Gazete Vatan Logo

FED toplantısı ne zaman? FED faiz kararı ne zaman açıklanacak? FED faiz kararı toplantı tarihleri!

Dalgalı seyrini sürdüren piyasaların gündeminde FED’in faiz kararı yer alıyor. Haziran ayı FED faiz kararı beklenirken geride bıraktığımız haftada ABD enflasyonu ve Avrupa Merkez Bankası kararları olmuş, yapılan açıklamalar, temmuzdan itibaren Fed’i takibe alacaklarının teyidi olmuştu. Küresel piyasalar ve yatırımcı FED’in faiz kararını beklerken olası bir faiz artışı sonrasında piyasaların buna nasıl tepki vereceği de merak konusu oldu. Peki, FED toplantısı ne zaman? FED faiz kararı ne zaman açıklanacak? FED faiz kararı toplantı tarihleri!

FED toplantısı ne zaman? FED faiz kararı ne zaman açıklanacak? FED faiz kararı toplantı tarihleri!

Küresel piyasaların gündeminde FED’in faiz kararı yer alıyor. Dalgalı bir seyir izleyen piyasaların faiz artışının piyasalara nasıl yansıyacağı merak ediliyor. Haziran ayı FED faiz kararı beklenirken, 2022 FED faizi yükseltip yükseltmeyeceği, bunun dolara etkisinin ne olacağı araştırılıyor. Peki, , FED toplantısı ne zaman? FED faiz kararı ne zaman açıklanacak? FED faiz kararı toplantı tarihleri!

2022 HAZİRAN FED FAİZ TOPLANTISI NE ZAMAN?

FED faiz kararı toplantıları iki ayda bir gerçekleştiriliyor. Bir sonraki FED faiz kararı toplantısı 14 - 15 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek.

FED FAİZ KARARI NE OLUR?

'Fed'in görevi enflasyonu kontrol altına almak'

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Fed'in ana görevinin enflasyonu yeniden kontrol altına almak olduğunu söyledi.

Fiyat istikrarını ekonominin "temel taşı" olarak tanımlayan Powell, Fed'in yumuşak bir iniş yapıp yapamayacağının Fed'in kontrolünde olmayan faktörlere de bağlı olduğunu vurguladı.

ABD Merkez Bankası'nın enflasyonu kontrol altına alma mücadelesinin yüksek faizlerin hissedilmesiyle "bazı acılar" içereceğini belirten Powell, ancak fiyatların hızla yükselmeye devam etmesinin daha kötü bir sonuç olacağına işaret etti.

Haberin Devamı

FED FAİZ KARARI BELİRLEYİCİ OLUYOR

ABD Merkez Bankası (Fed), küresel piyasalar ve merkez bankaları için en önemli referanslardan biridir. ECB’nin açıklamaları gösterdi ki “Ön teker nereye arka teker de oraya“ misali Fed para politikaları belirleyici olmaya devam ediyor. Gelişmiş ülke merkez bankaları benzer politika uygulamalarına geçerken diğer yandan gelişen ülke merkez bankalarından da faiz artırım haberleri gelmeye devam ediyor. Hindistan, Şili, Polonya geçen hafta faiz artırımına gittiler. Rusya ise özel durumu (savaşta olması) nedeniyle ekonomiyi desteklemek üzere tekrar faiz indirdi. Rusya Merkez Bankası, politika faizini yüzde 11’den yüzde 9.5’e düşürdü. Bir de faiz indirimine giden Çin var. Çin ekonomisinde salgın hastalığa bağlı kapanmaların etkisiyle soğuma başlamıştı. Ayrıca Çin’de mevcut faiz enflasyonun üzerinde seyrediyor. Merkez bankası faizi yüzde 3.70, enflasyon yüzde 2.30 seviyelerinde. İndirim için marjları var. Türkiye ise ekonomide büyümeyi önceleyen politikası nedeniyle düşük faiz (eksi faiz) uygulayan ülkeler arasında. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Faiz arttırmayacağız, faiz düşürmeye devam edeceğiz” açıklaması özellikle para ve döviz piyasaları tarafından fiyatlamaya konu oldu. Yüksek enflasyon, sıkı para politikaları ve devam eden faiz artırım süreci, ekonomilerde zayıflama sinyalleri borsalarda temkinli görünümü de beraberinde getirmiş durumda.

Haberin Devamı

FED TOPLANTI TARİHLERİ 2022

2022 Haziran FED toplantı tarihi 14 – 15 Haziran FOMC toplantısı (Federal Rezerv Açık Piyasa İşlemleri Komitesi)

2022 Temmuz FED toplantı tarihi 26 – 27 Temmuz FOMC toplantısı (Federal Rezerv Açık Piyasa İşlemleri Komitesi)

2022 Eylül FED toplantı tarihi 20 – 21 Eylül FOMC toplantısı (Federal Rezerv Açık Piyasa İşlemleri Komitesi) Analistler, tutanaklarda mayıs ayı toplantısında faiz artırımları ve bilanço küçültme konusunda izlenecek yola dair ipuçlarının aranacağını söyledi. Piyasada, Fed'in yüzde 80 ihtimalle mayıs ayında 50 baz puanlık faiz artırımına gideceğinin fiyatlandığını aktaran analistler, söz konusu olasılığın artması ile piyasalardaki oynaklığın hızlanabileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

FED TOPLANTISI BEKLENİYOR

5 Haziran’daki ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı daha yakından takip edilecek. Yüksek enflasyon nedeniyle beklentiler 50 baz puanlık artırım yönünde. Bu karar çıkarsa piyasa beklentisi dahilinde olacağı için fazlaca dalgalanmaya neden olmayabilir. Ancak 50 baz puanın üzerinde bir artırım veya toplantı sonrası daha şahin açıklamalar gelirse piyasanın tepkisi farklı olacaktır. Ayrıca cuma günkü enflasyon sonrası temmuz ve eylül toplantıları için de 50 baz puanlık artırım olasılığı biraz daha kuvvetlendi. 75 baz puanlık artırım ihtimal dahilinde olsa da çok güç kazanmış görülmüyor. Önümüzdeki hafta Fed toplantısı dışında İngiltere ve Japonya Merkez Bankaları toplantıları, Almanya, İtalya, Fransa enflasyon verileri (TÜFE), ABD ÜFE açıklamaları var. Yüksek enflasyona karşılık getiri arayışı tekrar hisse senetlerini öne çıkarır mı? Bu yöndeki algı tazelenir mi? Bunun için gündemin biraz rahatlaması ile piyasalardaki dengenin sağlanması gerekecek.

Haberin Devamı