Gazete Vatan Logo

Kredi müjdesi! Yüzde 0.89 faiz oranı ile ev sahibi olma fırsatı

Konut kredisinde faizler düşürüldü. Milyonlara güzel haber geldi. Ev sahibi olmak herkesin hayali ancak artan fiyatlar nedeniyle pek çok kişi bu hayalini ertelemişti. Hükümet ev almak isteyenler için harekete geçti. 3 farklı paket devreye alındı. İlk kez ev alacaklara büyük kolaylık sağlanıyor. Konut kredilerinde faiz oranlarının yüksek olması ev almak için yeterli birikimi olmayan dar gelirli vatandaşların banka kredisi kullanmasını engelliyordu. Bankaların konut kredisi faizleri ilk kez ev alacaklar için geri çekiliyor. İlk evini alacak olanlar 0.99 faiz oranından yararlanacak. Ayrıca altın ve dövizini bozduranlar daha uygun koşullarla ev sahibi oluyor. 1 Nisan 2022 tarihinden önce açılmış döviz tevdiat hesaplarının (DTH) ya da hurda altının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) satımı ile karşılanması şartıyla, 2 milyon lira değerine kadar konutlar için 10 yıla kadar vadeli, aylık yüzde 0,89 faizli konut kredisi sağlanacak. İşte düşük faizli konut kredisinden yararlanmak isteyenler için yeni paketlerin detayları...

Kredi müjdesi! Yüzde 0.89 faiz oranı ile ev sahibi olma fırsatı

Gayrimenkul sektöründe yeni bir dönem başlıyor. Ev almak hayal olmaktan çıkıyor. Dar gelirli vatandaşlar da ev sahibi olabilecek. İlk evini alacaklara büyük kolaylık sağlanıyor. Düşük faizli konut kredisi ile ilgili detaylar netleşti. Konut alım-satımı için 3 yeni uygulama devreye alındı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile istişareler doğrultusunda "İlk evim Konut Finansman Paketi", "Genişletilmiş Konut Finansman Paketi", "İnşaat Sektörüne Özel Kredi Garanti Paketi" olmak üzere 3 çözüm paketi oluşturdu.

KONUT KREDİSİ MÜJDESİ!

"İlk Evim Konut Finansman", "Genişletilmiş Konut Finansman" ve "İnşaat Sektörüne Özel Kredi Garanti" paketlerinin detaylarını Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası müjdesini verdiği konut sektörüne ilişkin destek paketleriyle ilk konutunu alacak vatandaşların uygun maliyetli kredi imkanıyla konuta erişimlerinin artırılması, Liralaşma Stratejisi`nin desteklenmesi, tamamlanmamış inşaatların bitirilerek konut arzının artırılması ve destek alan firmaların konut fiyatlarını sabit tutması amaçlanıyor.

Haberin Devamı

İLK KEZ KONUT ALACAKLARA YÜZDE 0.99 FAİZ İMKANI

"İlk evim Konut Finansman Paketi" çerçevesinde, kamu bankalarınca, ilk ve tek konutunu alacak vatandaşlara yönelik olarak, birinci el konutlarda uygulanmak üzere, 2 milyon lira değerine kadar konutlar için, 10 yıla kadar vadeli, aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisi sağlanacak.

DÖVİZ VE ALTININ SATANLARA  YÜZDE 0,89 FAİZLİ KONUT KREDİSİ

İkinci paket olan ve döviz, altın varlıklarının Türk lirasına dönüşümünü teşvik edecek "Genişletilmiş Konut Finansman Paketi" ile de kamu bankalarınca, birinci ve ikinci el konutları da kapsayacak biçimde, konut değerinin en az yüzde 50`si 1 Nisan 2022 tarihinden önce açılmış döviz tevdiat hesaplarının (DTH) yahut hurda altının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına (TCMB) satımı ile karşılanması şartıyla, 2 milyon lira değerine kadar konutlar için 10 yıla kadar vadeli, aylık yüzde 0,89 faizli konut kredisi sağlanacak.

Haberin Devamı

Böylece, vatandaşların uygun maliyetli kredi imkanıyla konuta erişimlerinin yanında halihazırda yürütülen Liralaşma Stratejisi de desteklenmiş olacak.

