Gazete Vatan Logo

Kredi notunu tek hamlede 150 puan yükseltmek mümkün

Kredi ihtiyacı olanlar, kredi başvurusunda bulunsalar da bankalar tarafından bazen olumsuz yanıtla karşılaşabiliyor. Bunu etkileyen en önemli sebep de kişinin kredi notunuzun düşük olması. Bankalar bazı durumlarda ise kredi notu düşük olsa da inisiyatif kullanarak kredi verebiliyor. Uzman isim kredi notu ile ilgili önemli bilgilere yer verdi. Kredi notunu yükseltmek sanıldığı kadar zor değil. İşte detaylar

Kredi notunu tek hamlede 150 puan yükseltmek mümkün

Özlem Atila / gazetevatan.com

Kredi notu kişilerin ya da işletmelerin, bankalarla yapılan işlemler sonucu ortaya çıkan duruma dair artı ve eksi olarak puanlanan sayısal bir değer olarak ifade ediliyor. Kredi notu bankalarda ne kadar kredi ve kredi kartı limitinizin olduğu, risk bakiyenizin durumu, ödeme performansınızın nasıl olduğu gibi bilgileri içeriyor ve kredibilitenizi gösteriyor.

0-699 en riskli, 700-1099 orta riskli, 1100-1499 az riskli, 1500-1699 iyi, 1700-1900 puan ise çok iyi olarak değerlendiriliyor. Puanınızın yüksek olması, ödemelerinizi düzenli yaptığınızı, borçlarınıza sadık olduğunuzu yani güvenilir bir müşteri olduğunuzu gösteriyor.

Kredi ihtiyacı olanlar  kredi başvuruları bankalar tarafından olumsuz yanıtla karşılaşabiliyor. Bunu etkileyen sebep de kredi notunun düşük olması. Bankalar puanı 0-699 arasında olan en riskli gruptaki kişiye genellikle kredi kullandırmıyor.

Örneğin eğer kişinin birkaç kredisi varsa, puanı 700-1099 arası olan orta riskli grupta ise, ödemelerini düzenli yapıyorsa ve ödeme gücü de varsa kredi veriliyor. Yani aslında banka bu durumda inisiyatif kullanıyor. Ancak bazı durumlarda kira geliri, başka bir maaş gibi ilave teminat da istenebiliyor.

KREDİ NOTUNUZU ÖĞRENİN

Aynı zamanda kredi notunuzu sorgulamak, kredi notunu düşürmüyor. Kredi başvurusu yapmak ya da başvurunuzun olumsuz sonuçlanması da kredi notunuzu olumsuz yönde etkilemiyor.

Haberin Devamı

RİSK DEĞERLENDİRİLİYOR

Sizin kredi başvurunuz olumsuz sonuçlansa da bunu diğer bankalar göremiyor. Ancak Kredi Kayıt Bürosu (KKB) puanına bakarak ve kaç yere başvurulduğunu görerek riski değerlendirip banka ona göre kredi kullandırımı için karar veriyor.

Peki kredi notu nasıl yükseltilir? Kredi notunu en hızlı şekilde yükseltmek için neler yapılabilir? Kredi notu yükseltmek ne kadar sürüyor? 1 ayda kredi notu kaç puan yükselir? Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz kredi notu ile ilgili önemli detaylara yer verdi.

NOTU DÜŞÜK OLAN RİSKLİ TÜKETİCİ

Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, kredi notu ne kadar düşükse, kişinin de o kadar riskli bir tüketici olduğunu anlamına geldiğini belirterek, "Sizin özellikle kredili ürün dediğimiz; kredi ya da kredi kartı borcunuzu anında ödemediğiniz anlamına geliyor. Dolayısıyla zamanında ödenmediğinde kredi notunuz düşüyor. Temel sebep bu. Kredili ürünlerin zamanında ödenmemesi." diye konuştu. 

Haberin Devamı

KREDİ PUANI NASIL YÜKSELTİLİR?

'İnsanlar kredi çekmek istiyorlar. Kredi çekmek istediklerinde kredi notlarının yüksek olması gerekiyor. Çok acil krediye ihtiyaçları olabiliyor.' diyerek durumda kredi notunu yükseltebilecek yöntemlere ilişkin bilgi veren Doç. Dr. Eryılmaz şu ifadeleri kullandı:

Kredi kartı ödemelerini son ödeme tarihinden önce yapıp bunu da belirli bir süre düzenli yaparsanız notunuzu yükseltebilirsiniz.

Diyelim ki bir bankadan maaş alıyorsunuz. Bu bankadan düşük limitli bir kredi kartı çıkarıp oradaki kredi kartını maaşınıza bağlayabilirsiniz. Az harcama yaparsanız, otomatik olarak da borç maaşınızdan kesileceği için düzenli bir ödemeniz olur. Son ödeme tarihinden önce öderseniz çok daha iyi olur.

1 AYDA 100-150 PUAN ARTIYOR

Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, kredi kartı borcu ödenirken, ödenmesi gereken minimum tutar yani asgariyi değil de tamamının ödendiği takdirde, 1 ay gibi çok kısa sürede 100-150 puan kredi notunun artırılabileceğine dikkat çekti.

HESAP KESİMİNİN İLK GÜNÜNDE ÖDEYİN 

Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, örnekle de açıklayarak, "Mesela ödeme tarihi aralığı 20 ile 30'u arası deniliyor. O ayki borcunuz ne kadarsa hesap kesiminin ilk gününde (ayın 20'sinde) ve tamamını ödeyeceksiniz. Ve bunu düzenli bir şekilde yapacaksınız. Unutmamak adına da kredi kartını maaş kartına ya da başka bir hesaba bağlarsanız daha sağlıklı olabilir. Sorun yaşanmaması adına yine de ödendi mi ödenmedi mi şeklinde hesabın takip edilmesinde fayda var." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

2 YILA KADAR UZAYABİLİYOR

Kredi notunu yükseltmenin ne kadar zaman alacağına ilişkin de konuşan Eryılmaz şunları söyledi;

Piyasada normal şartlarda 1-6 ay gibi bir süre kredi notu yükseltimi için yeterli olabiliyor. Çok ciddi değilse 2-3 ay, orta bir risk ise 6 ay sürüyor. Ancak çok ciddi, kara listeye düştüyseniz bu maksimum 2 yıla kadar uzayabiliyor.