Gazete Vatan Logo

Kiralar neden arttı? Kiralarda neden fahiş fiyatlar uygulandı? Emlakçılar ile ilgili iddialar!

Son aylarda yaşanan kira artışları önlenemez hale geldi. Konut fiyatları ve kiralamalarda fahiş fiyatların uygulanmaya başlamasıyla birlikte hükümet çalışma başlatmıştı. Ancak gelen şikayetler kira artışlarındaki durumu gözler önüne seriyor. Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, konut fiyatlarındaki fahiş artışlara ilişkin fırsatçılık yapanların bulunduğunu, ev sahiplerinin yüksek kira talepleri konusunda KDK'ya çok sayıda başvuru yapıldığını açıkladı. Peki, Kiralar neden arttı? Kiralarda neden fahiş fiyatlar uygulandı? Kira artışında ev sahibi mi yoksa emlakçı mı sorumlu? İşte detaylar…

Kiralar neden arttı? Kiralarda neden fahiş fiyatlar uygulandı? Emlakçılar ile ilgili iddialar!

Mart ayından bu yana ev satışı ve kiralarda önlenemez yükseliş, pek çok kiracıyı zor durumda bıraktı. Kira artışıyla birlikte ev sahipleriyle sorun yaşayan pek çok kişi ya yasal hakkını kullanmak için mahkemelerin yolunu tuttu ya baskılara dayanamayarak kira artışı yaptı ya da zorunlu olarak yüksek kiralara ev tuttu. Durum git gide daha vahim bir hal alırken hükümette kira artışları ile ilgili inceleme başlatmış, hatta 4 bakanlığın kira artışları ile ilgili düzenleme yaptığını duyurmuştu. Kira artışları ile ilgili şikayetleri değerlendiren Kamu Denetçiliği Kurumu, fahiş fiyatlar ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, konut fiyatlarındaki fahiş artışlara ilişkin fırsatçılık yapanların bulunduğunu, ev sahiplerinin yüksek kira talepleri konusunda KDK'ya çok sayıda başvuru yapıldığını açıkladı. Peki, Kiralar neden arttı? Kiralarda neden fahiş fiyatlar uygulandı? Kira artışında ev sahibi mi yoksa emlakçı mı sorumlu? İşte detaylar…

KİRALAR NEDEN ARTTI?

Kira fiyatlarından şikayetçi olanlar kamu denetçiliğinin kapısını çaldı. Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Kamu Denetçiliği Kurumu'ra (KDK)

Haberin Devamı

ev sahiplerinin yüksek kira talepleri konusunda çok sayıda başvuru yapıldığını, müracaatların özellikle emlakçılar konusunda yoğunlaştığını söyledi.

Emlak konusunda bazı insanların fırsatçılık yapmaya çalıştığını belirten Malkoç, anayasada devletin temel nitelikleri sayılırken hukukun niteliğinin ağırlıklı olarak üzerinde durulduğunu vurguladı.

Herkesin kafasına göre emlak fiyatlarını belirleyemeyeceğini, bunun kurallarının bulunduğunu belirten Malkoç, "Serbest piyasa demek herkesin kafasına göre kira, daire fiyatını belirlediği bir piyasa değildir" dedi.

KİRA ARTIŞINDA EV SAHİBİ Mİ YOKSA EMLAKÇI MI SORUMLU?

İlgili meslek odasının bu konuda çalışma yapması gerektiğini kaydeden Malkoç, "Emlakçılar arasında çeteleşmeler, gruplaşmalar oluşmuş. Bu suçtur. Emlakçı odaları var, mutlaka müdahale etmesi gerekir. Emlak odalarının mensuplarını eğitmesi gerekir, bunlarla ilgili çalışmalar yapması, bilgilendirmesi gerekir ve denetlemesi gerekir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Tapudaki satış bedelleri ile fiili satış bedelleri arasında çok fark bulunduğunu, bunun vergi kaybına yol açtığını aktaran Malkoç, devletin yeri geldiğinde banka kayıtlarını inceleyeceğini ve bunu fırsatçıların yanına bırakmayacağını ifade etti.