Gazete Vatan Logo

EYT ne oldu, ne zaman çıkacak? EYT’de son gelişmeler ne? EYT çalışması tamamlandı mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın EYT açıklaması

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili geri sayım sürerken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı düzenleme kamuoyu tarafından merakla bekleniyor. Milyonlarca kişinin emekli olmasını sağlayacak EYT düzenlemesi için aralık ayı işaret edilmişti. Sona yaklaşılırken EYT sorununun çözümü için üzerinde çalışılan düzenlemenin ayrıntıları araştırılıyor. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldığı bir televizyon programında EYT ile ilgili açıklamalarda bulundu. Peki, EYT ne oldu, ne zaman çıkacak? EYT’de son gelişmeler ne? EYT çalışması tamamlandı mı? EYT ne zaman Meclis’e gelecek? İşte Erdoğan EYT açıklaması ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili son durum

EYT ne oldu, ne zaman çıkacak? EYT’de son gelişmeler ne? EYT çalışması tamamlandı mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın EYT açıklaması

Yaklaşık 5 milyon kişiyi ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde sona yaklaşıldı. , Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı EYT düzenlemesi ile ilgili detaylar merak edilirken gelen açıklamalar da dikkatle takip ediliyor. Katıldığı bir televizyon programında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bakanlığın, EYT ile ilgili çalışmanın üzerinde çalıştıklarını belirterek tarih verdi.

EYT NE OLDU, NE ZAMAN ÇIKACAK?

Gündem, ekonomi ve dış siyaset ile ilgili soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, EYT ile ilgili şunları söyledi:

"Şu anda sağ olsun Vedat Bey ekibiyle beraber Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız çalışmalarını yoğun bir şekilde devam ettiriyor. Bu çalışmalarla birlikte inşallah önümüzdeki ay ve yeni yıl, bunların arka arkaya açıklandığı aylar olacak ve buralardaki ücret politikalarımız da ne durumdaysa bunları da yine açıklayacağız. Tabii en önemlisi bunlardan asgari ücretin yeniden tespiti çalışması olacak. Bu çalışmayla birlikte de gerek sözleşmeliler gerek EYT bütün bunlar, arka arkaya yani biz 2023'e bunları da açıklayarak girmiş olacağız."

Haberin Devamı

KİMLER EYT’DEN YARARLANACAK?

1999 yılında yürürlükte olan 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa 4447 sayılı Kanunla eklenen geçici 81'inci maddenin (B) bendi ile 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanların emekliliği hak etme koşulları değiştirildi. Bu tarihten sonra emekliliğe hak kazanmak için sigortalılık süresi ve prim gün sayısının yanında, yaş koşulu da aranmaya başlandı.

Değişiklikten önce, emekliliğe hak kazanabilmek için sigortalılık süresi ve prim gün sayısındaki koşulların karşılanması yetiyordu. Değişiklik öncesinde kadınlarda 20, erkeklerde ise 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün koşulunu yerine getirenler emekli olabiliyordu.

8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar EYT kapsamına giriyor. Emeklilikte yaşa takılanlar, emeklilik koşullarında 1999'da yapılan değişikliğin geçmişe dönük uygulanmasına son verilmesini, yaş şartı aranmadan, sigortalılık süresi ve prim günü koşullarını sağlayıp emekli olmayı talep ediyor.

Haberin Devamı