Gazete Vatan Logo

Öğrencilere müjde! Yeni kredi ve burs ücretleri belli oldu

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından halka sesleniş konuşması yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklamalar geldi. Erdoğan,sosyal yardım alan ailelerin çocuklarına başarı desteği verileceği müjdesini de açıkladı. Erdoğan, üniversite öğrencilerinin kredi ve burs miktarlarının lisansta 1250, yüksek lisansta 2500, doktorada 3750 liraya yükseltildiğini duyurdu.

Öğrencilere müjde! Yeni kredi ve burs ücretleri belli oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan, birçok konuda müjdeleri sıraladı.

"SADECE KARADENİZ GAZIYLA YETİNMEDİK"
Karadeniz gazına değinen Erdoğan, "Enerjinin her alanında son 20 yılda çok önemli gelişmeler kaydettik. Uzun zamandır hasretle beklenen müjdeyi, Fatih sondaj gemisinin keşif verdik. Bölgedeki yeni keşiflerle ilgili gelişmelerin, çalışmalar nihayete erdiğinde kamuoyuyla paylaşmayı sürdüreceğiz. Şu anda yerli gazımızı Cumhuriyetimizin 100. yılında milletimizle buluşturmaya hasretmiş durumdayız. Karadeniz'de Fatih, Yavuz, Kanuni ile birlikte 51 gemi faaliyet gösteriyor. 2200 metre denizin altında 170 kilometrelik boru yerleştirme işlemini tamamladık. Tuna 1 kuyusundan itibaren 15 arama, tespit ve üretim kuyusunun sondajını bitirdik. Gazı karada işleyecek Filyos doğalgaz işleme tesisinin yüzde 85'ini tamamladık. Sadece Karadeniz gazıyla yetinmedik. Boru hatlarımızı, gaz depolama tesisimizi de genişlettik. Yeraltı doğalgaz depolama tesislerimizin kapasitesi 6 milyar metreküpe ulaştı. Bunu 10 milyar metreküpe çıkartacağız. Cuma günü 4,6 milyar metreküp hacme ulaşan Silivri doğalgaz tesisimizin açılışını gerçekleştireceğiz." diye konuştu.

Haberin Devamı

"REZERV DEĞERİ YAKLAŞIK 12 MİLYAR DOLAR"
Erdoğan, "Gabar Dağı'nda 150 milyon net petrol rezervinde saha keşfettik. 2022'de karada yapılan en büyük 10 keşiften biri. Rezerv değeri yaklaşık 12 milyar dolar." dedi.

"GÜNLÜK ÜRETİMİMİZİ 100 BİN VARİLE ÇIKARTMAYI HEDEFLİYORUZ"
Erdoğan, "Saros'ta inşası süren gemilerle gelen doğalgazın ulusal şebekeye aktarılmasını sağlayan tesisin açılışını yakında yapıyoruz. Karada da petrol arama faaliyetlerimizi yoğunlaştırdık. Daha önce petrol yok deyip beton dökülen kuyulardan da petrol üretmeye başladık. Türkiye petrollerinin 40 bin varil olan üretimi bugün 65 bin varile çıktı. Daha fazla sismik araştırma, sondaj ve verimliliği artırıcı yöntemlerle Cumhuriyetimizin 100. yılında günlük üretimimizi 100 bin varile çıkartmayı hedefliyoruz. Salgın döneminde Türkiye petrolleri arama ve üretim faaliyetlerine hız verdi. 34 yeni keşifle mevcut rezervimize 71 bin varil daha ekledik. Bu yıl 150 kuyuda sondaj programı yaptık. Diyarbakır'daki kuyularımızda üç yıl önce 22,5 milyon varil rezerv varil keşfetmiştik. Adana'da 8 milyon varillik yeni bir rezerv keşfettik. Yeni açılacak kuyularla buradaki üretimimizi peyderpey artıracağız. Kuyu sayımızı süratle artırarak petrol üretimimizi çok daha üst seviyelere taşıyacağız." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"KENDİ KENDİMİZE YETERLİLİĞİMİZİ EN ÜST SEVİYEYE ÇIKARTMAKTA KARARLIYIZ"
Enerji ile ilgili sosyal yardımlara değinen Erdoğan, Enerji sepetimizi, nükleer güç santralinden, güneş ve rüzgara kadar enerji kaynaklarıyla genişleterek en üst seviyeye çıkartmakta kararlıyız. Küresel krizlerin dünyada zaten bozuk olan sosyal adaletsizliği büyüttüğü bir dönemde biz bu alanda da diğer ülkelerden ayrışıyoruz. Sosyal yardımları daha kapsayıcı yaklaşımla yeniden ele almaya yöneldik. Sosyal yardım politikamız yoksulluk sınırının altında düşenleri kollama yanında insanlarımızın hayat standartlarının üstünde tutmayı amaçlıyor. Son sosyal yardım projemiz Türkiye aile destekleridir. Temmuz ve Kasım ayları döneminde 2,8 milyon hanemize 9,2 milyar lira nakdi kaynak ak tardık. Bu ay aynı proje dahilinde 3 milyon haneye 3.8 milyar lira daha nakdi kaynak aktarımı yapacağız. Engelli ve yaşlı aylıkların ödemelerini titizlikle sürdürüyoruz. Türkiye çapında sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfımıza her ay gönderilen payı 224 milyon liradan 450 milyon liraya çıkardık. Sadece Kasım ayında sosyal yardım programları üzerinden 10,2 milyar lirayı bulmuştur. Aralık ayında da 10.3 milyar liralık kaynakla vatandaşlarımızı desteklemeyi sürdüreceğiz. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımız ile belirli konularda desteğe ihtiyaç duyan vatandaşlarımızı çekinmeden valilik ve kaymakamlıklarımız üzerinden ilgili kurumlarımızla irtibata geçmeye davet ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti devleti hamdolsun her bir insanına sahip çıkacak, zor gününde yanında olacak güce ve dirayete sahiptir." dedi.

