Gazete Vatan Logo

Tarladan çıktı 25 kuruş sofraya geldi 129 kuruş

Tarımsal ürünlerde üretici ve market fiyatları arasındaki makas açılıyor. TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, “Üreticide 25 kuruşa kadar inen, halde 48 kuruş olan patatesin, markette 1 lira 29 kuruşa satılmasını insafla bağdaştıramıyoruz” dedi.

Tarladan çıktı 25 kuruş sofraya geldi 129 kuruş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımsal ürünlerin üretici ve market fiyatlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Üretici ve market fiyatları arasındaki farkın, Mart ayında olduğu gibi Nisan’da da en fazla patateste görüldüğüne dikkati çeken Bayraktar, patateste Mart’ta yüzde 350 olan fiyat farkının, Nisan’da yüzde 416.3’e çıktığını belirtti.

Bayraktar, fiyatı üreticide 25 kuruşa kadar inen, halde 48 kuruş olan patatesin, markette 1 lira 29 kuruşa satılmasını ve üretici-market arasındaki fiyat farkının 5.2 kata çıkmasını insafla bağdaştıramadıklarını ifade etti.

En düşükte % 308!

Mart ayında üretici-market fiyat farkı en fazla olan ilk 10 üründe makas ortalama yüzde 274.1 seviyesindeyken, Nisan’da yüzde 308.4’e çıktığını belirten Bayraktar, “Bu durum makasın daha da açıldığını ortaya koyuyor. Bu makas daraltılmalı, üretici istikrarlı bir gelir elde etmeli, tüketici de makul fiyatlarla tüketebilmelidir” dedi.

Bayraktar, Nisan’da market fiyatlarında genel olarak düşüşün hakim olduğuna işaret ederek, fiyatı alınan 33 üründen 6’sının fiyatının değişmediğini, 8’inin fiyatının arttığını ve 19’unun fiyatının ise düştüğünü söyledi. Fiyat düşüşünün en fazla yüzde 58.8 ile kuru soğanda görüldüğünü söyleyen Bayraktar, markette en fazla fiyat artışının yüzde 9.7 ile limonda olduğunu anlattı. Nisan’da üretici fiyatlarında 29 üründen 2’sinde artış yaşandığını kaydeden Bayraktar, üretici fiyatlarında 14 üründe düşüş olurken, 13 ürünün fiyatının değişmediğini belirtti.

Haberin Devamı

Süt umudu!

ŞEMSİ Bayraktar, Nisan’da üreticide yüzde 0.5’lik cüzi artışın dışında fiyatı artan tek ürünün yüzde 2.6 ile süt olduğunu belirterek, TZOB’un süt kampanyası ve Et ve Süt Kurumu’nun müdahalesinin etkisiyle üretici süt fiyatlarında artış görüldüğünü söyledi. Üretici süt fiyatlarının Türkiye ortalamasının 99 kuruş olduğunu belirten Bayraktar, “Nisan’da 1 lira 2 kuruşa çıkması umutlandırıcı bir gelişme” dedi.