Gazete Vatan Logo

Son dakika zam açıklaması! Emekli, memur ve işçi...

Emekli, memur ve işçi milyonlarca kişiyi ilgilendiren son dakika gelişmesi! Asgari ücrete zam ile ilgili kritik mesaj geldi. 'Net asgari ücrete ikinci zam gelecek mi?' sorusu milyonlarca çalışanın gündemindeyken yeni bir zam açıklaması daha geldi. Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den Temmuz zammı açıklaması geldi. Bakan Bilgin, "O nedenle enflasyona karşı çalışanları korumak bizim vazifemiz. Biz emeği, çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğiz. Önümüzde Temmuz dönemi var" dedi.

Son dakika zam açıklaması! Emekli, memur ve işçi...

Asgari ücrete ara zam gelecek mi? Sorusu gündemdeki yerini koruyor. Özellikle işçi ve işverenlerin yakından takip ettiği Asgari ücret zammında gözler Temmuz ayına çevrildi. Asgari ücret Türkiye'de milyonlarca çalışanın direkt gelirini belirlediği gibi birçok ödeme ve borçlanmanın da parametresini oluşturduğu için herkesi ilgilendiriyor.

"BÜTÜN ÇALIŞANLARIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEK"

Temmuz ayında maaşlara zam konusuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Bilgin: ''O nedenle enflasyona karşı çalışanları korumak bizim vazifemiz. Biz emeği, çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğiz. Önümüzde Temmuz dönemi var. Temmuz ayında bütün çalışanların yüzünü güldürecek bir düzenlemeyi de Türkiye gerçekleştirecek durumdadır'' ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN: TÜRKİYE EKONOMİ PROGRAMINI KARARLILIKLA UYGULAYACAĞIZ

Ekonomiye ilişkin önemli mesajlar veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün, "Türkiye ekonomi programını kararlılıkla uygulayacağız. Temmuz ayında enflasyon farkıyla, ocak ayında yapılacak düzenlemelerle her kesimi rahatlatacağız. 2023 Şubat-Mart ayından itibaren bu sorunları geride bırakmış olacağız" demişti. 

Haberin Devamı

Erdoğan konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Bu çerçevede Temmuz ayında enflasyon farkları ile, Ocak ayında ücretlerdeki yeni düzenlemelerle milletimizin her kesimini daha da rahatlatacağız. Enflasyonun geçtiğimiz Aralık ve Ocak gerçekleşmeleri ile sırtımıza bindirdiği kamburdan kurtulacağımız 2023 Şubat, Mart aylarından itibaren artık bu sorunları da önemli ölçüde geride bırakmış olacağız."

ASGARİ ÜCRETTE 4 SENARYO

Öte yandan Hürriyet gazetesinden Ahmet Karabıyık bugünkü köşesinden asgari ücrete yapılacak zam ile ilgili detayları yazdı. İşte net asgari ücret ile ilgili detaylar...

Yandaki tabloda 4 farklı olası asgari ücret için; ‘net ücret’, ‘brüt ücret’ ve ‘işveren maliyeti’ kalemleri görülebilir.

ÖRNEK HESAPLAMA

Örneğin; asgari ücret net 5 bin 750 lira olarak açıklanırsa, bu ücrete karşılık işverenin üstleneceği maliyet 7 bin 949 lira olarak gerçekleşecek. Net ücretteki artış (1.497 TL) bu durumda yüzde 35 olarak gerçekleşmiş olacak.

Haberin Devamı

Brüt ücret (6 bin 765 lira) üzerinden kesilecek sigorta primleri (1.015 TL) sonrası net ücret 5 bin 750 lira olarak kesinleşmiş olacak. 2022 Ocak ayından itibaren asgari ücretten gelir vergisi ve damga vergisi kesilmediğinden, brüt ücretten yalnızca işçi sigorta primleri (SGK primi ve işsizlik sigortası primi) kesilerek net ücret hesaplanacak.