Haberin Devamı

"ÖĞRENCİLERİMİZE BAŞARI DESTEĞİ VERECEĞİZ"
Yeni bir müjdeyi de açıklayan Erdoğan, "Öğrencilerimize sesleniyorum, gençlerimize sesleniyorum. Başarı Teşvik Programı. Sosyal yardım alma hakkına sahip olan ailelerimize mensup devlet okullarında okuyan, dereceye giren öğrencilerimize net asgari ücretin yüzde 60'ına kadar, yüksek öğretim öğrencilerimize net asgari ücret kadar desteği vereceğiz. YÖK'ün belirlediği dünyada ilk 500 üniversiteye girme hakkını kazanan öğrencilerimize devletlerinin yanında olduğunu hissettirecek başarı desteklerini sağlayacağız. Aynı durumdaki ailelerimizin evlatlarında işe girmek için gereken merkezi sınavlar ile bilim, spor, sanat yarışmalarına katılanların ihtiyaçlarını biz karşılayacağız. Bu program için 1,5 milyar liralık bütçe ayırdık." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"KREDİ KULLANMIŞ DEPREM BÖLGESİNDEKİ ESNAFLARIN ÖDEMELERİ, 3 AY ERTELENMİŞTİR"
Düzce depremine değinen Erdoğan, "Düzce ve çevresinde 23 Kasım'da yaşanan depremin etki alanında esnaf ve sanatkarımıza müjde vermek istiyorum. Bu bölgedeki esnaf ve sanatkarımızdan Halkbank'tan Hazine ve Maliye Bakanlığı destekli kredi kullanmış olanların ödemeleri 3 ay süreyle ertelenmiştir." şeklinde konuştu.

"YURTLARIMIZDA REKOR BARINMA SAYISINA ULAŞTIK"
Öğrencilere müjde veren Erdoğan, "Son müjdemizi de üniversite öğrencilerimize vermek istiyorum. Yükseköğrenim öğrencilerimizin kredi burs miktarını hatırlayın göreve geldiğimizde 45 liracık veriyorlardı. Bu yıl itibariyle lisansta 850 lira idi. Şimdi bunu 1250 liraya çıkarıyoruz. Yüksek lisansta 1700, doktorada 2550 liraya yükseltmiştik. Yurtlarımızda kalan öğrencilerimize verdiğimiz barınma yardımını aylık 750 liradan 1800 liraya çıkardık, hamdolsun bu yıl 850 bin kişiyle yurtlarımızda rekor barınma sayısına ulaştık. Gençlik ve Spor Bakanlığımızdan kredi veya burs alan öğrencilerimize önümüzdeki yıl ödeyeceğimiz rakamı açıklıyorum; lisans öğrencilerinde 1250 liraya, yüksek lisans öğrencileri için 2500 liraya, doktora öğrencileri için 3750 liraya çıkartıyoruz." diye konuştu.