şunları söyledi:

“Bu süreçte TİSK Başkanımız işverenleri temsilen başta çalışma hayatı olmak üzere özellikle son dönemde ortaya koyduğu fayda odaklı yaklaşımıyla birçok icraata imza atmıştır. Sosyal diyaloğa olan inancıyla işçi-işveren ayrımı yapmadan ortak akıl ve anlayış birliği içinde her zaman devletimizin ve milletimizin yanında olduğunu hissettirmiştir. Özellikle teşvik konusundaki katkıları için teşekkür etmek isterim. Aynı zamanda kendisine samimi yaklaşım, işçi kardeşlerimizin taleplerini dile getirirken sergilediği yapıcı tutum ve sendikacılıktaki deneyimleriyle sürece yaptığı katkılardan dolayı şükranlarımı arz ederim.”

YÜZDE 34’LÜK ARTIŞ
Işıkhan, şöyle devam etti: “Şunu sevinerek açıklamak isterim ki Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarımız, işçi ve işveren taraflarının uzlaşmasıyla sonuçlanmıştır. Şimdi yeni asgari ücret tutarını açıklıyorum. 2023 yılının ikinci yarısında geçerli olacak brüt asgari ücret tutarı 13 bin 414 lira, net asgari ücret tutarı 11 bin 402 lira olarak belirlenmiştir. Yaptığımız bu artışla yüzde 34 gibi enflasyon oranının hayli üzerinde refah payını içeren bir oranla ara zammı gerçekleştirmiş bulunuyoruz.

Geçtiğimiz yılın ikinci yarısına göre de asgari ücreti yüzde 107 oranında artırmış olduk. Asgari ücreti 2002 yılına göre nominal olarak 61 kat artırdık. Reel olarak yaklaşık yüzde 312 artış sağladık. Böylece çalışan kesimi enflasyona ezdirmediğimiz gibi, refah artışından ciddi bir pay vermiş de bulunuyoruz. Ayrıca şunu da açıklamak istiyorum; geçtiğimiz altı ayda 400 lira olarak uyguladığımız asgari ücret desteğini önümüzdeki aylık süreçte 500 lira olarak uygulamaya devam edeceğiz.”

TÜM PAYDAŞLARA TEŞEKKÜR EDERİM
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Asgari ücret temmuzdan itibaren net 11 bin 402 TL olarak uygulanacaktır. Milletimize hayırlı ve uğurlu olsun. İşçi ve işveren tarafları başta olmak üzere, uzlaşı kültürü içerisinde asgari ücretin belirlenmesinde emeği geçen tüm paydaşlara milletim adına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

ENFLASYON KONTROL ALTINA ALINSIN
Türk-İş Başkanı Ergün Atalay toplantıda enflasyonun kontrol altına alınması çağrısında bulundu. Atalay, “İnşallah, enflasyon belli bir noktaya gelir de alım gücümüzü koruruz. Enflasyon belirli bir noktaya gelmezse artışın bir anlamı kalmıyor. Belirlenen rakam şu anda 486 dolara karşılık geliyor. Bu, Dolar üzerinden baktığınızda asgari ücrette ulaşılan en yüksek düzey. Bu mükemmel bir şey mi, değil ama bugünün şartlarında yapılması gereken buydu” ifadelerini kullandı.

TEŞVİK İÇİN YOĞUN MESAİ HARCADIK
TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ise, mutabakatın başlı başına bir özveri olduğunu söyledi. Bütün imkânlarını sonuna kadar zorlayarak çalışanları, işletmeleri ve istihdamı gözeten bu rakama “evet” dediklerini ifade eden Akkol şunları söyledi:

“Teşvik için TİSK’in yoğun mesai harcadığını teşkilatım adına ifade etmek istiyorum. Şimdi odağımıza sosyal refah ortamının gelişmesini, ülke rekabetçiliğinin üst seviyelere taşınmasını ve çalışma hayatının diğer konularını alacağız. Üzerimize düşeni fazlasıyla yapmaya talibiz ve hazırız.”

