Gazete Vatan Logo

Milli savaş uçağımızı havalandıracak imza

Kale Grubu ve Rolls-Royce, Türkiye için uçak motoru geliştirmek için el sıkıştı. Ortak şirket kuracak olan iki grup, Türkiye’nin milli savaş uçağı TF-X’e motor üretecek. Kale Grubu Başkan Yardımcısı Osman Okyay, “İlk motoru 2023 yılında uçurmak hedefimiz var” dedi

Milli savaş uçağımızı havalandıracak imza

Kale Grubu ve dünyanın en büyük uçak motor üreticilerinden Rolls-Royce, Türkiye’ye uçak motorları geliştirmek için el sıkıştı. Yüzde 51 Kale Grubu, yüzde 49 Rolls-Royce ortaklığıyla bir şirket kuracak olan iki grup, başta Türkiye’nin milli savaş uçağı projesi TF-X olmak üzere, ülkenin sivil ve askeri alanda ihtiyaç duyduğu uçak motorlarını geliştirmeyi hedefliyor.

Kale Grubu Başkan Yardımcısı Osman Okyay, Türkiye’nin 2000’lerin başında dünyanın en çok havacılık ve savunma ithalatı yapan 6’ncı ülkesiyken bugün 11’inci sıraya gelmesinin önemli bir aşama olduğuna işaret etti. Bugün ülkenin önündeki en büyük hedeflerden birinin kendi uçağını yapmak olduğunu aktaran Okyay, “Adına TF-X denilen milli savaş uçağından sivil uçaklara kadar çok büyük bir üretim hedefinden söz ediyoruz. Sivil ve askeri uçak projelerinin motorlarını tasarlayıp üretmek üzere ortak olma kararı aldık” dedi.

400 mühendis çalışacak

Osman Okyay, kuruluş işlemleri devam eden şirketin yüzde 51’inin Kale Grubu’na, yüzde 49’unun Rolls-Royce’a ait olacağını bildirdi. İleride başka motorların geliştirilmesini de hedeflediklerini aktaran Okyay, kurulacak şirketin adının TAEC Uçak Motor Sanayi A.Ş. olacağını söyledi. İlk aşamada 400 kadar Türk mühendisin görev yapacağı bu ortaklığın Türkiye havacılık ve savunma sanayisinde bir dönüm noktası olacağına inandığını ifade eden Okyay, Rolls-Royce’un, Türkiye’nin geleceğine ve Kale Grubu’na gösterdiği güvenin kendilerine hem gurur hem de cesaret verdiğini ifade etti. Sıfırdan bir motor olacağı için projede uzun bir tasarım ve geliştirme dönemi bulunduğunu anlatan Okyay, “İlk motoru 2023’te uçurmak hedefimiz var. Ancak sertifikasyon ve iyileştirme süreçleri bir miktar daha vakit alacaktır. Bizim tahminimiz, bütün sertifikasyon süreçleri tamamlanmış halde en geç 2030 gibi seri üretime başlanmasıdır. İnşallah daha erken de bunu başarırız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Ülkenin hevesi bizi heyecanlandırıyor

Rolls-Royce Savunma ve Havacılık Grubu Başkanı Chris Cholerton da TF-X projesinde milli bir motor geliştirmek üzere Kale Grubu ile birlikte çalışma fırsatına sahip oldukları için mutluluk duyduklarını ifade etti. Cholerton, “Bu ülkenin bu alandaki hevesi bizi de çok heyecanlandırıyor. Türkiye’nin dünya çapında güçlü bir savunma ve havacılık endüstrisi kurmasında önemli bir rol oynayacağımıza inanıyoruz” dedi. Cholerton, Kale Grubu ile yaptıkları ortaklığın Türkiye’nin havacılık ve savunma sanayisi yetkinliklerinin artırılmasında önemli olacağını vurguladı. Cholerton, şunları kaydetti: “Ortaklığımız Türkiye’nin havacılık ve savunma sektörü ile Silahlı Kuvvetler için ciddi fırsatlar teşkil ediyor. Bunun Türkiye’nin milli uçak üretme iddiasına yardımcı olacağına inanıyoruz.”

Haberin Devamı

Türkiye’ye bağlılığımızın göstergesi

CHRIS Cholerton, Türkiye’ye yepyeni bir motor teklifiyle geldiklerini, spesifik olarak TF-X savaş uçağı projesine uygun bir motor geliştireceklerini bildirdi. Türkiye’nin savunmada yerlileşme hedefini desteklediklerini aktaran Cholerton, şöyle konuştu: “Türkiye, bu projenin her aşamasında yer alacak. İngiltere, Türkiye ile ortak olmak konusunda çok kararlı. Türkiye’ye inanıyoruz. Bu proje de Türkiye’ye bağlılığımızın bir göstergesi. Türkiye’de enerjide de bir heves var. Bu ve benzer projelerle kabiliyetimizi buraya taşımak bizim için güzel bir fırsat.”

Haberin Devamı

Ar-Ge merkezi kurulacak

OSMAN Okyay, ortaklık sürecinin, Türk mühendislerin işe alınıp onların İngiltere’de eğitimiyle başlayacağını bildirdi. Okyay, proje kapsamında hedeflerinin çok büyük olduğunu belirterek, “Biz bu yola ileride ihraç edilebilir bir motor geliştirme hedefiyle çıktık. İhracat pazarı da aslında bütün dünya. Dolayısıyla ihracatta da önümüz açık” diye konuştu.

Okyay, proje kapsamında öncelikle bir Ar-Ge merkezi kurulacağını, ardından bir üretim tesisine ihtiyaç olduğunu anlatarak, “Bu projede yerli bütün kabiliyetleri kullanmak üzere bir gayretimiz olacak. İstihdam edilecek personel sayısından öte endüstriye çok büyük bir iş imkanı ortaya çıkacak” dedi.