Gazete Vatan Logo

Asgari ücret zammında son dakika gelişmesi! Ve belli oluyor, tarih ve saat verildi, temmuz zammında kritik gün...

Asgari ücret zammında son dakika gelişmeleri yaşanmaya devam ediyor. Emekli ve memur maaşlarına gelecek temmuz zamları ve artan enflasyonla birlikte asgari ücrete de ara zam beklentisi oluştu. Açıklamalar art arda geldi, detaylar netleşmeye başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘vatandaşı enflasyona ezdirilmeyeceğiz’ mesajı sonrası başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere birçok ilgili kurumu harekete geçirdi. Bu doğrultuda Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 29 Haziran Çarşamba günü saat 14.00'te Çalışma Bakanlığı'nda toplanacak. Masada ise çeşitli formüller yer alıyor. Peki asgari ücrete zam gelecek mi? Asgari ücret zammı ne zaman açıklanacak? Net ve brüt 2022 asgari ücret ne kadar olacak? İşte asgari ücret zammı 2022 temmuz son dakika gelişmeleri...

Asgari ücret zammında son dakika gelişmesi! Ve belli oluyor, tarih ve saat verildi, temmuz zammında kritik gün...

Asgari ücrete zam ile ilgili son dakika gelişmeleri yaşanmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Vedat Bilgin ve Bakan Nurettin Nebati'den gelen açıklamalar çalışmaları şekillendirdi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısının ilk defa ara dönemde gerçekleşmesi bekleniyor. Bu noktada enflasyon oranının belirleyici olacağı düşünülüyor. İşçi ve işveren merak ediyor: Net ve brüt 2022 asgari ücret ne kadar, kaç TL olacak? Temmuza sayılı günler kala hesaplar yapıldı. Peki, Asgari ücret zammı ne zaman açıklanacak? İşte asgari ücret ara zam ile ilgili son dakika haberleri

ASGARİ ÜCRETE ZAM GELECEK Mİ?

Temmuz zammı için son düzlüğe girildi. Yılbaşında gelen rekor zammın ardından enflasyon sonrası yeniden değerlendirmeye alınacak asgari ücret için son dakika açıklamaları gelmeye devam ediyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yaptığı ulusa sesleniş açıklamasında asgari ücrete ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Erdoğan açıklamasında;

Haberin Devamı

"Asgari ücreti artırarak, işverenlerin de omuzlarındaki yükü kaldırarak adil bir yükseliş yapmıştık. Bunun için Çalışma Bakanlığımızdan işveren tarafıyla görüşülerek asgari ücretin yeniden değerlendirilmesini istedim. Böylece yapılan artışın istihdam herhangi olumsuz bir etkiye yol açmasına izin verilmeyecektir. İnşallah kısa bir sürede müjde vereceğiz. Amacımız enflasyon oranı kaç olursa olsun, hiçbir çalışanımızın ve emeklimizin hayat pahalılığı altında ezilmesine müsaade etmemektir.

Detaylarını açıklayacağımız bu çalışmanın emeklilerimize ve çalışanlarımıza şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. NATO görüşmelerinden döner dönmez açıklayacağım. Ayrıca memurların Temmuz ayı bayram maaşlarının Kurban Bayramı öncesinde zamlı haliyle ödeneceğini ifade etmek istiyorum. Yeni yatırımlarla, yeni fırsatlarla ve yeni finansman kaynaklarıyla istihdamı ve üretimi destekliyor, ihracatçıları pazarlarını büyütmeleri konusunda teşvik ediyoruz. Bize yan gelip yatmak yoktur. Dünyada başı dik gezebilmenin tek yolu budur” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

TİSK'TEN ASGARİ ÜCRET ZAMMI SİNYALİ!

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu TİSK asgari ücrete zam konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Ücretliler için temmuz zammına yeşil ışık yakıldı:

"Asgari ücretle ilgili olası değerlendirmeye olumlu yaklaşacağız."

Bugün gerçekleşecek Kabine Toplantısı ardından konuya dair açıklama bekleniyor.

BAKAN BİLGİN'DEN ASGARİ ÜCRET TEMMUZ ZAMMI AÇIKLAMASI!

Bakan Vedat Bilgin emekli ve memur zammı ve asgari ücrete zam konusunda açıklamalarda bulundu:

Daha önce hiç göstergesi olmayanlara gösterge verdik. Temmuz'da yapacağımız düzenlemeyle birlikte bu rakamlar kamu çalışanlarımıza nefes aldıracak. Enflasyon ne olursa, ensflasyonun üzerinde kamu çalışanlarımızı koruyan oranda ilave zammı yapacağız.

