Gazete Vatan Logo

Bakan Kurum: Büyük Fikirtepe dönüşümünde 12 bin konut inşa ediyoruz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ve AK Parti 1. Bölge Milletvekili Adayı Murat Kurum; iş insanları, sivil toplum kuruluşları ve kanaat önderleriyle Kadıköy’de bir araya geldi. Bakan Kurum, “İstanbullular, Kadıköylüler, Fikirtepeliler için ‘Yarısı Bizden’ diyoruz. ‘Yarısı Bizden’ kampanyamıza tam 529 bin bağımsız bölüm başvuru yaptı. Kadıköy’ümüzün, İstanbul'umuzun yuvalarını güvenli hale getireceğiz" dedi.

Bakan Kurum: Büyük Fikirtepe dönüşümünde 12 bin konut inşa ediyoruz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ve AK Parti 1. Bölge Milletvekili Adayı Murat Kurum, “Seçimden sonra tatile çıkıyorlar. Burada olmuyorlar, uğramıyorlar, milletimizin yanına gelmiyorlar, milletin masasında değil, Kandil'e sırtını dayadıkları masada oturuyorlar… Onlar 2013'te yargı darbesinin arkasında saf tutarlarken, biz 650 bin yuva sayısına ulaştık” dedi.

İş insanları, sivil toplum kuruluşları ve kanaat önderleriyle Kadıköy’de bir araya gelen Bakan Murat Kurum, “İşçi olmazsa işveren olmaz, işveren olmazsa devlet olmaz, millet olmaz. El ele 85 milyon kardeşimiz 81 ilimizde bu mücadeleyi veriyoruz. 93 bin konutumuzda, şantiyelerimiz çalışıyor. İstanbullular, Kadıköylüler, Fikirtepeliler için Yarısı Bizden diyoruz. ‘Yarısı Bizden’ kampanyamıza tam 529 bin bağımsız bölüm başvuru yaptı. Kadıköy’ümüzün, İstanbul'umuzun yuvalarını güvenli hale getireceğiz” dedi.

Fikirtepe’de kangrene dönen süreci çözdüklerini ve vatandaşların mağduriyetlerinin giderileceğini dile getiren Bakan Kurum, verdiği müjdelerle de Kadıköylüleri sevince boğdu. İlerleyen süreçte bu sorunlar çözüleceği için vatandaşlardan bu tarz taleplerin gelmeyeceğine inandığını açıklayan Bakan Kurum, önemli gelişmelerden birkaçını şöyle paylaştı:

Haberin Devamı

“Fikirtepe'de 1. etapta vatandaşlarımızın alacakları metrekareleri ve yerleri 14 Mayıs’tan önce vatandaşlarımıza açıklayacağız. Fikirtepe'de Emlak Konut Genel Müdürlüğümüz eliyle 60 bin vatandaşımızın hayatını değiştirecek bir dönüşüm gerçekleştiriyoruz. Büyük Fikirtepe dönüşümünde 12 bin konut inşa ediyoruz. Hasanpaşa Mahallemizin büyük bir kısmının 50 yılı aşan yapılar olduğunu biliyoruz. Kentsel dönüşümün hızlandırılabilmesi için vergi, resim, harç bedellerinde muafiyetler sağlayacağız.”

"DÜNYANIN NERESİNE GİDERSENİZ GİDİN BÖYLE BİR MÜCADELEYİ GÖREMEZSİNİZ”

Bugüne kadar 695 bin kentsel dönüşüm konutunu İstanbul’a kazandırdıklarını söyleyen Bakan Kurum, “Aziz şehrimizi depremlere hazırlıyoruz. Kahramanmaraş merkezli depremlerde saat 4.17’de tüm Türkiye büyük bir acı hissetti. Ancak emin olun, dünyanın neresine giderseniz gidin böyle bir mücadeleyi göremezsiniz. Afetin üzerinden 15 gün geçecek, ilk sözleşmelerinizi imzalayacaksınız. 46. günde ilk temellerini atacak, aradan 2,5 -3 ay geçecek ve bugün 136 bin konutun şantiyesi fiilen başlayacaksınız, yok böyle bir şey!” dedi. “Yarısı Bizden” kampanyasına Kadıköy’den de büyük bir ilgi olduğunu belirten Bakan Kurum, tüm Kadıköylü ve Fikirtepeli vatandaşları kampanya çağrısına uymaya davet etti.

Haberin Devamı

“BÜYÜK FİKİRTEPE DÖNÜŞÜMÜNDE 12 BİN KONUT İNŞA EDİYORUZ”

Fikirtepe’de arapsaçına dönen dönüşüm problemine el attıklarını dile getiren Bakan Kurum, “Fikirtepe'de Emlak Konut Genel Müdürlüğümüz eliyle 60 bin vatandaşımızın hayatını değiştirecek bir dönüşüm gerçekleştiriyoruz, mağdur olmamaları için Büyük Fikirtepe dönüşümünde 12 bin konut inşa ediyoruz. 17 Nisan'da bin 648 konutumuzun anahtarlarını Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle hak sahibi kardeşlerimize teslim ettik. İnşallah tüm konutlarımızı yine aynı hız ve motivasyonla en geç bir yıl içerisinde vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Donatılarıyla, parklarıyla, okullarıyla, camileriyle; her türlü sosyal donatı alanlarıyla Kadıköy'ün bir cazibe merkezi haline gelmesini ve vatandaşlarımızın huzur içerisinde yaşamalarını istiyoruz.” diye konuştu.

