Gazete Vatan Logo

Rusya’dan çifte müjde

Rus turist sayısı Ocak’ta yüzde 81.5 arttı. Rusya’ya ihracat da 3 yıl sonra ilk kez geçen ay yüzde 59.1 büyüme gösterdi

Rusya’dan çifte müjde

Rusya ile ilişkilerde normalleşme turizm ve ihracat rakamlarına yansımaya başladı. Ocak ayında hem turist sayısı hem de ihracat ciddi yükseliş kaydetti.

Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.81 azalışla 1.06 milyon kişi oldu. Buna karşılık Rus turist sayısı yüzde 81.51 arttı.

TYD tahmini 5 milyon

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, Ocak ayında Rus ziyaretçi sayısı 40 bin 124 kişi oldu. Türkiye ve Rusya arasındaki uçak düşürme krizinin ardından 2016 yılında Rusya’dan gelen ziyaretçi sayısı yüzde 76.26 düşüşle 866 bin 256 kişiye gerilemişti. Rus ziyaretçi sayısı 2014’te 4.48 milyon, 2015’te ise 3.65 milyon kişi olmuştu. Normalleşmeyle birlikte Rus turistlerin rezervasyonu artarken, Türkiye ziyaretlerini de erkene çekmişlerdi. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Ocak ayı sonunda yaptığı açıklamada Rusya pazarında ciddi bir toparlanma gözlenen turizm sektöründe bu yılın 2016’dan daha iyi geçeceğini söylemişti. Turizm Yatırımcıları Derneği(TYD) Başkanı Murat Ersoy da 2017 yılında Rusya’dan Türkiye’ye gelen turist sayısının 5 milyona çıkmasını beklediğini bildirdi.

Haberin Devamı

3 yıl sonra bir ilk

Rusya’ya ihracat, yaklaşık 3 yıl sonra ilk kez geçen ay yüzde 59.1 artarak 94 milyon dolardan 150 milyon dolara, bu ülkeden yapılan ithalat yüzde 10.2 yükselerek 1.5 milyar dolara yaklaştı. Yaş meyve-sebze ihracatından elde edilen gelir de arttı. Portakal ve mandalinaya yönelik Rus ambargosunun kısmen kalkmasıyla Ocak ayında yaş sebze meyve ihracatından yaklaşık 38 milyon dolar elde edildi. Akdeniz Yaş Meyve-Sebze İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Mehmet Soylu özellikle narenciye ürünlerine yönelik ambargonun kaldırılmasının ihracat rakamlarına olumlu yansıdığını vurguladı. Soylu, “Bu ay ve gelecek ay Rusya’ya narenciye ihracatımız hız kesmeden artacak. Domates, kabak, patlıcan, nar, biber ve üzümde Rus ambargosu kalkarsa yaş sebze ve meyve ihracatımız artar” ifadesini kullandı.