Temmuzda yapacağımız düzenlemelerle kamu çalışanlarımıza nefes aldıracak. Enflasyon diyelim ki yüzde 37-40 ne gerçekleşirse üzerinde kamu çalışanlarımıza zam yapacağız. Sadece kamu çalışanları ve emekliler için değil çalışan işçilerimizle ilgili de düzenleme yapacağız.

Haberin Devamı

"Emekli işçilerimizi de koruyacağız. Çalışan işçilerimizi de korumak bizim görevimizdir. İşçi sendikaları, işveren sendikalarıyla görüştüm, çalışmalarımız sürüyor. Önümüzdeki hafta başında ya da ortasında bunu da kamuoyuyla paylaşacağım. Türk devleti söz verdi, onları enflasyona ezdirmeyecek. Yıl sonuna kadar 50 bin yeni istihdam olacak, yüksek öğrenimli gençlerden oluşacak. Üretimi, istihdamı ve çalışanların emeğini koruyan sosyal politikaları uygulamakla görevliyiz. Asgari ücretle ilgili düzenleme, diğer düzenlemeler, demokratik toplumda emekçinin hukukunu korumak."

BAKAN NEBATİ AÇIKLADI: YÜZDE 40 ÖNGÖRÜLÜYOR!

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati; 6 aylık enflasyon verisi ile kesinleşeceğini söylediği emekli zammı hakkında "Biz yaklaşık yüzde 40 oranında artış öngörmekteyiz. Bu kapsamda 2022 yılında memurlarımızın aylıklarında kümülatif artış yaklaşık yüzde 83'e ulaşacaktır" dedi.

Asgari ücretliler için de emekli ve memur zammı oranında artış bekleniyor.

Haberin Devamı

AK PARTİ'DEN EMEKLİ ZAMMI VE ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI! "YÜZDE 40'LARA VARAN DOKUNUŞ"

Son dakika asgari ücret zam açıklaması AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş tarafından duyuruldu. Canlı yayında açıklamalarda bulunan Numan Kurtulmuş, milyonların merakla beklediği emekli Temmuz zamları ve asgari ücret zammı ile ilgili önemli bilgiler verdi. Maaş ve ücretlerde iyileştirmelerin yapılacağını aktaran Kurtulmuş, yüzde 40'lara varan oranda bir zam gerçekleştirilebileceğini dile getirdi.

NET VE BRÜT ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Tüm bu gelişmelerin ardından Temmuz zammı ile asgari ücretin ne kadar olacağı merak konusu oldu. A Haber canlı yayınında asgari ücret zammı ile ilgili 4 senaryo ele alındı.

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Eray Güçlüer, "Devletin bu noktada büyük bir mücadele içinde olduğunu biliyoruz. Ankara'da inanılmaz bir çaba var" ifadelerini kullandı.

Akşam Gazetesi Yazarı Turhay Güler, Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Eray Güçlüer, Aydınlık Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa İlker Yücel A Haber ekranlarında yayınlanan Memleket Meselesi programında asgari ücrete temmuz ayında yapılması beklenen ek zamma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Eray Güçlüer; "Devletin bu noktada büyük bir mücadele içinde olduğunu biliyoruz. Ankara'da inanılmaz bir çaba var. Şu anki enflasyon rakamlarını da değerlendirirsek asgari ücretin 6000 TL olacağını düşünüyorum" dedi.

Aydınlık Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa İlker Yücel ise, "Asgari ücrette ekmek teknesini de korumamız gerekiyor. Asgari ücretin 6 bin 166 lira olmasını umuyor ve bekliyoruz" dedi.




ASGARİ ÜCRET ARA ZAM NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret bir insanın en temel ihtiyaçları olan yiyecek, barınma, ısınma, giyecek gibi ihtiyaçlarını karşılaması için alınan en düşük ücrettir. Asgari ücret her yıl ülke ekonomisi, gerçekleşen ve hedef enflasyon, yaşam maliyeti, refah payı gibi parametreler de göz önüne alınarak belirlenir. Asgari ücret zammı Ocak ayında yüzde 50,5 artışla brüt 5004 lira (net 4253 lira) olmuştu.

Temmuz ayında yapılacak ara zam oranı üzerinde çalışmalar geçen hafta başladı. Artışta 4 Temmuz'da açıklanacak Haziran ayı enflasyonu ile birlikte ortaya çıkacak 6 aylık zam oranı belirleyici olacak. Henüz net olmamakla beraber beklenti yüzde 10-20 Aralığında olacağı yönünde. Temmuz ayında yüzde 20 artışa gidilmesi durumunda asgari ücret brüt 6004 lira olacak.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU BELİRLEYECEK!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın teklifi üzerine Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıp yeni asgari ücreti her zaman belirleyebilir. Bu ister yıllık ister aylık belirleyebilir. Bunun üst sınırı iki yıllıktır. Ücret belirlenirken ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durum, ücretliler geçinme indeksleri, geçim şartlarını da göz önünde bulundurulur.