Haberin Devamı

"KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN HIZLANDIRILABİLMESİ İÇİN VERGİ, RESİM, HARÇ BEDELLERİNDE MUAFİYETLER SAĞLAYACAĞIZ”

Kadıköylü vatandaşlarla müjdelerini paylaşan Bakan Kurum, şöyle seslendi: “Fikirtepe'de 1. etapta vatandaşlarımızın alacakları metrekareleri ve yerleri 14 Mayıs’tan önce vatandaşlarımıza açıklayacağız. Böylece vatandaşlarımızın haklarını koruyacak şekilde kentsel dönüşümü tamamlamış olacağız. Fikirtepe'de 2. ve 3. etapta yapacağımız konutları da tıpkı 1. etapta olduğu gibi yine Emlak Konut Genel Müdürlüğü eliyle yapacağız. Fikirtepe'de 2. ve 3. etap çalışmalarımızı başlattık. Tüm süreci hakkaniyet çerçevesinde yürüteceğiz. Vatandaşlarımızın evlerini ne zaman tahliye edeceklerini oradaki anlaşmalar çerçevesinde açıklayacağız. Gerekli kira yardımını, taşıma yardımını vermiş olacağız. Vatandaşlarımızın talep etmesi halinde 1. etapta veya eşdeğer alanlarda trampa, yani takas hakkını da oradaki kardeşlerimize tanıyacağız.

Haberin Devamı

Dolayısıyla onların daha fazla beklememeleri için, arzu ediyorlarsa oradaki hakları ve bedelleri neyse 1. etapta da alma hakkı vereceğiz. Bir diğer müjdemiz, 1. etapta yer alan Haldız ve Obaköy projeleriyle ilgili. Bu da kangren haline gelmiş bir süreçti, maalesef inşaatlar tamamlanamamıştı. Bu projeleri de yine Bakanlık olarak biz tamamlayacağız. Tüm bunlarla birlikte, Hasanpaşa mahallemizde vakıf adına tescilli 37 parselde yaşayan vatandaşlarımızın mülkiyet sorunu olduğunu biliyoruz. Bu vatandaşlarımıza Kadıköy Belediyesi tarafından bugüne kadar hiçbir yer gösterilmedi. Biz hak sahibi vatandaşlarımızı Hasanpaşa’da mağdur etmemek için Bakanlığımızca bir düzenleme içerisinde çalışıyoruz. İnşallah buradaki vatandaşlarımızın da tapu sorunlarını çözerek mağduriyetlerine son vereceğiz. Son olarak da Hasanpaşa mahallemizin büyük bir kısmının 50 yılı aşan yapılar olduğunu biliyoruz. Vatandaşlarımızın kentsel dönüşüm noktasında talepleri var. Biz de bu alanda kentsel dönüşümün hızlandırılabilmesi için buraya vergi, resim, harç gibi muafiyetler sağlayacağız. Bunun için alanımızı rezerv yapı alanı ilan ediyoruz.” 

"REZERV ALAN GİBİ TALEPLERİNİ İLETMİYOR OLACAK”

Kentsel dönüşüm projeleriyle Kadıköy’ü, Fikirtepe’yi, İstanbul’u daha güvenli hale getirmeyi hedeflediklerini ifade eden Bakan Kurum, “Bu projelerimiz değerli arkadaşlar, ben 25 gündür buradayım. Mahalle mahalle, ilçe ilçe geziyoruz. 1. Bölge milletvekili adayı olarak İstanbul'umuzda tek bir sorun kalmasın istiyorum. Her gittiğimiz mahallede milletimizin sorunlarını, taleplerini alıyoruz. Ekiplerimiz çalışmalarını süratle yapıyor. İnşallah önümüzdeki süreçte buraya geldiğimizde vatandaşlarımız bize imar, tapu, plan, kentsel dönüşüm, rezerv alan gibi taleplerini iletmiyor olacak.” açıklamalarını yaptı. 

"KANDİL'E SIRTINI DAYADIKLARI MASADA OTURUYORLAR”

Muhalefete yönelik eleştiride de bulunan Bakan Kurum, şu ifadeleri kullandı: “Burada meydanlarda söz veriyorlar, diyorlar ki, kentsel dönüşüm yapacağız, mülkiyet sorunuzu halledeceğiz, tapu sorunuzu halledeceğiz, imar sorunuzu halledeceğiz, sizlere tüm mahallelere eşit hizmetleri götüreceğiz. Ama seçimden sonra tatile çıkıyorlar. Burada olmuyorlar, uğramıyorlar, milletimizin yanına gelmiyorlar, milletin masasında değil, Kandil'e sırtını dayadıkları masada oturuyorlar. Bak biz milletle beraber oturuyoruz, milletin masasında oturuyoruz, milletin gönül sofrasında oturuyoruz. 21 yıldır bu anlayışla çalıştık.

Onlar 2013'te yargı darbesinin arkasında saf tutarlarken, biz 650 bin yuva sayısına ulaştık. Yabancı büyükelçilerden sufle alıyorlardı. Ama biz Ankara'da, Sincan'da 1 milyonuncu konutumuzun anahtarlarını milletimize teslim ediyorduk. Buradan hep birlikte haykırıyoruz. Ayasofya'nın minarelerindeki ezan sesi dinmeyecek. Ayasofya'nın sesi, İstanbul'un 7 tepesinde sonsuza dek yankılanacak!”