Gazete Vatan Logo

Duruşunu bozmadı

Duruşunu bozmadı

Merkez Bankası, Başbakan’ın ‘Faizi düşür’ çağrısına rağmen ‘Sıkı para politikasına devam’ dedi ve faizi sabit tuttu. PPK kararı sonrası dolar 2.12 TL’ye geriledi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Faizleri düşürmesi gerekiyor’ çağrısına rağmen tutumunu değiştirmedi. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) dün gerçekleştirdiği toplantıda faizleri sabit tuttu. Merkez Bankası beklentilere paralel olarak bir hafta vadeli repo faizini yüzde 10’da bırakırken, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun süreceğini vurguladı. Merkez Bankası böylece duruşunu korumuş oldu.

Başçı önce faizi düşürmeyeceğinin sinyalini 15 gün önce vermişti. Başbakan Erdoğan’ın eleştirileri sonrası ilk kez Kayseri Sanayi Odası’nda konuşan Erdem Başçı, “Bence indirimin adım adım yapılması gerekir. Ölçülü adımlar atılabilir, zamanlaması ve hızı çok önemli. Türkiye’ye güveni sarsmadan adım atılması gerekir” sözleriyle sert faiz indirimi kararına sıcak bakmadığını göstermişti.

Cari açık gerileyecek

Nisan PPK toplantısında geç likidite penceresi gecelik borç verme faiz oranı yüzde 15’ten yüzde 13.5’e indirildi. Son dönemde azalan belirsizlikler ve risk primi göstergelerindeki kısmi iyileşmenin, gerektiğinde likidite politikası yoluyla ilave bir sıkılaşmaya duyulabilecek ihtiyacı azalttığına dikkat çeken Merkez Bankası, bu nedenle geç likidite penceresi borç verme faiz oranında teknik bir indirime gidilmesine karar verdiğini açıkladı.



Merkez Bankası PPK kararında şu noktaların altı çizildi:

Büyüme ihracattan gelir

“Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecek. Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları yavaşlamaya devam ediyor. 2014 yılı ilk çeyreğine dair açıklanan veriler de bu gelişmelerle uyumlu olarak yurt içi özel kesim nihai talebinde ivme kaybına işaret ediyor. Net ihracatın dış talepteki toparlanmanın da etkisiyle büyümeye olumlu katkı yapması bekleniyor. Cari işlemler açığında belirgin bir iyileşme gözleneceği tahmin ediliyor.”

Faizleri indir yatırım gelsin

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 30 Mart yerel seçimler sonrasında yaptığı açıklamada Merkez Bankası’nın faiz düşürmesi gerektiğini söylemişti. Erdoğan, şunları kaydetmişti: “Borsa 70 binin üzerine çıktı. Faiz düşüyor. Merkez Bankası da Para Politikası Kurulu’nu olağanüstü toplar. Merkez Bankası da gözden geçirip faizi düşürmesi gerekir. Çünkü faiz düştüğü anda Türkiye’de yatırımcı şevke gelecektir. Daha çok yatırım yapacaktır.”



Dolar ve borsa düştü

Merkez Bankası’nın Nisan ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında haftalık repo faizini değiştirmemesi ardından dolar/TL 2.13’ün altına kadar gerilerken, gösterge faiz dalgalandı. PPK öncesinde 2.14 seviyesinde olan dolar/TL, kararların ardından 2.1278’e kadar düştü. Yüzde 9.88 olan 24 Şubat 2016 itfalı iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 10.01’e yükseldi. Borsa İstanbul ise bankacılık hisselerinin aşağıya çekmesiyle birlikte yüzde 1.06 geriledi.

Bankacılar, “Kur güne yükselişle başladı. Ancak sonrasında tekrar alımlar gördük, faizlerde değişiklik olmayınca TL’de değerlenme hızlandı. Uzun donemde bu, enflasyon hedefine ulaşma konusunda destekleyici bir karar olduğundan uzun vadeli kağıtlar değerlendi. Kısa dönemde riskler halen canlı olduğundan en azından 1 yıla kadar olan bonoların faizinin yüksek kalması normal. Enflasyon ne zaman kalıcı şekilde düşmeye başlar, kısa vadeli kağıtlara da alım gelir, o zaman getiri eğrisi normale döner” değerlendirmesinde bulundu.

Türk Lirası için olumlu gelişme

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer, bir önceki aya kıyasla bakıldığında, Merkez Bankası’nın enflasyonist riskler konusunda sınırlı seviyede daha rahat olduğunun gözlendiğine dikkati çekti. Sözer, “Mart ayında enflasyonda ‘yukarı yönlü risklerin önemli’ olduğunu belirten banka, bu ay ‘Ocak ayındaki kararların enflasyondaki yukarı yönlü riskleri sınırladığını’ vurguluyor. Merkez Bankası’nın son dönemdeki belirsizliklere rağmen, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun korunacağını yinelemesi TL için oldukça olumlu” görüşünü dile getirdi.

Merkez’den sıkı para politikasına devam

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, PPK kararlarının piyasa ve kendi beklentilerine paralel olduğunu kaydetti. Bürümcekçi, para politikası duruşuna ilişkin mesaj cümlesinin korunduğuna dikkati çekerek, şunları aktardı: “Kurul, Ocak’ta PPK’da alınan karar sonrasında oluşan para politikası duruşunun yukarı yönlü risklerin orta vadeli enflasyon beklentileri üzerindeki etkilerini sınırladığı değerlendirmesini aynen korudu. Kurulun temel ekonomik büyüklüklere ilişkin değerlendirmelerinde ufak değişiklikler vardı. ‘Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları yavaşlamaya devam etmektedir’ denilirken, daha önce sermaye akımlarının zayıflığına yapılan vurgunun kaldırılması dikkati çekti.” Bürümcekçi, PPK’da sıkı duruşun korunacağı mesajının tekrarlanmasını olumlu ancak mevcut dengeleri değiştirmeyecek bir gelişme olarak okuduklarını sözlerine ekledi.

Faiz kararı enflasyona bağlı

Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, para politikasıyla ilgili endişelerin azalması ve bunun da TL üzerinde tekrar değerlenme baskısı yaratması durumunda gecelik faizlerin yüzde 10 seviyesine geri dönmesi beklenebileceğini söyledi. Tokalı, şunları kaydetti: “Enflasyondaki riskler azalana kadar kararlı duruşunu devam ettirecek. Üç Aylık Enflasyon Raporu’nda yılsonu enflasyon tahminine gelmesi beklenen yeni bir revizyonun da para politikasında gevşeme eğiliminde temkinli davranılmasına neden olduğunu düşünüyoruz.”

Haberin Devamı