Bu kapsamda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi kesimini temsil eden TÜRK-İŞ'i ve işveren kesimini temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nu (TİSK) 29 Haziran Çarşamba günü toplantıya davet etti. İşçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan komisyon, 2022'nin ikinci altı ayında asgari ücrete yapılacak artış için toplanacak.

ASGARİ ÜCRETİN BELİRLENMESİNDE SOSYAL YARDIMLAR HESABA KATILIYOR MU?

Asgari ücretin ödenmesinde işveren tarafından işçiye ödenen ek ücretler ve sosyal yardımlar dikkate alınmıyor.

ASGARİ ÜCRET ARA ZAM İŞVERENİN MALİYETİNİ ARTIRACAK MI?

Yılın başında asgari ücrette gelir vergisi kaldırıldı. Brüt asgari ücrette 760 lira prim kesintisi bulunuyor. İşveren açısından da 876 liralık prim maliyeti bulunuyor. Asgari ücrete ara zam durumunda işverene prim desteği de değerlendiriliyor. SGK priminin devlet tarafından karşılanarak bu tutarın asgari ücrete eklenmesi yönünde. Bu formülle de asgari ücret 5 bin lirayı geçecek.

ASGARİ ÜCRETE YAPILAN ZAM KİMLERİ ETKİLEYECEK?

Asgari ücret artışı, işverenlerden Genel Sağlık Sigortalılar'a, isteğe bağlı sigortalılardan evde tarhana yapan bayanlara, işsizlik sigortası alanlardan yurtiçi ve yurtdışı borçlanma yapanlara kadar birçok kişiyi etkiliyor. Asgari ücretlinin kıdem ve ihbar tazminatı tutarları artacak. İşsizlik ödeneği ile kısa çalışma ödeneğinin tavanı artacak.

ASGARİ ÜCRETTEKİ ARTIŞ BÜTÜN İŞ KOLLARINI KAPSAYACAK MI?

Asgari ücret, bütün iş kollarını kapsayacak şekilde belirleniyor. İş kollarına, işçinin yaşına göre ayırım söz konusu değil. Linyit, taşkömürü çıkarılan işyerlerinde, yer altında çalışan işçilere ödenecek asgari ücret de normal asgari ücretin iki katından az olamaz.

ASGARİ ÜCRET NASIL HESAPLANIR, KİMLERİ KAPSIYOR?

Ücretin, bir günlük olarak belirlenmesi esastır. Aylık, haftalık, saat başına, parça başına veya yapılan iş tutarına göre ücret ödenen durumlarda gerekli ayarlamalar buna göre yapılıyor. Saatlik ücret aylık 30 iş günü üzerinden hesaplanır. Haftada 1 gün yasal bağlamda zorunlu ücretli izin ve 45 saatlik haftalık standart çalışma saati vardır. Haftalık çalışma saati haftanın diğer günlerine yayıldığında günlük mesai 7.50 saattir.

Asgari ücret sadece İş Kanunu kapsamında olanlara değil, deniz-basın iş kanunları ile Borçlar Kanunu'na tabi olarak çalışan işçilere de ödenecek ücret asgari ücretin altında olamaz.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI SONRASI NELER OLACAK?

İşçilere belirlenen asgari ücretten düşük ücret ödenemez. İş akitlerine ve toplu iş sözleşmelerine bunun aksine hükümler konamaz, konulsa bile geçerli olmaz. Belirlenen asgari ücreti ödemeyen veya eksik ödeyen işveren vekiline idari para cezası uygulanıyor.

İşsizlerin aldığı maaş aynı oranda artacak. Emeklilik için doğum ve askerlik borçlanması yapanların ödeyecekleri miktarlarda artış olacak. İş göremezlik ödeneğinde artış yaşanacak. Yaşlılık, evde bakım, engelli maaşları da ara zamla birlikte artacak.

ASGARİ ÜCRET ARTIŞI NE KADAR OLACAK?

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, CNN TÜRK yayınında asgari ücrete olası zammı değerlendirdi:

Mayıs ayı itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 73.5 olarak gerçekleşmişti. Yıl başında yüzde 50 zam alan asgari ücretli çalışanlar böylece bir olasılık olarak en düşük yüzde 23.5 oranında zam alabilecekler. Bu sadece ihtimallerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Asgari ücret komisyonunda değerlendirmeler yapılırken sadece yılbaşından bugüne değil, Temmuz-Aralık aylarını da gözeten bir kararın çıkması bekleniyor. Böylece asgari ücrete daha yüksek zam yapılması gündeme gelebilir.