Gazete Vatan Logo

Konut kredisi faiz oranları düşecek mi? Beklenen açıklama geldi

Milyonlarca kişi yeni konut kampanyası ile ilgili detayları merak ediyordu. Yeni Evim Konut kampanyası ile ilgili ayrıntılar netleşti. Evi olmayan vatandaşların konut sahibi olmasını kolaylaştıracak kampanyanın ardından bankaların kredi faiz oranları araştırılmaya başlandı. Çok sayıda kişinin yararlanmasının beklendiği kampanya konut kredisi faiz oranlarını ne yönde etkileyecek? Uzman isim değerlendirdi.

Konut kredisi faiz oranları düşecek mi? Beklenen açıklama geldi

Uzun süredir kiralardaki artış vatandaşın gündemindeydi. Ortalama kira bedelinin özellikle büyük şehirlerde asgari ücretin üzerinde seyretmesi birçok kişinin ev alma planı yapmasına yol açtı. Ancak satılık ev fiyatlarının yüksek seyretmesi, bankaların konut kredisinde faiz oranlarının artması ev almayı oda gelir grubu için imkansız hale getirdi. 

TOKİ tarafından özellikle dar gelir grubuna yönelik 'İlk Evim İlk İşyerim' projesi ile birçok kişi uygun fiyat aralığında ev sahibi olma şansı buldu. Ancak gelir şartını sağlayamadığı içi başvuramayanlar yeni bir kampanya bekliyordu. Vatandaşın beklentisi karşılıksız kalmadı. Orta gelir grubuna yönelik 'Yeni Evim Konut' kampanyası başladı. Tüm kampanyalar evi olmayan kişilerin yararlanması için devreye alındı. 

15 yıl vade ve yüzde 10 peşinat imkanı ile ev sahibi olmanın mümkün kılındığı kampanyada faiz oranı ise 0.69 olarak uygulanacak. Peki bu kampanya bankaların konut kredisi faiz oranlarının düşmesini sağlayacak mı?

ÖZEL BANKALAR FAİZ İNDİRİMİNE GİDEBİLİR Mİ?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı: Enflasyon ortamında bu oranlarda özel bankaların kredilerini bu seviyelere düşürmesi mümkün gözükmüyor. Gerek katılım bankaları gerekse kamu bankaları ile finansa edilecek bir yapı oluşturulacağı için özel bankalarda kredi oranları bir miktar daha azalabilir ama bu seviyelere inmesini ihtimal kapsamında değerlendirmiyorum.

Haberin Devamı

HANGİ BANKADA FAİZ ORANLARI NE?

120 ay vade imkanı ile 1 milyon liralık bir konut kredisi için AK Bank’ta faiz oranı yüzde 2.05 seviyesinde. Aylık ödeme tutarı 22 bin 467 lira olurken, toplam ödeme ise 2 milyon 704 bin lira olarak öne çıkıyor.

120 ay vade ve 1 milyon bedelle kullanılacak konut kredisinde İş Bankası’nda faiz oranı yüzde 2.05 olurken, aylık ödeme tutarı 22 bin 467 lira, toplam ödeme ise 2 milyon 704 bin lira.

Aynı vade imkanı ve aynı bedelle çekilecek kredi için Yapı Kredi’de faiz oranı da yüzde 2.05 seviyesindeyken, aylık ödeme tutarı 22 bin 467 lira, toplam ödeme 2 milyon 705 bin lira.

Garanti BBVA için 120 ay vade 1 milyon lira tutarında çekilecek kredi için faiz oranı yüzde 2.17 olurken, aylık ödeme 23 bin 486 lira, toplam ödeme 2 milyon 825 bin lira.

Haberin Devamı

Aynı vade ve aynı tutarda kullandırılacak konut kredisi QNB Finansbank’ta yüzde 2.28 oranıyla öne çıkarken, aylık ödeme tutarı 24 bin 433 lira, toplam ödeme 2 milyon 939 bin lira seviyesinde.

Denizbank’ta aynı oran ve vade için kullandırılacak kredide faiz oranı yüzde 2.99 olurken, aylık ödeme tutarı 30 bin 797 lira, toplam ödeme 3 milyon 702 bin lira olarak öne çıkıyor.

HSBC’de ise faiz oranı yüzde 3.09 olurken, aylık ödeme tutarı 31 bin 722, toplam ödeme tutarı 3 milyon 813 bin lira seviyesinde.

KİRA VE KONUR FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?

Milliyet'te yer alan habere göre, Gayrimenkul Uzmanı Sühran Aras açıklanan konut kampanyasının ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi;

İlk evim projesinde 250 bin konut geliyor. Bu 500 bine çıkacak dolayısıyla kiracı olup bu projeden faydalanan kişiler kendi evlerine geçtikleri taktirde 250 bin konut açığa çıkacak bunlar hem kira fiyatlarının düşümünde hem de satış fiyatlarının düşmesinde ciddi etken olacaktır.