TEŞEKKÜR ZİYARETİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol'u kabul etti. Zam dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür ziyaretinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da hazır bulundu.

85 MİLYONUN GELİRİ ARTIYOR
Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre asgari ücretteki ara zamla birlikte birçok ödeme ve maaşta da yükselirken, 85 milyonun geliri artacak. 65 yaş aylığı, engelli aylığı, işsizlik maaşı, staj ücretleri, askerlik ve doğum borçlanması, asgari ücretlilerin rapor ücretleri ve genel sağlık sigortası primleri asgari ücretteki artışla birlikte değişiyor.

65 YAŞ AYLIĞI 3.490 TL OLACAK
Bugün 2 bin 604 lira olan 65 yaş aylığı, 1 Temmuz'dan itibaren 3 bin 490 liraya yükselecek. İşsizlik maaşı aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 40'ından az olamazken, yüzde 80'ini geçemiyor.

Bu yıl için işsizlik maaşı en düşük 4 bin 3, en yüksek 8 bin 6 lira olarak uygulanıyor. Zam sonrasında en düşük işsizlik maaşı 5 bin 365, en yüksek 10 bin 731 lira olacak. Engelli aylığı da yeni asgari ücret ile birlikte yükselecek.

Engell aylığı halen yüzde 40-69 oranında engelliler için 1738 TL.Yüzde 70 ve üzeri oranında engelliler için 2 bin 609 TL olarak uygulanıyor. Engelli aylığı 1 Temmuz'dan itibaren yüzde 40 ve üzeri engelli için 2 bin 329 lira, yüzde 70 ve üzeri engelli için 3 bin 497 liraya yükselecek.

Doğum ve askerlik borçlanması günlük brüt asgari ücretin yüzde 32'sinden az bu tutarın 7,5 katından fazla ise yapılamıyor. Bu tutarlar asgari ücretle birlikte yeniden belirlenecek.

Mevcut durumda en düşük prim günlük 106.75 lira, en yüksek prim de 693.89 lira olarak uygulanıyor. En düşük prim günlük 143.04 lira, en yüksek prim de 930,09 liraya yükselecek.

KIDEM TAZMİNATI YÜKSELİYOR
Mevcut asgari ücretle birlikte asgari ücretlinin kıdem tazminatı tavanı 10.008 lira düzeyinde bulunuyor. 1 Temmuz'dan itibaren asgari ücretlinin kıdem tazminatı tavanı 13 bin 414 lira olacak. Kıdem tazminat tavanı tutarı ise asgari ücrete göre belirlenmiyor. Kıdem tazminatı tavanı halen 19 bin 982,83 lira olarak uygulanıyor. Bu rakam temmuz ayında yeniden belirlenecek.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMLERİ
İsteğe bağlı sigortalılıkta prim tutarının üst ve alt sınırı bulunuyor. En az brüt asgari ücretin yüzde 32'si, en çok da brüt asgari ücretin 7.5 katının yüzde 32'si kadar prim ödenebiliyor. En düşük prim tutarı 3 bin 202 TL, en yüksek ise 24 bin 19 TL olarak uygulanıyor. 1 Temmuz'dan itibaren en düşük 4 bin 291 lira, en yüksek 32 bin 195 lira olacak.

STAJYER ÜCRETİ 3.420 LİRA
İşletmelere staj yapmak için giden lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücret ile birlikte artacak. Staj yapanlar net asgari ücretin yüzde 30'undan az olmamak üzere ücret alıyor. Stajyer maaşları en az 2 bin 552 TL olarak uygulanıyor. Stajyer maaşları 1 Temmuz'dan sonra 3 bin 420 liraya yükselecek.

Asgari ücretliler 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 223,5 lira, yatarak tedavide de 167,68 lira günlük rapor parası alıyor. 1 Temmuz'dan itibaren ayakta tedavide 299,57 lira, yatarak tedavide 224,75 liraya yükselecek.



