Gazete Vatan Logo

Ev, işyeri, arsa, arazi sahibi herkesi kapsıyor! Muafiyete engel olan yıl ve para detayı! Hepsi ödeyecek...

Konut, işyeri, arsa ve arazi sahibi milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor. Çok sayıda kişi merak ediyordu. Emlak vergisi ile ilgili önemli detaylar tek tek belirtildi. Mülk sahiplerine muafiyet tanınıyor. Ancak muafiyete engel durumlar da oluyor. İlk taksiti mayıs ayı sonuna kadar ödenecek olan vergiler için kimlerin muaf olduğu detaylarıyla açıklandı. Mülk sahibinin eşinin geliri muafiyete engel mi? Hangi mülk sahipleri vergi ödemeyecek? Faiz geliri olanlar muafiyetten yararlanabilir mi? İşte emlak vergisinde merak edilenler...

Ev, işyeri, arsa, arazi sahibi herkesi kapsıyor! Muafiyete engel olan yıl ve para detayı! Hepsi ödeyecek...

Mülk sahipleri verginin ikinci taksitini de kasım ayı sonuna kadar ödeyebiliyor. Diğer yandan mülk sahiplerine tanınan muafiyetler de var. Konutlarda olsun, işyerlerinde olsun avantaj tanınan mülk sahipleri var.

HANGİ MÜLK SAHİPLERİ VERGİ ÖDEMEYECEK?

‘Sıfır oranlı’ emlak vergisi avantajından yararlanabilmek için ilk koşul; mülk sahibinin tek konutu olması ve bu konutun brüt 200 m2’yi aşmaması…

Mülk sahibinin (Ev hanımları, işsizler) geliri olmaması da gerekiyor. Emekliler, emekli maaşının dışında başka gelirleri bulunmadığında, brüt 200 m2’yi geçmeyen tek konutları için vergi avantajından yine yararlanabiliyor. Engelliler, gaziler ve şehit yakınları da, brüt 200 m2’yi geçmeyen tek konuta tanınan vergi avantajından yararlanabiliyor. Engelliler, gelire sahip olsa da emlak vergisi avantajından yararlanabilir. Engelliler, tek konutunu kiraya verip yakınlarının yanında kalsa da tek konutları için indirimli (sıfır oranlı) emlak vergisi hakkından yararlanabiliyor. Tek konutu olan engellilerin, kira geliri elde ettiği başkaca işyerleri olsa da, tek konut için indirimli (sıfır oranlı) emlak vergisi hakkından yararlanabiliyorlar.

Haberin Devamı

MUAFİYET İÇİN NEREYE BAŞVURULACAK?

Sıfır oranlı emlak vergisi koşullarını taşıyan mülk sahiplerinin, avantajdan yararlanmak için ilçe belediyesine formla başvurmaları yeterli. (İlgili formlar ve taahhüt belgesi, 38 ve 44 Seri No’lu Emlak Vergisi tebliğlerinin ekinde yer almakta.) Belediyeye başvuran vatandaşlardan belediyelerin ayrıca bir belge istenmemesi de gerekiyor, başvuru sırasında belediyeye verilen beyan ve taahhüt yeterli olacaktır. Belediyeler ilgili gayrimenkule ilişkin öncelikle kendi kayıtlarında bulunan bilgi ve belgelerden faydalanacaklar, gerek duymaları halinde bildirimlerin kontrolü amacıyla gayrimenkullerde yoklama ve tespit yapabileceklerdir.

MÜLK SAHİBİNİN EŞİNİN GELİRİ MUAFİYETE ENGEL Mİ?

Vergi avantajının bir koşulu da, tek konuta sahip mülk sahibinin gelirinin olmaması. Eşi çalışan mülk sahipleri ‘tek konutları için emlak vergisinden’ yararlanmaya devam edebilir.

Haberin Devamı

FAİZ GELİRİ MUAFİYETE ENGEL Mİ?

Faiz gelirleri de muafiyetten yararlanmaya engel olabiliyor. 2021 yılı içinde, 53 bin lirayı aşan tutar da mevduat faizi, repo benzeri (menkul sermaye iradı) geliri elde edilmişse, 2022 için emlak vergisi avantajından mülk sahipleri yararlanamıyor.

İKİ AYRI KONUTTA HİSSE VARSA MUAFİYETTEN YARARLANILABİLİR Mİ?

Emlak vergisi avantajı tek konutu olanlar için tanınıyor. 200 metrekareyi geçmeyen tek konutta hissedar olan mülk sahipleri (emekliler, ev hanımı, engelliler ve işsizler) sıfır oranlı vergi avantajından yararlanabilir. Konutun vergi değerinin hisseye isabet eden kısmı için vergi ödenmiyor. İki ayrı konutu olanların her iki konutu için de emlak vergisini ödemesi gerekiyor. İki konutun metrekare toplamlarının, 200 metrekarenin altında olması da muafiyetten yararlanma imkanını sağlamıyor. Hürriyet/Ahmet Karabıyık