Gazete Vatan Logo

SED yardımı başvurusu nasıl yapılır? SED yardımı ne kadar oldu? SED yardımını kimler alabilir?

İhtiyaç sahibi aileleri ilgilendiriyor! Ekonomik ve psiko-sosyal destek veriliyor! Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından muhtaç ve yoksul ailelerin çocuklarının kendi kendilerine bakabilecek düzeye gelene kadar SED yardımı veriliyor. Şu ana kadar 147 bin çocuğun faydalandığı Sosyal Ekonomik Destek için yaklaşık 2 milyar TL ödendi. Pek çok kişi de SED ödemesinin nasıl alınacağını ve hangi koşullarda ailelere ödendiğini merak ediyor. Peki, SED yardımı başvurusu nasıl yapılır? SED yardımı ne kadar oldu? SED yardımından kimler yararlanabilir? İşte SED yardımı başvurusu sorgulama ekranı

SED yardımı başvurusu nasıl yapılır? SED yardımı ne kadar oldu? SED yardımını kimler alabilir?

Muhtaç ve yoksul ailelerin çocuklarının bakımı için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) yardımı veriliyor. 147 bin çocuğun faydandığı bu desteğe başvuru süreci, ödeme tutarı ve başvuru şartları merak ediliyor.

SOSYAL VE EKONOMİK DESTEKTEN KİMLER YARARLANABİLİR?

- Haklarında bakım tedbiri kararı verilerek sosyal hizmet kuruluşlarında bakılan ve desteklendikleri takdirde ailesi veya yakınları yanına verilebilecek çocuklar.

- Ekonomik yoksunluk nedeniyle, desteklenmedikleri takdirde korunmaya muhtaç duruma düşecek olanlardan haklarında bakım tedbiri kararı alınmaksızın sosyal ve ekonomik destek hizmetinden yararlandırılarak ailesi veya yakınları tarafından bakılabilecek çocuklar.

- Bakım tedbir kararlı iken yaş sınırlarını tamamlamaları nedeniyle, sosyal hizmet kuruluşlarından veya koruyucu aile yanından ayrılanlardan iş ve meslek edinme kursuna veya eğitimlerine devam eden veya bir iş ve meslek sahibi olamayıp desteklenmedikleri takdirde muhtaç duruma düşecek olan gençler.

Haberin Devamı

- Olağanüstü bir felaket, tabii afet, hastalık veya kaza geçirerek belirli bir süre kendisinin ve geçindirmekle yükümlü bulunduğu aile fertlerinin temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olanlar ile hayati tehlike arz eden ve ameliyat gerektiren durumlarla karşılaşan veya vefat eden kişilerin çocukları Sosyal ve ekonomik destek hizmetinden yararlandırılabilmektedir.

SED YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Bir dilekçe ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne veya Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerine başvurulur. Meslek elemanı (Sosyal Çalışmacı, psikolog, çocuk gelişimcisi, psikolojik danışmanlık ve rehberlik öğretmeni ve sosyolog) müracaatçı ile bir ön görüşme yapar. Durumunun sosyal ve ekonomik destek ile desteklenmesi uygun olduğu kanısına varıldığı takdirde müracaatçı için bir dosya açılır.  Müracaatçı hakkında sosyal inceleme yapılır. Sosyal inceleme sonucunda sosyal ve ekonomik destek hizmeti ile çocuklarının ailesi yanında desteklenmesi uygun görülen verilmesine karar verilen kişilerin için gerekli işlemler başlatılır.

Haberin Devamı

İSTENİLEN BELGELER

- T.C. Kimlik Numarası beyanı,

- Gerektiğinde alınacak sağlık raporu, öğrenci belgesi,

- İş-Kur veya meslek kurslarına başvurduğuna dair belge,

- Müracaatçının durumunu tespit amacıyla talep edilebilecek diğer belgeler.

- İl Müdürlüğü veya  Sosyal Hizmet Merkezi  Müdürlükleri, muhtaç kişilerle ilgili başka bilgi ve belgeleri elde edebilmek amacıyla başka araştırmalarda  da bulunabilir.

SED YARDIMI NE KADAR?

En yüksek devlet memuru aylığı (ek gösterge dahil) tutarının aşağıda belirtilen oranlarına göre ödeme yapılır:


 

E DEVLET ÜZERİNDEN SED YARDIMI BAŞVURUSU YAPMAK İÇİN TIKLAYIN