Gazete Vatan Logo

Hatay’da kurulacak 140 MWp’lık GES için iş birliği

Hatay’ın Erzin ilçesinde güneş enerji santrali (GES) kurmak için Limak Enerji ile GE Vernova ve İnojen Enerji ile tedarik, kurulum ve devreye alma anlaşması imzaladı. İnşaat aşamasında bölgede yaklaşık 500 kişiye istihdam sağlayacak projenin 2024 yılı Aralık ayında tamamlanması ve tesisin toplam kurulu gücünün 140 MWp olması planlanıyor.

Hatay’da kurulacak 140 MWp’lık GES için iş birliği

Tasarım, mühendislik, tedarik ve devreye alma süreçlerini de GE Vernova’nın üstleneceği projenin, yerel mühendislik, tedarik ve inşaat (EPC) çalışmalarını ise İnojen Enerji Teknolojileri ve Yatırımları firması yürütecek. Santralde GE Vernova’nın güneş enerjisi ve depolamaya imkân sağlayan entegre güç dönüştürme teknolojisi ‘FLEXINVERTER™’ kullanılacak.

Erzin-1 GES projesi, faaliyete geçtiğinde 140 MWp toplam kurulu gücüyle yılda 260 milyon kWh üzerinde elektrik üretecek. Yaklaşık bedeli 130 milyon dolar olması planlanan projenin inşaat döneminde 500 kişi istihdam edilecek.

Yaklaşık 2000 dönümlük arazi üzerinde kurulacak santralin 2024 yılı sonunda faaliyete geçmesi planlanıyor. Hatay-Erzin’deki yenilenebilir enerji yatırımıyla bölgenin elektrik dağıtım şebekesindeki talep yükünün hafifletilmesi ve bölgedeki enerji kalitesinin iyileştirilmesine de katkı sağlanması hedefleniyor.

İmza töreninde yeşil enerji kaynaklarının artırılması hedefiyle yeni santral için harekete geçtiklerini Limak Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Batuhan Özdemir “Limak Enerji olarak, Hatay’ın Erzin ilçesi, Hürriyet mahallesi mevkiinde devreye alınacak GES için proje ortaklarımız GE Vernova ve İnojen Enerji şirketleriyle tedarik, kurulum ve devreye alma anlaşması imzaladık. Yaklaşık 130 milyon dolar tutarında yatırımını planladığımız projemiz ile yenilenebilir enerji yatırımlarımıza bir yenisini daha ekliyoruz. Hedefimiz enerji sektöründeki yenilenebilir portföyümüzü daha da artırmak, yeşil enerji üretim kapasitemizi genişletmek ve güneş enerjisi kullanımını yaygınlaştırmak. Dünyada iklim değişikliğiyle ilgili gündemin yanı sıra yaşanan afet sonrası Hatay ve çevresinde artan enerji ihtiyacını değerlendirdiğimizde bölgeye fayda sağlayacak ve moral verecek bir yatırım yapıyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da önceliğimiz olan ülkemize ve ülke ekonomisine katkı sağlamak. Bu anlayışla yatırımlarımızı ve çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Haberin Devamı

GE Vernova Solar & Storage Solutions CEO’su Prakash Chandra ise; “GE Vernova olarak Limak Enerji’nin Hatay Erzin'de inşa edeceği 140 MWp kurulu güce sahip olacak Erzin-1 güneş santrali için FLEXINVERTER™ güneş enerjisi santrali teknolojimizi tercih etmelerinden memnuniyet duyuyor ve Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarını genişletmeye devam etmesini destekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

İnojen CEO’su Doç. Dr. Ali Murat Soydan da imza töreni sonrası yaptığı açıklamada; “Ülkemizde aktif güneş enerji santrallerinin yüzde 25’ine yakınına imzasını atmış bir firma olarak, tamamlandığında ülkemizin en büyük ikinci güneş enerji santrali olacak Hatay Erzin projesinde, Limak Enerji ile çalışıyor olmaktan dolayı çok gururluyuz. Limak Enerji’nin sahip olduğu global enerji vizyonu içerisinde, sadece ülkemizde değil, uluslararası platformlarda da birlikte çalışma imkânı yakalamayı hedefliyoruz” diyerek projenin kendileri için önemine vurgu yaptı.