Gazete Vatan Logo

Teşvik verilecek! Atıl tarım arazisi kalmayacak

Orman Kanunu, Meclis’te görüşülmeye başlandı. Tarımsal üretimde suya göre planlama yapılması, verimli tarımın teşvikle desteklenmesi, atıl arazilerin üretime kazandırılması gibi başlıkların yer aldığı yasa teklifinde “ilaç amaçlı” kenevir yetiştiriciliğine ilişkin düzenleme de gündemde.

Teşvik verilecek! Atıl tarım arazisi kalmayacak

Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Öngören Yasa Teklifi, TBMM Tarım ve Orman Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. Tarımsal üretim deseninin suya ve verimlilik esasına göre belirlenmesi, buna uyan çiftçiye teşvik verilmesi, atıl tarım arazilerinin üretime kazandırılması ile ormanlara ilişkin mülkiyet sorunlarını ortadan kaldırmayı amaçlayan yasa teklifinde ilaç etken maddesi olarak kullanılması koşuluyla kenevir yetiştiriciliğiyle düzenleme de yer alıyor. Hürriyet'te yer alanhabere göre,teklifin, özel ormanlarda üç hektarın altındaki alanların orman dışına çıkarılmasına ilişkin maddesi ise özel ormanlarda yapılaşmaya neden olacağı gerekçesiyle itirazlara neden oldu.

NEREYE NE EKİLECEĞİ SUYA GÖRE BELİRLENECEK

 Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider teklifin gerekçesini şöyle anlattı: “Bu teklifin yasalaşmasıyla ülke genelinde ürün planlaması yapacağız. Tarım arazilerinin verim kabiliyeti ile yağış ve sulama imkânlarını gözeterek ürün desenini belirleyeceğiz. Buna uygun olarak üretim yapan çiftçilerimizi teşvik ederek ödüllendirecek ve planlı üretimi yaygınlaştıracağız. Sözleşmeli üretimi de geliştireceğiz. Üreticimizin pazarlama, tüketicinin fahiş fiyat sorununu ortadan kaldıracağız. Sözleşmeli üretimde tarafların korunmasına yönelik gerekli düzenlemeler de bu teklifte mevcut.”

Haberin Devamı