Gazete Vatan Logo

Konut kredisi kararı: Sınırlama getirildi, oranlar değişti! 'Satılık ev fiyatları düşecek'

BDDK, ikinci evini alacak olanlara yönelik kredi kısıtlaması getirdi. Tüketiciler, ikinci konut alımında eskiye göre yüzde 75 daha az kredi kullanabilecek. Söz konusu kısıtlama ilk ev alımında uygulanmayacak. Peki BDDK'nın konut kredi kararı nasıl yankı bulacak? Sektör temsilcileri değerlendirdi.

Konut kredisi kararı: Sınırlama getirildi, oranlar değişti! 'Satılık ev fiyatları düşecek'

ÖZLEM ATİLA / gazetevatan.com

Ev alma planı yapan pek çok kişi ancak banka kredisi kullanarak ev sahibi olabiliyor. Satılık konut fiyatlarının hızla yükselmesi, kredi faiz oranlarının da benzer şekilde yukarı yönlü hareket etmesi nedeni ile birçok kişi ev alma planını erteledi. Ancak yetirince birilimi olan ve yatırım yapmak isteyenler de konut fiyatlarının artışını fırsata çevirerek, ev satın alıyor.

Konut artık en çok tercih edilen yatırım araçlarından biri haline geldi. Bir yanda kirada oturan ve ilk evini almakta zorluk çeken bir kitle varken, diğer yanda yatırım amacıyla ev alıp fahiş kiralarla gelir sağlayan bir kesim var. Durum böyle iken BDDK’nın konut kredisi kararı sektörde yankı buldu.

İkinci konutunu almak isteyenler için kredi sınırlaması getirildi. BDDK kararına göre; tüketiciler; kendisi, eşi veya 18 yaş altındaki çocuğu üzerine bir ev varsa ikinci ev için daha az kredi kullanabilecek.

Kredi miktarı eskiye göre yüzde 75 daha düşük olacak. İkinci konutunu alanlar için 5 milyon liraya kadar olan sıfır konutların yüzde 22,5’ine kredi verilecek. Bu oran 5 ila 10 milyon lira arasındaki sıfır konutlar için yüzde 20 olacak.

Haberin Devamı

İkinci ev alımında tercihini ikinci el konutlardan yana kullanan için de oranlar düşürüldü. BDDK kararına göre; 1 milyon liranın altındaki ikinci el konutların yüzde 22,5’ine kadar kredi alabilecek. 1 ile 2 milyon lira arasındaki ikinci el konutlarda ise yüzde 17,5’ine kredi alınabilecek.

Öte yandan ilk kez ev sahibi olacaklar için konut kredisi kullanımında herhangi bir değişikliğe gidilmedi.

Peki BDDK’nın kararı gayrimenkul sektörünü nasıl etkileyecek? Sektör temsilcileri gazetevatan.com’a değerlendirdi.

İLK KEZ EV SAHİBİ OLACAKLAR AVANTAJLI

Gayrimenkul değerleme platformu CEO’su Görkem Öğüt ilk kez ev sahibi olacakların avantajlı olduğuna dikkat çekerek, “Bu düzenleme ilk evini almak isteyenlere avantaj sağlıyor. Çünkü düzenleme, hali hazırda kendisinin veya çocuklarının sahip olduğu en az bir konut olan ve yeni konut almak isteyen vatandaşların alabileceği kredi miktarını sınırlıyor.. İlk defa ev alacaklar ise; şu an geçerli olan daha yüksek oranda krediden faydalanabiliyorlar.” İfadelerini kullanarak sözlerini şöyle sürdürdü;

Haberin Devamı

Bu düzenleme, konutu yatırım amacıyla satın almak isteyenlerin sayısını sınırlama adına olumlu bir adım. Çünkü ikinci ve sonraki konut alımlarındaki kredi oranlarının daraltılması, konutları yatırım amaçlı satın almayı daha az cazip hale getirecektir.

Konut fiyatları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Öğüt, “Güncel gayrimenkul piyasasına baktığımızda; Türkiye genelinde yıllık değer artışı yüzde 109 seviyesinde, bu oran İstanbul’da yüzde 91, Ankara’da yüzde 123, İzmir’de ise yüzde 111 seviyesinde gerçekleşti. Bu yeni düzenlemeyi barınma ihtiyacını karşılamak ve fiyat artışının önüne geçmek adına önemli bir adım olarak görüyorum.” diye konuştu.

FİYARLARIN DÜŞMESİNİ SAĞLAYACAK

Görkem Öğüt ev alma planı yapanlar için fiyatlar ile ilgili tahminini açıklayarak şunları söyledi;

“BDDK’nın yaptığı bu düzenleme ile yatırım amaçlı konut alımı cazip olmaktan çıkarılıyor ve öncelik barınma ihtiyacını karşılamaya veriliyor. Yatırım amaçlı konut alım talebinin azalması, belirli konut segmentlerinde fiyatların düşmesini sağlayabilir. Kiralık konut piyasasında ise yatırım amaçlı konut alımının düşmesi kiralık konut adedinin düşmesine sebep olabilir.”

BDDK kararını değerlendiren  Gayrimenkul uzmanı Barış Keskin ise; "Konut almak isteyenlerin büyük bir çoğunluğu genel olarak bir ya da daha fazla dairesi olan kişilerdi. Mevcut durumda oturumluk ya da yatırım amaçlı daire almak isteyen kişiler krediye erişimde sıkıntı yaşıyorlardı. Açıklanan Bu karar ile beraber birden fazla dairesi olan ya da yatırımcı dediğimiz kitle kredi kullanarak daire alamayacak bir hale geldi. Ancak ilk evini alabilecek kişiler mevcut kredi imkanlarından faydalanarak kredi alabilecekler." diye konuştu. 

Haberin Devamı

Barış keskin sözlerini şöyle sürdürdü;

Ülkemizde belli bir kitle ev almak için uğraşıyor ancak kredi faiz oranları yüksek olduğu için ve insanların da gerileri düşük olduğu için istediği gibi kredi kullanamıyorlardı. Bu da konut sektöründe satış anlamında durgunluğa neden oluyordu.

Alınan bu karar ile beraber sadece ilk evin alabilecek kişiler mevcut durumda krediyle ev alabilecekler. diğer kişiler oyunun tamamen dışında kalmıştır. Bu durum konut sektörünün durgunlaşmasına neden olacaktır. 

KREDİ MİKTARI ARTIRILMALIDIR

Konut sektöründeki satışların eski haline gelmesi ya da daha kabul edilebilir seviyeye gelmesi için, ilk evini alacak kişilere hem daha ucuz hem de daha yüksek oranda Kredi kullanabilme imkanım tanınmalıdır.

YATIRIMCI FARKLI ALANLARA YÖNELECEK

Yatırımcı dediğimiz kitlenin temel özelliği; hem ucuz hem de yüksek oranda kredi kullanarak bir yatırım yapmak ve o şekilde kazanç sağlamak istemeleridir. Ancak bu kararda yatırımcı kitlesini sektörden tamamen kopup konut piyasasından uzaklaşmasına neden olacaktır. Farklı yatırım araçları ile kazanç sağlamaya çalışacaklardır.

Haberin Devamı