Gazete Vatan Logo

İdari izin nedir, Kurban Bayramı idari izni kimleri kapsıyor, özel sektörü kapsar mı? Özel sektör idari izinde maaş kesintisi olur mu?

Kurban Bayramı hazırlıkları devam ederken, idari izin konusu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları ardından gündem oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine Toplantısı ardından yaptığı Kurban Bayramı tatil süresi açıklamasın ardından "İdari izin özel sektörü kapsıyor mu, Kurban Bayramı idari izin kimleri kapsıyor? idari izin nedir?" sorularına yanıt aramaya başladı.

İdari izin nedir, Kurban Bayramı idari izni kimleri kapsıyor, özel sektörü kapsar mı? Özel sektör idari izinde maaş kesintisi olur mu?

Bayram tatili açıklamaları sonrası idari izin konusu en çok araştırılan konu başlıklarından biri oldu. Erdoğan'ın açıklamasıyla Kurban Bayramı tatili süresi kesinleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kurban Bayramı tatilini takip eden 13-14 Temmuz günlerinin idari izin kapsamına alınacağını açıkladı. Peki, idari izin nedir, özel sektörü kapsar mı, kimleri kapsar?

İDARİ İZİN NEDİR?

İdari izin 657 sayılı kanun kapsamında yer alan devlet memurlarını kapsayan bir izin türüdür ve idari izin bir bakıma kişinin çalıştığı kamu kurumu tarafından verilen izin anlamını taşımaktadır. İdari izin, Bakanlar Kurulu kararıyla çalışma gününün tatil edilmesidir. İdari izin verildiğinde devlet memurları haricinde özel sektör çalışanları bu izinden faydalanamamaktadır. Bu tatil, kanuni tatil olmayıp adından da anlaşılacağı gibi tamamen idari bir tatildir.

İDARİ İZNİ KİMLERİ KAPSIYOR, ÖZEL SEKTÖRÜ KAPSAR MI?

İdari izin sadece, devlet memurlarının faydalandığı bir izin türüdür. Özel sektör çalışanları için "idari izin" gibi bir seçenek bulunmamaktadır.

Haberin Devamı

ÖZEL SEKTÖR İDARİ İZİNDE MAAŞ KESİNTİSİ OLUR MU?

Özel sektörde idari izin olmadığından maaş kesintisi de olmaz. Kamu çalışanlarında ise durum farklı. İdari izin kapsamında işe gitmeyecek olan kişilerin maaşlarında herhangi bir değişiklik olmayacak. Bu kişiler, maaşlarını tam olarak almaya devam edecek. İdari izinli sayılan kişilerin izinleri, yıllık izne sayılmayacak. Böylece idari izinli olan kişiler, herhangi bir mağduriyet yaşamadan uygun görülen tarihlerde yeniden işlerinin başına geçecek.