Gazete Vatan Logo

Politika faizi nedir? Politika faizi inerse ne olur? Merkez Bankası politika faizi kaç oldu? MB güncel politika faizi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararı açıklandı. MB faiz kararına göre, politika faizinin bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 10,5’ten yüzde 9’a indirilmesine karar verdi. Peki, Politika faizi nedir? Politika faizi inerse ne olur? Merkez Bankası politika faizi ne olur? MB güncel politika faizi kaç? İşte detaylar…

Politika faizi nedir? Politika faizi inerse ne olur? Merkez Bankası politika faizi kaç oldu? MB güncel politika faizi!

Yurt içi piyasalar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını bekliyordu. Para Politikası Kurulu faiz kararını açıkladı. TCMB politika faizinin bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 10,5’ten yüzde 9’a indirilmesine karar verdi.

Politika faizi nedir?

Politika faizi, Merkez Bankası’nın 1 hafta vadeli repo oranı olarak kullandığı faizdir. Diğer bir deyişle 1 hafta süreli olarak bankaları bu faiz oranı üzerinden fonlanır. Merkez Bankası enflasyon oranını da dikkate alarak, politika faizini yükseltir veya düşürür.

Politika faizi düşerse ne olur?

TCMB, politika faizini düşürerek veya yükselterek piyasalara aslında bir mesaj verir. Merkez Bankası faizi düşürüyorsa piyasalara daha ucuza fonlama imkanı sunar. Bu bankaların maliyetlerinin düşmesi demektir ve maliyetler düştüğünde bankalar daha düşük faizle ile kredi kullandırabilir.

Merkez Bankası politika faizi ne oldu?

TCMB, Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 10,5’ten yüzde 9’a indirilmesine karar verdi.

Haberin Devamı