İNŞAAT ŞİRKETLERİNE KREDİ GARANTİ PAKETİ

KOBİ ve KOBİ dışı inşaat firmalarının yararlanabileceği İnşaat Sektörüne Özel Kredi Garanti Paketi ile de 1 Mayıs 2022 tarihi itibarıyla asgari yüzde 40’ı tamamlanmış ve yüzde 50`si satılmamış inşaat projesi sahibi KOBİ ve KOBİ dışı inşaat şirketlerinin tamamlanmayan inşaatlarını tamamlamaları hedefleniyor. Söz konusu finansman paketi için 20 milyar lira kaynak ayrıldı.
Söz konusu işletmeler bu destekten yararlanmak için 1 yıl boyunca konut satış fiyatlarını sabit tutmayı taahhüt edecek, bu fiyatları internet sitesinde kamuoyu ile paylaşacak ve kredi veren kuruluşa bildirecek.

TOKİ`YE 30 MİLYAR LİRALIK FİNANS SAĞLANACAK

Düşük gelir grubundaki vatandaşları ev sahibi yapmaya yönelik sosyal konut projeleri için TOKİ`ye 30 milyar liralık finans sağlanacak. Sosyal konut projelerinin istismarını önlemek için de bu yolla edinilen konutların 5 yıl süreyle satışına izin verilmeyecek.

Haberin Devamı

BAKAN NEBATİ'DEN KREDİ AÇIKLAMASI

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Birinci el konutlarda uygulanmak üzere, 2 milyon TL değerine kadar konutlar için, 10 yıla kadar vadeli, aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisini vatandaşlarımızın hizmetine sunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Bakan Nebati Twitter'dan şunları söyledi:

İkinci başlığımız olan Genişletilmiş Konut Finansman Paketi'nde ise "Liralaşma stratejimizi" destekleyecek biçimde konut değerinin en az yüzde 50'si 01.04.2022 tarihinden önce açılmış DTH'ın yahut hurda altının TCMB'ye satımı ile karşılanması şartıyla devreye alınacaktır.

Bu kapsamda; birinci el ve ikinci el konutları da kapsayacak biçimde, 2 milyon TL değerine kadar konutlar için, 10 yıla kadar vadeli, aylık yüzde 0,89 faizli konut kredisi vatandaşlarımızın hizmetine sunulacaktır.

Son olarak, 1 yıl boyunca konut satış fiyatlarını sabit tutmayı taahhüt ederek bu fiyatları internet sitesinde kamuoyu ile paylaşan ve kredi veren kuruluşa da bildiren, KOBİ ve KOBİ dışı inşaat firmalarına yönelik İnşaat Sektörüne Özel Kredi Garanti Paketi'ni devreye alıyoruz.

Haberin Devamı

Böylelikle, 01.05.2022 tarihi itibarıyla asgari %40'ı tamamlanmış ve %50'si satılmamış inşaat projelerinin tamamlanmasını desteklemek için 20 milyar liralık bir kaynak ayrılmış olup, belirli bir rakama kadar 36 ay vade imkanı sunulacaktır.

KİM NE KADAR ÖDENECEK?

Çekilecek krediye göre ödenecek taksit ve toplam tutarı hesapladık. 100 bin lira kredide yüzde 0.89 faizle aylık ödeme 1359 lira oluyor.

100 bin liralık konut kredisi kullanmayı planlayanların 0.99 faiz oranından yararlanarak konut kredisi kullanması durumunda 10 yıllık vade seçeneği ile aylık ödenecek tutar 1.427,78 lira oluyor.

500 bin TL'lik konut kredisi kullanımında yüzde 0.99 faiz oranı ile 120 aylık vadelendirme yapılırsa aylık taksit tutarı 7.138,91 TL oluyor.

 KONUT FİYATLARI BİR ANDA FIRLADI

Paketin açıklanmasının ardından internette yer alan konut ilanlarının fiyatlarındaki değişiklik gözlerden kaçmadı. Harekete geçen bazı vatandaşlar satışta olan konutlarının ilandaki fiyatlarını güncelledi.

19 Nisan'da 1 milyon 450 bin TL'ye satışta olan ilan dakikalar sonra 200 bin TL zam ile 1 milyon 650 TL'ye satışa sunuldu. Diğer bir ilanda ise 18 Nisan'da 1 milyon 50 bin olan konutun fiyatı 1 milyon 250 bin lira olarak güncellendi.